Tarih: 24.12.2017 01:35
NEVZAT UÇAK YAZDI-YENİ ADANA GAZETESİ 100 YAŞINDA
Gazeteciliğe Yeni Adana Gazetesi’nde başlayan Milliyet Gazetesi Adana Bürosu’nda uzun yıllar görev yapan Bölge Gazetesi Sahibi Nevzat Uçak Yeni Adana Gazetesi’nin 100. Yılını köşesine taşıdı. Nevzat Uçak’ın Bölge Gazetesi’ndeki yazısı şöyle:
Yeni Adana, Adana’da 1918 yılından bu yana yayınlanan günlük yerel gazetedir.
Günümüzde günlük gazete olarak ve Çetin Remzi Yüreğir'in imtiyaz sahipliğinde yayımlanmaya devam eder.
Tarihçe
Gazetenin ilk sayısı Adana’nın Fransız güçleri tarafından işgalinden 5 gün sonra, 25 Aralık 1918 tarihinde Adana Gazetesi adıyla yayımlanmıştır.
Ahmet Remzi Bey ile Yozgatlı yedek subay Mehmet Avni Doğan'ın yayın hayatına başlattığı gazete, ilk üç sayı sonra işgalci Fransız güçlerinin baskısıyla 28 Aralık 1918 tarihinde kapandı; ancak kapanmanın ardından beş gün sonra gazete Yeni Adana adıyla yeniden yayınlanmaya başladı.
Gazetenin başyazarı Avni Doğan Bey'in işgal kuvvetlerini kast ederek “Eşeğin kuyruğu hala elimizdedir” diyen başyazısı üzerine, matbaayı basan Fransız kuvvetleri, Avni Doğan Bey'i işgal bölgesi dışına sürgüne gönderdi.
Ahmet Remzi Bey daha sonra hakkında ölüm fermanı çıkarılması üzerine, çarşaf giyerek kadın kılığında Pozantı'ya kaçtı. Yeni Adana Gazetesi’nin matbaası da 8 sayı sonra Fransızlar tarafından kapatıldı. Bu kez gazetenin basımını gerçekleştiren basımevinin sahibi Mücavirzade Mustafa ile gazetenin öteki sahibi Avni Doğan da tutuklandı. Doğan, Yozgat'a sürgün edildi.
Ahmet Remzi ise, büyük bir inatla Adana'da dağıtılacak bir gazete çıkarmak üzere Kayseri'ye gitti. Ne var ki, Kayseri'de yaptığı bir iki denemeden başarısız sonuçlar elde etti. Bunun üzerine, Adana'nın bu kez Karaisalı beldesine döndü. Karaisalı'da istasyonda kullanılmayan bir vagon içinde tek başına ve büyük güçlüklerle Yeni Adana gazetesini gizlice hazırlayan Ahmet Remzi, haftada iki kez gazeteyi Adana'da dağıtmaya başladı.
Pozantı, Fransız işgalinden kurtarıldıktan sonra, gazetesini sırtına yükleyip Pozantı'ya geçti. Gazetenin yazı kadrosu, o sırada cepheden dönen yedek subaylarla daha da güçlendi. O dönem gazetede yayınlanan yazılarda Ferit Celal ile birkaç yedek subayın emeği vardır.
Adana ve çevresi Yeni Adana gazetesi sayesinde, I. İnönü, II. İnönü ile Sakarya zaferlerinin kazanıldığını öğrenmişti.
1921 yılında Ahmet Remzi, Pozantı'dan Adana'ya geçti ve yaşadığı sürece gazetesini Cumartesi günleri hariç her gün düzenli olarak yayınladı.
Gazete 1 Ocak 1922'den itibaren önce Ferit Celal, daha sonra Celal Sahir, Muzaffer Timurtaş, Refi Kerem gibi başyazarlar yönetiminde yayınına devam etti.
Yukarıdaki yazı Yeni Adana Gazetesi’nin kısa bir özeti… Bu mücadelede Adana Çiftçiler Biliği başkanlarından merhum gazi Gani Girici’nin de gazetenin köylere ulaştırılmasındaki çabalarını ve Fransızlar tarafından ölüm listesine alınmasını da unutmamak gerekir.
İşte böyle bir gazete ben de gazetecilik mesleğine başlayanlar arasında yeraldım. Yeni Adana Gazetesi benim gurur duyduğum, bunu her ifade etiğimde göğsüm kabardı..
Yeni Adana Gazetesi Pazar günü 100. Yılını kutlayacak. Ben her zaman kurucusu merhum Ahmet Remzi Yüreğir’i rahmetle, Çetin Remzi Yüreğir’i saygıyla anacağım. O dönemde birlikte çalıştığımız Merhum Bilge Altınaz’ü de, Yıldırım Korkmazer’i de, Orhan İzzet Kalkan’ı da rahmetle anıyorum..
Ama bir sitemim var… 100 yıllık bir ÇINAR’a sahip çıkabiliyor muyuz? Odalar, borsalar, Belediyeler, demokratik kitle kuruluşları vicdanen Yeni Adana gazetesine sahip çıktığınızı söyleyebilir misiniz?
Lütfen tarihinize sahip çıkın… Ben şahsen, görüştüğüm tüm belediye ve oda başkanlarına bu yöndeki görüşümü ve düşüncemi söylüyorum, söylemeye devam edeceğim…
İyi ki varsın Yeni Adana Gazetesi.
http://www.bolgegazetesi.com.tr/kose-yazisi/443/yeni-adana-gazetesi-100-yasinda.html
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —