Tarih: 25.06.2021 18:48

NİHAT KÖESE'DEN DESTEKLEMELERDEN MUTLAKA FAYDALANIN' ÇAĞRISI

Facebook Twitter Linked-in




Pandemide üretimin önemine dikkat çeken Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, kırsal alanlarda istihdamın geliştirilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, üretim ve kalitenin yükseltilmesi için açıklanan destekleme başvurularının geciktirilmemesi gerektiğini belirterek, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üretime destek amacıyla açıkladığı ‘Kırsal Kalkınma Desteklemeleri Kapsamında Tarım Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesine İlişkin Tebliği’ yayınlandı ve bu çerçevesinde tarımın bütün kollarına çeşitli destekler veriyorlar.. Şartları öğrenip başvurular yapılmalı” dedi.
Pandeminin ülkelerin gıda bakımından kendi kendine yeten bir ülke olmasının önemini bir kez daha ortaya çıkardığına vurgu yapan Nihat Köse, “Pandemiden kurtulma emareleri görmeye başladığımız şu günlerde pandemi nedeniyle yaşadığımız sıkıntılardan en hızlı şekilde kurtulmanın yolarından birisi üretimi artırmamızdır. Pandemi hepimizde en acı şekilde gösterdi ki gıda tüm ülkelerin hatta tüm insanlığın en önemli önceliği olmalıdır. Hepimiz en acı şekilde ülkelerin gıda bakımından kendi kendine yeten bir ülke olmasının önemini anladık” diye konuştu.
Verilen desteklemeler hakkında bilgi veren Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, yapılması gerekenler hakkında şu bilgilere yer verdi;
“Son zamanlarda basında okuyoruz, izliyoruz; hayvan yetiştiriciliğinde en büyük gider olan yem fiyatlarının pahalılığı özellikle süt sığırcılığında yetiştiricinin zor durumda olduğu ve yemin ucuzlatılması gerektiği gibi konuları görüyoruz.
Tarım ve Orman Bakanlığı, her yıl üretime destek amacıyla “Kırsal Kalkınma Desteklemeleri Kapsamında Tarım Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesine İlişkin Tebliğ” yayınlayıp, bu tebliğ çerçevesinde tarımın bütün kollarına çeşitli destekler veriyorlar.
2021 yılında da Tıbbi Aromatik Bitkilerin İşlenmesi, Depolanması ve Paketlenmesi, Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi, Paketlenmesi ve Depolanması, Hayvansal Ürünlerin İşlenmesi, Paketlenmesi ve Depolanması, Çelik Silo, Soğuk Hava Deposu, Modern ve Yeni Seralar, Büyükbaş, Küçükbaş ve Kanatlı Yetiştiriciliği için Sabit Yatırımlar, Kesimhaneler ayrıca da deniz ve iç sularda Su Ürünleri Yetiştiriciliği gibi konularda desteklemeler veriyor.. Bu desteklemelerin üst sınırı 3 milyon TL.’ye kadar olup, yüzde 50’si (KDV HARİÇ) hibe şeklindedir.
Bunun dışında Arıcılıkta Alet ve Ekipman desteği gibi desteklemeler ile özellikle Sulamada, Damlama Sulamaya destek veriliyor ki bunu kişisel olarak bende çok önemsiyorum. Küresel ısınmanın ve kuraklığın yaşandığı dünyamızda su, artık her şeyden çok önemli..
Bu konu uzmanlık alanım olmamasına rağmen bir yurttaş, bir insan olarak geleceğimizde suyun ne kadar önemli olduğunu bilen birisi olarak, sulamada damlama sulama sistemine geçişin çocuklarımızın geleceği olduğunu unutmamalıyız. Bakanlığımızda bu konuya çok önem veriyor ki sürekli bu konuda bir destekleme var.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yatırım yapmak isteyen bütün yetiştiricilerimize sonsuz destek vermeye ve yardımcı olmaya hazır. Bende bu kurumda çalıştığım için yakınen biliyorum ki, İl Müdüründen başlamak üzere bütün arkadaşlarımız gecesini gündüzüne katarak yatırımları artırmaya çalışıyorlar, arkadaşlarımızda üretimin ülkemiz ve çocuklarımızın geleceği için önemini bilerek can siperane çalışıyorlar. Son zamanlarda yatırımlarda gözle görülür bir artış olmasına rağmen daha da çok işlerin yapılabileceğine inanıyorum.
Fakat bu konuda halkımıza da düşen önemli görevler var; bu yatırımlardan yararlanmak için mutlaka İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne gelip bilgi almalılar, yatırımlarını da ona göre yapmalılar. Yatırım konularından da anlaşılacağı üzere bitkisel ve hayvansal ürünleri sadece üretmek değil onları katma değeri yüksek ürünler haline getirmek hem yetiştiricilerimizin kendi ekonomileri için hem de ülkemiz ekonomisi için önem arz etmektedir.
Verilen desteklemelerin bazılarını sıralamak gerekirse; Tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi, kurutulması, paketlenmesi ve depolanması, Bitkisel ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanması, Hayvansal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanması, Soğuk hava deposu yapımı (sadece yeni tesis yapımı)
Çelik silo yapımı (sadece yeni tesis yapımı), Tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırımlar, Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, kanatlı yetiştiriciliği, kültür mantarı üretimine yönelik sabit yatırımlar, İklimlendirme, sulama ve gübreleme sistemli, modern yeni seraların yapımı ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyonu,
Büyükbaş ve küçükbaş kesimhanelerine yönelik faal olan mevcut tesislerin teknoloji yenileme ve/veya modernizasyonu, Kanatlı kesimhanelerine yönelik sabit yatırımlar, Yenilenebilir enerji üretim tesisleri (Jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgâr enerjisi) (sulama ve modern sera kullanımı için)
Su ürünleri yetiştiriciliği (denizlerde ve iç sularda), Hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması..
Bitkisel ve Hayvansal Ürünlerin İşlenmesi, Paketlenmesi ve Depolanması, Tarımsal Ürünlerin Depolanması (Çelik Silo-Soğuk Hava Deposu), Tarımsal Sabit Yatırımlar (Ahır, ağıl, kanatlı kesimhanesi, muz ve/veya sebze yetiştirilen örtü altı tesisler), Kültür Mantarı d) Yenilenebilir Enerji Tesislerine) Aile İşletmeciliği Faaliyetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Altyapı Sistemleri..
Kırsal alanlarda istihdamın geliştirilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, üretim ve kalitenin yükseltilmesi için arıcılık yetiştiriciliğinde yeni teknolojilerin kullanımının yaygınlaştırılarak modern işletmelerin kurulması ve makine, alet, ekipman alımına yönelik yatırımların desteklenmesini kapsamaktadır.
Bu kapsamda; Arıcılık ve arı ürünlerine yönelik yatırımlar, Bilişim sistemleri ve eğitimi, El sanatları ve katma değerli ürünler, İpek böceği yetiştiriciliği, Su ürünleri yetiştiriciliği, Tarımsal amaçlı kooperatif ve birlikler için makine parkları, Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği desteği verilmektedir. Vatandaşlarımız bu destekler için gerekli başvurularını yapmalıdır.”



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —