‘NİŞASTA BAZLI ŞEKER’ KOTASI DÜŞÜRÜLMELİ
EKONOMİ 5.10.2017 17:08:02 0

‘NİŞASTA BAZLI ŞEKER’ KOTASI DÜŞÜRÜLMELİ

‘NİŞASTA BAZLI ŞEKER’ KOTASI DÜŞÜRÜLMELİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, TBMM Genel Kurulu’nda CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer’in 25 ayrı konuyla ilgili sözlü soru önergesine TBMM kürsüsünden yanıt verdi.
ZEHİRDEKİ KOTA % 50’YE KADAR ÇIKIYOR!
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer sorusunda AB ülkelerindeki nişasta bazlı şeker üretimine %5 kota ayrılmaktadır. Ülkemizde ise kotanın %10 olduğu halde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 4634 sayılı yasanın ilgili maddesine göre bakanlar kuruluna sunulan nişasta bazlı şeker kotası %50 ye kadar çıkmaktadır. Şeker üretim stokları dikkate alınmadan yapılan uygulama sonunda mahkeme kararı ile verilen iptaller olmasına karşın kota artırılmasının gerekçesi nedir? ”diye sordu. Bakan Özhaseki: “Avrupa Birliğinde nişasta bazlı şeker türlerinden sadece biri için kota tahsis edilmekte, glikoz ve kristal früktoz gibi diğer türler kota uygulamasına tabi olmaksızın üretilip pazarlanmaktadır. Ayrıca, kotalar ülkemizde olduğu gibi ticari bazda değil, kuru madde bazında belirlenmektedir. Ülkemizde ise tüm nişasta bazlı şeker türleri için kota tahsis edilmektedir.4634 sayılı Şeker Kanunu bunların toplam kotadan alacağı payı sınırlamış, yeni nişasta bazlı şeker fabrikası kurulması için Şeker Kurumundan kota temin etme zorunluluğunu getirmiştir. ”dedi.
ÜÇ ŞEKER FABRİKASI ÖZELLEŞTİRİLDİ.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “2000 Yılından bugüne kadar kaç kamu şeker üretim işletmesi özelleştirilmiştir? Kaçının özelleştirme sonrası faaliyeti sona ermiştir?” sorusuna yanıt veren Bakan Mehmet Özhaseki: “2000 yılından bugüne kadar üç adet şeker fabrikasının farklı oranlardaki kamu hisselerinin özelleştirilmesi işlemleri gerçekleştirilmiştir. Amasya Şeker Fabrikasında kamu hissesi yüzde 15, 2004 yılında; Baha Esat Tekand Kütahya Şeker Fabrikası, özelleştirilen kamu payı yüzde 56, 2004 yılında; Adapazarı Şeker Fabrikası Anonim Şirketi özelleştirilen kamu payı yüzde 95,37, 2005 yılında. Özelleştirme sonucu üretim faaliyeti sona eren herhangi bir şeker fabrikası bulunmamaktadır. 99 depreminde hasar gören ve yedi yıl atıl durumda kalan Adapazarı Şeker Fabrikasıysa özelleştirme sonrası faaliyete başlamıştır ”dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer stratejik bir ürün olan şeker pancarının desteklenmesi NBŞ kotalarının artırılarak pancar şekerinin kullanım alanın daraltılmaması gerektiğini ifade ederek Hükümet NBŞ’de yine kota artırımına gitmemelidir. Bunun yerine Pancar ekim alanlarını genişletip pancar ekiminde kotayı genişletmelidir. Pancar çiftçisine AB ülkelerinde devlet desteği 7.8 Euro/ Ton iken ülkemizde bu destek 0.93 Euro/Ton seviyesindedir. AB ile aramızda 1.’e 8 oranında fark bulunmaktadır. Avrupa Çiftçisi pancarı daha ucuz maliyetle elde edebilmektedir. Buna rağmen ülkemizde şeker fiyatları hemen hemen aynı düzeydedir. Ülkemize Nişasta Bazlı tatlandırıcı girişi kota artırımı hükümet tarafından yapılarak şeker piyasası NBŞ kontrolüne girmesine göz yumulmaktadır. Sağlık açısından da tartışmalı bu durum, bunun yerine şeker pancarı ekim alanları artırılmalıdır. Şeker sektörü ithalata gerek duymaksızın kendi kendine yeterliliğini sağlayan ender sektörlerden biridir. Yüksek yoğunluklu tatlandırıcılar, kristal şeker ve nişasta bazlı şekerler olarak bilinen şeker türlerine alternatif olarak piyasaya sunulan ve tatlılık veren katkı maddeleri ile sektör sorunlu kılınmakta, uluslararası tekellerin baskılarına hükümet boyun eğerek NBŞ kotasında artışlar yapmaktadır. Bu maddeler karşısında şeker pancarı desteklenmelidir” dedi.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

19.9° / 13.3°