Olgunlaşma Adana’nın gururu
Manşet Haber 22.03.2013 12:33:49 0

Olgunlaşma Adana’nın gururu

Olgunlaşma Adana’nın gururu

Adı İkbal Kalın… Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İkbal Kalın; 1980’den bu yana, hiç bitmek bilmeyen enerjisiyle, neşesi, anlayışı hoşgörüsü ve çalışma azmiyle kendinden sonra geleceklere örnek olduğu gibi yurt içi ve yurt dışında düzenlediği sergi ve defilelerle, kurumunun, Adana’nın hem de Türkiye’nin tanıtımına katkıda buluyor. Adana Olgunlaşma Enstitüsü 1972 yılında kurulmuş, geçmişten günümüze kadar kültür ürünlerimizi kayıt altına alma, yaşatma, tanıtıp gelecek nesiller aktarma görevini titizlikle sürdüren bir kurum.

 

ikbal_olgunlasmaAdana Olgunlaşma Enstitüsü ne zaman ve hangi amaçlar doğrultusunda kurulmuştur?

 

GELECEK KUŞAKLARA AKTARIM

 

Globalleşen dünyamızda Geleneksel kültürümüz azalarak kaybolmaya yüz tutmuştur. Geleneksel El Sanatlarını gelecek kuşaklara aktarmak için kurulan Olgunlaşma Enstitülerinden biri olan Adana Olgunlaşma Enstitüsü 1972 yılında kurulmuştur.
Okulumuz geçmişten günümüze kadar bilinen maddi kültür ürünlerimizden olan geleneksel el sanatlarımızı araştırarak kayıt altına alma, yaşatma, tanıtıp gelecek nesillere aktarma görevini titizlikle sürdüren bir kurumdur.

 

ULUSLAR ARASI DÜZEYDE TANITIM

 

Vizyonumuz, kalite merkezli eğitim anlayışımızla ürün ve hizmet boyutunda mesleki eğitimde marka olmaktır. Misyonumuz, Öğrenci odaklı eğitim anlayışımızla alanında yeterli bilgi ve beceriye sahip meslek elemanları-girişimci-liderler yetiştirmek ve bunun sürdürülebilirliğini sağlamak ve sıfır hata bilinci ve ar-ge destekli ürün çalışmalarımızla kaliteli ürünler sunarak piyasa lideri olmak yöresel ve geleneksel el sanatlarını yaşatmak, geliştirmek, ulusal ve uluslar arası düzeyde tanıtımını sağlamaktır.

 

EN BAŞARILI OLGUNLAŞMA

Türkiye genelinde 15 tane olgunlaşma enstitüsü var. Adana Olgunlaşma Enstitüsü olarak en başarılı iki enstitüden biriyiz. Bu iki başarılı enstitüden en başarılısı da Adana Olgunlaşma Enstitüsüdür. Öğrencilerimize Adana’nın gelenek ve göreneklerini yaşatırken yeniyi ve teknolojiyi de öğretiyoruz. Bir taraftan el nakışları öğretirken diğer tarafta makine nakışını da öğretiyoruz.

Bölümleriniz ve alınan eğitimler nelerdir?

 

10 BÖLÜMDE EĞİTİM

 

Adana Olgunlaşma Enstitüsü olarak; hazır giyim bölümü, klasik giyim bölümü, resim bölümü, nakış bölümü, el sanatları bölümü, seramik bölümü, cilt bakımı ve kuaförlük bölümü, beslenme ve ev yönetimi bölümü, tanıtım ve pazarlama bölümü, araştırma teknikleri bölümü olmak üzere 10 bölümde eğitim vermekteyiz.

 

Hazır giyim ve klasik giyim bölümlerinde; giysilerin model analizini yaparak kalıbını hazırlayıp, üretimini gerçekleştirebilen, teknik eleman yetiştirir.

 

Resim bölümü; gerektirdiği incelikleri öğrenirken geleneksel Türk el sanatları alanında çalışmalarını bölümümüzde iki yıllık eğitimle tamamlarlar.

 

Nakış bölümü; bir desenin çizimini, işlemesini, dikişini yapabilen tüketicinin isteklerine uygun, günümüz çizgilerini takip edebilen ve Türk işlemesini yozlaştırmadan geliştirip, gelecek kuşaklara aktarabilen, teknolojik düzen içerisinde bilgisayarlı nakış makinelerini kullanabilen, bilgisayarda desen tasarımı yapabilen, el ve makine nakışını öğretip, yetiştiren bölümdür.

 

El sanatları bölümü; geleneksel Türk el sanatlarını geçmişten geleceğe, gereksinimlere uygun olarak üretebilen gelecek nesillere aktarmayı amaç edinen ve bu doğrultuda eğitim veren bölümdür.

 

Seramik bölümü; elle toprağa hayat veren seramik bölümü; seramik, çini desen ve formlarını araştırmak, tasarımlarda, geçmişten günümüze Anadolu medeniyetlerinden esinlenildiği gibi günümüzün modern süslemelerini yaşatmak adına eğitim veren bölümdür.

 

Cilt bakımı ve kuaförlük bölümü; alanları ile ilgili mesleki ve teknik beceri dersleri alarak cilt bakımı, epilasyon, makyaj, masaj, tırnak bakımı, saç bakımı ve yapımı konularında eğitim verir.

 

Beslenme ve ev yönetimi bölümü; ev yönetimi, ev mefruşatı ve dekorasyon, beslenme alanlarında mesleki ve teknik bilgiler veren bölümdür.

 

Tanıtım pazarlama bölümü; enstitü faaliyetlerinin yurt içi ve yurt dışında tanıtımı için ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, basın-yayın kurumları ile yazılı, sözlü ve görüntülü iletişimi sağlamak, yurt içi ve yurt dışında sergi ve defileler düzenlemek, enstitünün faaliyetleri ile ilgili olarak videobant, slâyt, film hazırlamak, katalog, bülten, dergi çıkarmak ve yayınlamak, enstitüde üretilen ürünlerin pazarlaması için piyasa araştırması yapmak ve pazarlamasını sağlamak.

 

Araştırma teknikleri bölümü; enstitünün amaçları doğrultusunda araştırma konularını belirleyerek bu konularda bilimsel araştırmalar yapar.

 

 

Eğitim süreniz ve eğitimlerden yararlanmanın koşulları nelerdir?

 

HOBİ KURSLARI VERİYORUZ

 

Enstitümüzden yararlanmak için en az ortaokul mezunu ve bayan olmak yeterlidir. Eğitim ve öğretim 2 yıldır. Öğrencilerimiz burada hem öğrenirler, uygulama yaparlar hem de para kazanıyor. Öğrencilerimiz aylık döner sermayeden para kazanırlar. İki yılın sonunda da milli eğitim destekli sertifikalarını alırlar. Bakanlığımız da kurslarımızın önlisans programı olması adına çalışmalar yapıyor. Bunların yanı sıra hobi kurslarımız da var. Bu doğrultuda da sabahtan öğleden sonraya kadar da olgunlaşma grubuna eğitim veriyoruz. Öğleden sonra akşam saat yediye kadar da hobi kursları da açıyoruz. Hanımlarımız kendilerini geliştirmek istedikleri alanda kendilerine eğitimler veriyoruz.

 

Peki, öğrencileriniz iki yıl sonra iş bulmada zorluk çekiyor mu?

 

YÜKSEK İŞ İSTİHDAMI

 

Öğrencilerimiz kendi bölümleri ile ilgili kamu ve özel kuruşlar da çalışabilirler. İş istihdamı yönünden sıkıntı yaşayacaklarını düşünmüyorum. Bu konu ile ilgili bir örnek vermek gerekirse; bir kamu kuruluşundan çarşaf siparişi aldık. Bu siparişin ardından mezun olan öğrencilerim ile iletişime girmek istedim. Ama öğrencilerimden yardım alamadım. Çünkü tüm öğrencilerim çeşitli fabrika ve atölyelerde işe başlamıştı. Bunun sonucunda bizler bakanlıktan teslimat süremizin uzatılmasını rica ettik. Bunun yanı sıra öğrencilerimiz sadece çalışmak için öğrenmiyor, kendi kültürünü öğrenmek, geliştirmek ve öğrendiklerimi kendileri üzerinde uygulamak içinde öğreniyorlar. Yani isteyen öğrencilerimiz kolayca iş bulabilirken diğer yandan kendi işinin patronu olmak veya kendi evinde uygulama yapmak için eğitim alıyordur.

 

Eğitimlerinizin sosyal hayata katkısı neler olabilir?

 

HER TÜRLÜ DESTEK VERİYORUZ

 

Biz aynı zamanda verdiğimiz eğitimin dışında kişisel gelişim ve çevremizi aydınlatma görevimizin olduğunu da hissediyoruz. Öğrencilerimize kişisel gelişimi sosyalleşmesi açısından her türlü desteği veriyoruz. Çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Örneğin üniversitemizden öğretim üyesi hocalarımız öğrencilerimize konferans veriyor. Sonuç olarak da enstitümüzden mezun olan öğrencilerimiz rahatlıkla kendi işyerini açabiliyor, iş yerlerinde çalışabiliyor.

 

Müze ve sergi salonunuzdan bizlere bahseder misiniz?

 

YÜZ – ÜÇYÜZ YILLIK ESERLER

 

Müze ve sergi salonumuz Adananın geleneksel el sanatlarını ve tarihi kültürel dokusunu gözler önüne sermesi açısından önemlidir. 250 metre karelik alanda 400’e yakın ürün ve kendi el sanatları ürünlerimizden 100 – 300 yıllık eserler sergilenmektedir. Müze ve sergi salonumuz tüm sivil ve resmi kuruluşlara açılmıştır. Örneğin; Katar kralının eşi ve kızına özel Toroslar’ın esintisi koleksiyonundan ürünler hazırlanmış ve takdim edilmiştir.

 

KEYİF VEREN BİR ÇALIŞMA

 

Müzemiz, çok uzun soluklu olarak hazırladığımız keyifli bir çalışmamızdır. Üç yıldır müzemiz mevcut ve ziyaretçilerine açıktır. Kültür müdürlüğümüz yeni Adana broşürün de müze sergi ve salonumuzu gezilebilir ve gezilebilmesi gereken bir yerler içerisinde haritaya konulmuş. Daha önce de turizm şirketlerine bağlı yapılan gezi programları yurt içi ve yurt dışından Adana’ya gelen turistler müzemizi ziyaret geldi ve gelmeye devam ediyorlar. Müzemizden insanlar mutlu ve memnun olarak geri dönüyorlar.

 

ÖNEMLİ OLAN İFADE EDEBİLMEK

 

Beni etkileyen bir durumu paylaşmak isterim; geçen hafta sonu bir otelin sahibi bizleri aradı ve misafirlerine müzeyi gezdirmek istediklerini söyledi. Bu isteği memnuniyetle kabul ettim ve evimden yola çıktım. Enstitümüzü açtım, müzemizi gezdiler. Önemli olan kalabalık olmaları değil bir kişi de olsa Adana’da böyle bir müzemiz olduğunu gösterebilmek ve kendimizi ifade edebilmek. Müzemize katkı sağlamak isteyenlere kapımız açıktır.

 

Gerçekleştirmiş olduğunuz etkinler nelerdir?

 

BAŞARI İLE GERÇEKLEŞTİRDİK

 

Kuruluşumuzdan bu yana yoğun faaliyetler içerisinde yer aldık. Her yıl değişik tarihlerde yapılan defile ve sergilerimiz büyük ses getirdi. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında ve birçok ülkede yapılan defile ve sergileri başarı ile sunduk. ABD, Hollanda, Çin, Cezayir, Tataristan, Avusturya, Almanya, Kıbrıs, Kazakistan, Suriye ve İtalya başta olmak üzere en az üç kez bu ülkelerde defile ve sergileri başarı ile gerçekleştirdik.

 

BİRÇOK KANALDA PROGRAM

 

Enstitümüzde birçok kanal ve gezi programlarını ağırladık. TRT belgesel kanalında programımız yer aldı ve uzun süre yayınlandı. Buraya gelip program yaptılar, bizlerde kına geceleri düzenledik, defileler düzenledik. TRT’den program yapmak için geldiklerinde kameraman yaklaşık otuz sekiz yıldır gezdiğini ama bu kadar donanımlı bir yeri ilk defa gördüğünü belirtmişti. Bu durum benim için son derece değerli ve hoşnut bir durumdur. Örnek vermek gerekirse; İkbal Gürpınar ile program yapacağız, bizimle iletişime geçerek tarih istendi. Görüşmelerimizi yapıyoruz. Şimdi ise TRT atölyelerimizi tek tek program haline dönüştürecek.

 

Müzede yer alan tüm eserler size mi ait?

 

ARŞİVLERİMİZ MEVCUT

 

Bazı eserlerimiz geçmişten günümüze gelmiş eserlerdir. Bazı eserler ise bizlerin öğrencilerimiz ile birlikte yaptığımız çalışmalardan oluşuyor. Bu yüzden müze ve sergi salonu demekteyiz. Müzemizin dışında her alanın kendine ait arşivi mevcuttur.

 

İmza attığınız başarılar nelerdir?

 

BİRİNCİLİK VE TAKDİR ÖDÜLLERİ

 

Çeşitli kurumlara yapılan panolar Adana da gerçekleştirilen sanat eserleri olarak çok beğeni toplamış yerel ve ulusal gazetelerde yer almıştır. Kültür Bakanlığı’nın düzenlediği geleneksel el sanatları yarışmasında birincilik ödülleri, yurt içi defile ve sergilerden birçok teşekkür ve takdirlerimiz bulunmaktadır. Cumhurbaşkanlığında Hollanda Kraliçesi Beatris için özel bir defile gerçekleştirmiş ve enstitümüz büyük bir beğeni toplamıştır.

 

Hangi etkinliklere imzanızı atacaksınız?

 

DAVETLER ALIYORUZ

 

Ulusal ve uluslararası platformlarda davetler alıyoruz. Üç tane yurtdışı görüşmelerimiz var. Hindistan, Atina büyükelçiliği ve Umman ile görüşmeler yapıyoruz. Bunların dışında da yurtiçinden de davetler alıyoruz. Yöremizde ve bölgemizde sergiler açıyor ve defileler düzenliyoruz. (Uğur Gözel, 5 Ocak Gazetesi)

YAZARLAR

27.7° / 15.2°