Olumsuz Gidişe Dur Denilmeli
Olumsuz Gidişe Dur Denilmeli
Rusya krizi ve patates üreticilerinin yaşadığı sıkıntıların ardından Adana Ticaret Borsasında bir araya gelen yaş sebze ve meyve sektör temsilcileri, sektördeki sorunları masaya yatırarak çözüm arayışlarında bulundu.
Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sabahattin Yumuşak, ATB Başkan Yardımcısı Osman Bağış ve Genel Sekreter T. Gökhan Öztürk’ün koordinasyonunda yapılan Yaş Sebze ve Meyve Sektör Toplantısına Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Satar, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Ziraat Odaları temsilcileri ve üreticiler ile borsa üyeleri katıldı.
“OLUMSUZ GİDİŞE DUR DENİLMELİ”
Üreticilerin Rusya krizinin ardından yaş sebze ve meyve fiyatlarında çok büyük sıkıntılar yaşandığını belirten Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sabahattin Yumuşak, “Yaş sebze ve meyve’de sıkıntıların olduğu için çözüm önerilerini tartışacağımız yaş sebze ve meyve sektör toplantısı düzenlenmiş bulunmaktayız. Bölgemizde turfanda üretim yapıldığı Türkiye’nin her yerinden bilinmektedir. Patatesin fiyatının çok düşük olması üreticilerimizi perişan ettiği gibi bizleride rahatsız etti. 90 kuruşa mal olan patatesin 45 kuruşa tarlada satılması, özellikle portakal, çilek, domates ve soğanıda psikolojik olarak etkilemektedir. Bu olumsuz gidişe dur denilerek üreticilerimiz ekonomik olarak desteklenmelidir” dedi.
“KOMŞULARIMIZLA İYİ DİYALOGLAR KURMALIYIZ”
Son 4 ay’da Rusya ihracatında sadece tarım ürünlerinde %75 düşüş yaşandığını ifade eden Adana Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Osman Bağış, “Sorunu hepimiz biliyoruz ama çözüm ne olabilir? Ona bakmamız lazım. Bizim petrolumuz yok. Bizim Allah vergisi toprağımız ve çalışkan insanlarımız var. Biz üretiyoruz ama ürettiğimizi satamıyoruz. Evet Türkiye ateşten bir çember içerisinde. Suriye’de, Irak’ta, Gürcistan’da sıkıntılar var. Sıkıntılara rağmen Gürcistan 2016 yılında %4 büyümeyi ön görmüş. Biz de yaş sebze ve meyvede bu büyümeyi gerçekleştirecek kadar güçlü bir ülkeyiz. Komşularımızla çok iyi diyaloglar kurup, malımızı satarak bu büyümeyi gerçekleştirebileceğimize inanıyorum. Nasıl lale yetiştirip, Hollanda’ya satıyoruz. Hollanda’da başka ülkelere satıyorsa, bizde iyi yetişmiş elemanlarımızla diğer ürünlerimizi de diğer ülkelere satabiliriz.” Diye konuştu.
Konuşmaların ardından sektör temsilcilerinin çözüm önerileri alınarak, elde edilen veriler TOBB’a ve ilgili bakanlıklara iletileceği bildirildi.