Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC), sağlık panellerini devam ettiriyor. Ülkemizde ‘Organ Bağış Haftası’ olarak belirlenen 3-9 Kasım tarihleri nedeniyle ÇGC’de panel düzenlendi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli birimiyle birlikte organize edilen ve farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen Gönüllü Organ Bağışçılığı konusunda sunum gerçekleştirildi.
Organ ve Doku Nakli Koordinatörleri Uzm. Dr. Sibel Tetiker ve Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Bilgehan Kahveci, tüm insanlığa seslenerek, “Organlarınız toprak olmasın, can olsun” dedi.
HAYDİ BAĞIŞA!
ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Yönetim Kurulu Üyeleri ve gazetecilerin katıldığı panelde, 3-9 Kasım tarihlerinin ülkemizde Organ Bağış Haftası olarak belirlendiğini kaydeden Tetiker ve Kahveci, “Biz de Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli birimi olarak siz değerli basın mensupları ile biraraya gelmek istedik. Organ Bağış haftasına dikkat çekmek ve toplumda bu konuda farkındalık yaratmak istiyoruz” dedi.
“25 BİN KİŞİ BEKLEME LİSTESİNDE”
Bugün ülkemizde 60 bin hastanın böbrek yetmezliği nedeni ile diyalize bağlı olarak hayatını sürdürdüğünü ifade eden Tetiker ve Kahveci, şunları söyledi:
“Bu hastalardan 25 bini bekleme listelerinde Organ beklerken maalesef hayatlarını kaybetmektedir. En çok bekleyeni olan organ olarak böbrek öne çıkarken karaciğer,akciğer,kalp ,ince barsak,kornea gibi organ ve dokularda da sayı azımsanamayacak kadar fazladır. Organ Bağışı bekleyen bu kadar çok sayıda hasta olmasına rağmen maalesef organ bağışçı sayısı yetersizdir.
Organ yetmezliğinden muzdarip ve tek tedavi seçeneği Nakil olan bu hastalar kadavradan organ bağışı olmaması nedeni ile kaybediliyor. Oysa candan cana en büyük hediye Organ Bağışı dır.Yüce İslam dinide ayetlerde belirtildiği üzere Bir İnsanı Kurtaran Kişinin Tüm İnsanlığı Kurtarmış gibi olacağını söyler.
“BAĞIŞLIYORUM”
Kadavradan Organ bağışı için gönüllü organ bağışçılığı yani'ölümümden sonra organ ve dokularımın başka bir insanın hayatının kurtulmasını sağlamak için ‘BAĞIŞLIYORUM' diyerek ve Organ bağış kartı sahibi olarak bu hastalar için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirebiliriz.Unutmamalıyız ki Organ yetmezliği bizim,sevdiklerimizin,yakınlarımızın gerçekliği olabilir.Bir gün hepimiz bu gerçeklikle karşılaşabiliriz.
Gönüllü organ bağışçılığı için 18 yaşını doldurmuş olmak ve akli dengesi yerinde olmak yeterlidir.Bizim hastanemizde olduğu gibi kamuya bağlı tüm hastaneler,Üniversite hastaneleri,özel hastaneler ,il sağlık müdürlüğü ve aile sağlığı merkezlerinde bile Gönüllü Organ Bağışçısı olabilirsiniz.3-4 dakikanızı almayacak kadar kısa bir zaman diliminde yetkili kişi tarafından Organ Bağış Formunuz düzenlenerek Organ Bağış Kartınızın size teslim edilmesi ile Gönüllü Organ Bağışçısı olabilirsiniz.”
GAZETECİLER, ORGAN BAĞIŞLADI
Sunum sonrası soru-cevap bölümüne geçildi. ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, toplumun organ bağışı konusunda bilinçlenmesinde yoğun emek harcayan doktorlara teşekkür etti, çiçek sundu. Birçok gazetecinin organlarını bağışladığı etkinliğin son bölümünde organ bağışına çağrı yapıldı.