Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın birlikte kullandığı örtülü ödenekten şubat ayında yapılan 282 milyon 263 bin liralık harcama ile tarihi rekor kırıldı.
BİRGÜN Gazetesi’nden Nurcan Gökdemir’in haberine göre, Ocak ayında yapılan 163 milyon 866 bin liralık harcama Şubat’ta daha da fırladı ve Meclis, bazı bakanlıklar ile MİT Müsteşarlığı’nın aylık harcamalarının üzerine çıkıldı.
Erdoğan’ın 2003 yılından itibaren 11 yıl süreyle Başbakan olarak ‘tek başına’ kullandığı, 2014 yılından itibaren de Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yasa değişikliği yaptırarak ortak olduğu örtülü ödenek, 16 Nisan referandumu öncesi görülmemiş bir büyüklüğe ulaştı. Geçen yıl 2 milyar 438 milyon lira olan Başbakanlık bütçesinin yaklaşık yarısı kadar olan 1 milyar 192 milyon liranın harcandığı örtülü ödenek harcamalarında 2017’ye daha da hızlı başlandı. Ocak ayında 163 milyon 866 bin lira hesabı sorulamayan harcamalara gitti. Geçmiş yıllara oranla çok yüksek harcama yapılan ocak ayındaki rakam, şubat ayında fırladı.
Şubat ayında yapılan 282 milyon 263 bin liralık harcama ile yılın ilk iki ayında yapılan harcama tutarı 446 milyon 129 bin liraya ulaştı.
Meclis, MİT ve bakanlıklar geride
Örtülü ödenekten yapılan bu harcama, Meclis, bazı bakanlıklar ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın harcamalarını geride bıraktı.
Örtülü ödeneğin gerisinde kalan harcamalar ve aralarında tüm yüksek yargı organlarının da bulunduğu kurumlardan bazıları şöyle:
“TBMM (64.1 milyon), MİT (92.9 milyon), MGK Genel Sekreterliği (2.2 milyon), Sahil Güvenlik Komutanlığı (27.9 milyon), Dışişleri Bakanlığı (163.9 milyon), Gelir İdaresi Başkanlığı (242.9 milyon), Devlet Personel Başkanlığı (1.6 milyon), Kültür ve Turizm Bakanlığı (250.7 milyon), Avrupa Birliği Bakanlığı(66.3 milyon), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (99.3 milyon), Ekonomi Bakanlığı (98.6 milyon), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (77.7 milyon), Kalkınma Bakanlığı (60.4 milyon).”
Büyük yatırımların yapıldığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da şubat ayında 283 milyon lira ile örtülü ödenek harcamalarının hemen üzerinde bir harcama yaptı.
3.2 milyara kadar yolu var
Yasa gereği, örtülü harcamalar için Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü bütçesine yıl başında, ‘gizli hizmet giderleri’ adı altında ‘iz ödenek’ olarak isimlendirilen sembolik bir tutar konuluyor. 2017 yılı için de 1.6 milyar lira olarak belirlenen ve geçmiş yıllarda olduğu gibi aktarmalarla iki katına çıkması beklenen Başbakanlık bütçesine bu yıl da bin lira ödenek konuldu. Ancak yasa gereği örtülü ödenek için genel bütçenin başlangıç ödeneğinin maksimum binde 5’ine kadar harcama yapılmasına olanak sağlanıyor. Buna göre, 645.1 milyar lira olan başlangıç ödeneğinin 3.2 milyarlık bölümü örtülü ödenek için kullanılabilecek.
Bir garip bütçe tutarı
Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün bütçe uygulama sonuçlarıyla ilgili olarak açıkladığı verilere göre, Merkezi Yönetim bütçesinin bir alt kalemi olan genel bütçenin Şubat ayı harcamaları 59 milyar 97 milyon lira iken Merkezi Yönetim Bütçesinin harcamaları ise 53 milyar 739 milyon lirada kaldı.
Merkezi yönetim bütçe harcamalarının, genel bütçe, özel bütçeli idareler ve düzenleyici ve denetleyici kuruluşların harcamalarının toplamından oluştuğu dikkate alındığında genel bütçe harcamalarının merkezi yönetim harcamalarından fazla olması açıklaması güç bir durum olarak ortaya çıktı.
Merkezi yönetim bütçesinin harcamaları, genel bütçe harcamalarından daha düşük gösterildiğinde bütçe açığı küçülüyor. Nitekim şubat ayında genel bütçe 14 milyar 558 milyon lira açık verirken, merkezi yönetim bütçe açığı ise 6 milyar 841 milyon lirada kaldı.