OYA TEKİN: KAPSAYICILIK VE EŞİTLİK TEMEL YÖNETİM ANLAYIŞIMIZ OLACAK
YEREL YÖNETİM 18.07.2024 08:39:00 0

OYA TEKİN: KAPSAYICILIK VE EŞİTLİK TEMEL YÖNETİM ANLAYIŞIMIZ OLACAK

Adana’daki Sivil Toplum temsilcisi kadınlar Çırçır Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Yerel Eşitlik Eylem Planı “Çalıştayında bir araya geldi.

Seyhan Belediyesi 2025-2029 Stratejik plan hazırlıkları kapsamında Seyhanlılar ile bir araya gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde muhtarlar ile bir araya gelen Başkan Tekin bu defa Adana’daki Sivil Toplum temsilcisi kadınlar ile Çırçır Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Yerel Eşitlik Eylem Planı “Çalıştayında bir araya geldi.  Eşik Gönüllüsü Sevinç Ünal’ın “Yerel Eşitlik İzleme, Değerlendirme ve Uygulama çalışmaları hakkında bilgilendirme sunumu yaptığı çalıştayı Siyaset Bilimci Ayşe Kaşıkırık  modare etti.

Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin açılış konuşmasına kadınların bir arada olmasından duyduğu memnuniyeti ve umudu belirterek başladı. “Katılım, kapsayıcılık ve eşitliğin demokrasinin vazgeçilmez unsurudur”  diyen Tekin “ Birçok katılım yolları ve çalıştaylar ile gerek sivil toplumun gerek Seyhan halkının gerek meslek ve esnaf odalarının, Seyhan’da yaşayan her bireyin önerilerini almaya, önümüzdeki hedeflerimizi belirlerken birlikte ve ortak akılla hareket etmeye çalışıyoruz” dedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMEK KADININ YAŞAM HAKKI İHLALİDİR.

Kadınlar üzerindeki hak ihlali ve baskılara değinen Tekin; “ Yıllardır bu coğrafyada hak ve özgürlük mücadelesi, eşitlik mücadelesi veren biz kadınların kazanılmış haklarına saldırmaya ne yazık ki devam ediyorlar. Önce Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla girilen İstanbul Sözleşmesinden bir gecede Cumhurbaşkanlığı kararıyla geri çekildiler. İstanbul Sözleşmesinin “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” açısından çok büyük bir adım, Türkiye’deki ve Dünyadaki kadın hakları savunucuları için ciddi bir kazanım olduğunu ve bu sözleşmeden vazgeçmenin kadının en temelde yaşam hakkına ciddi bir saldırı olduğunu söyledik. Ama dinlemediler, göz göre göre Anayasaya aykırı bir işlem yaptılar ve bir gecede sözleşmeden geri çekildiler. Ve sözleşmeden geri çekilirken de merak etmeyin 6284 sayılı kanunumuz var dediler. Ancak 6284’ü de etkin kullanmıyorlar. Bugün 6284 sayılı kanun üzerinde de neler yapmak istediklerine hepimiz şahit oluyoruz” diye konuştu.

SOYADIMIZ BİZİM KİŞİLİĞİMİZDİR, ANAYASAYI TANIMIYORLAR.

Kadının evlenmeden önceki soyadını tek başına kullanamayacak olmasını eleştiren Tekin,  “Meclis Adalet Komisyonunda kabul edilen 9.yargı paketindeki maddeye göre kadınlar kendi soyadlarını tek başına kullanamayacaklar. Ya kendi soyadları ile birlikte eşlerinin soyadını ya da sadece eşinin soyadını kullanacaklar. Oysa Anayasa mahkemesi daha önce verdiği karar ile kadının kendi soyadını kullanmamasını eşitliğe aykırı bulmuş ve kadın kendi soyadını kullanabilir demişti. Şimdi bir kez daha Anayasayı tanımıyorlar.” Ailenin bütünlüğünün zarar görmesi, çocukların olumsuz etkilenmemesi amacıyla eşlerinin soyadını almasının uygun olacağı” gerekçesine sığınıyorlar” dedi. 

Kadınları, çocukları, aileyi çok düşünüyorsanız kadına yönelik şiddet, çocuğa yönelik istismar söz konusuyken neden gereğini yapmıyorsunuz?

Başkan Tekin, “Kadınlar her gün en yakınları tarafından öldürülürken neredesiniz? Sadece Adana ‘da son 2 ayda 5 kadın cinayeti ile karşı karşıya kaldık. Madem aileyi düşünüyorsunuz kadınların bu kadar yoksullaşması karşısında neden çözüm üretmiyorsunuz? Çocuklar okula giderken çantalarına koyacakları bir yiyecek bulamıyorlar. Madem aile bütünlüğünü düşünüyorsunuz önce Yoksulluğu üreten politikalarınızdan vazgeçmelisiniz. Şiddete kapı aralayan kararlarınızı sorgulamalısınız” diye konuştu.

SOYADIMA DOKUNMA ,6284’U ETKİN UYGULA 

Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, “ Biz kadınları birey olarak tanımıyorlar, istiyorlar ki evden çıkmayalım, siyasette, iş yaşamında olmayalım. Ama buradayız, bir aradayız. Siyasetin içindeyiz. Bizim de bu ülkenin geleceğine dair söyleyeceklerimiz ve yapacaklarımız var.Toplumsal cinsiyet eşitliğini hayata geçirmenin, daha eşit daha adil bir dünyanın mücadelesini veriyoruz. Ve bugün bizi eve hapsetmeye çalışan bu anlayışın karşısında, cam tavanları kıran, bu ülkeye dair, hayatlarımıza dair bizim de söz hakkımız var diyen kadınlar olarak yaşadığımız kentin geleceği için söz söylemeye devam edeceğiz. Ve ben söz veriyorum Seyhan’a hizmet ederken, Seyhan ile ilgili her kararımızda sizler ile birlikte hareket edecek, Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine dayalı bir yönetim anlayışını hayata geçireceğiz” dedi. 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

34.8° / 25.7°