Canlıların yaşamı için vazgeçilmez olan suyun büyük bir bölümünün tarımsal sulamada kullanıldığı, tarımsal sulamada kullanılan suyun da yüzde 50'sinin iletim kayıpları sebebiyle yok olduğu belirtilerek, 21. yüzyılda suya yönelik politikaların daha etkin ele alınması gerektiği vurgulandı.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü tarafından İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda 'Adana'da Tarımsal Sulamanın Temel Problemleri ve Çözüm Önerileri' konulu toplantı düzenlendi. İl müdürlüğü personellerinin yanı sıra sektör paydaşlarının da katıldığı toplantıda ilk olarak konuşan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi, Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Prof. Dr. Bülent Özekici, sahip olduğumuz 500 milyar metreküp suyun yılda 112 milyar metreküpünü kullanabildiğimizi vurgulayarak, “Günümüzde kişi başına düşen su miktarı varlığı yıldan yıla azalıyor. Ülkemizde su kullanımına baktığımızda büyük bir bölümünü tarımda kullanıyoruz. Türkiye'de 26 hidrolojik havza var, 186 milyar metreküp su var bu havzalarda. Tarımda suyu, özellikle yapıların eski olması sebebiyle çok kötü kullanıyoruz. İletim kayıpları yüzde 50 boyutunda. Daha fazla suyu kayıp etmeden iletim kayıplarını önlemeli, kapalı sulama sistemlerine geçiş yapmalıyız" dedi.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eser Çeliktopuz da yeraltı sularında yapılması gereken çalışmalar ve mevcut durumla ilgili bilgi verdi. Kuraklığa daha dayanıklı çeşitlerin teşvik edilmesi ve geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Çeliktopuz, “Yeraltı su kuyuları ruhsatlandırılmalı. Yer altı suyu miktar açısından değil, kalite açısından da korunmalıdır. Organik tarım teşvik edilerek ilaç ve gübre kullanımı minimize edilmeli, sulama teknikleri iyileştirilmeli, suya yönelik politika ve yönetim stratejileri gözden geçirilerek, buna yönelik uygulamalar öncelikle desteklenmelidir" şeklinde konuştu.
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Çetin ise sulamaya açılan tarımsal alanların gün geçtikçe arttığını belirterek, bu durumun kullanılabilir su potansiyelini azalttığını söyledi. Prof. Dr. Çetin, “Ülkemizin de içinde yer aldığı kurak ve yarı kurak iklim kuşaklarında, gıda güvenliğinin sağlanması ve tarımın sürdürülebilir olması su ile mümkündür" dedi.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, il müdür yardımcıları ve şube müdürlerinin de katıldığı toplantı, daha sonra yapılan soru-cevap bölümü ile sona erdi.