PAMUK DESTEKLEMELERİNİN DÜŞÜRÜLMESİNE TEPKİ

22.05.2019 19:32:55

PAMUK DESTEKLEMELERİNİN DÜŞÜRÜLMESİNE TEPKİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 'beyaz altın' olarak bilinen pamukta dönüm başına 600-650 kilogram aralığında olan desteklemenin 500 kilograma düşürülmesine, Meclis Genel Kurulu'nda yine sert tepki gösterdi. Pamuk üreticilerinin feryadını dile getiren Barut, 'Pamuk üreticisinin ekmeğiyle oynamayın, köstek olmayın. AKP iktidarını bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz' dedi.
Tarımsal üretim ve üreticilerin yaşadığı sorunlara çözüm bulunması için sürekli çaba gösteren CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Meclis'te pamuk desteklemelerinin düşürülmesini bir kez daha gündeme getirdi. Meclis Genel Kurulu'nda konuşan Barut, ''Beyaz altın' olarak bilinen pamuk, çok stratejik bir üründür. Pamuk primlerinin ödenmesinin beklendiği şu günlerde akıl almaz bir kararla pamuk üreticisinin dekara 600-700 kilogram verim aldığı yerlerde bile destekleme tutarı maksimum 500 kilograma düşürülmüştür' diye konuştu.
Pamuk üreticilerinin Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilatlarının belirlediği rakama göre müstahsil makbuzu kesip dosyasını teslim ettiğini anımsatan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
'Bu skandal kararla birlikte destekleme prim miktarı düşürülüp üreticinin hakkı 'gasp' edilmiştir. Bu karar zor şartlarda üretim yapan pamuk üreticilerimizi zamanla üretimden uzaklaştıracaktır. Ülkemizde sınırlı miktarda üretimi yapılan pamuk 30'dan fazla işkolunun en önemli hammaddesidir. Türkiye'nin yıllık ortalama 2 milyar dolarlık pamuk ithalatı yaptığı gözetilirse bu gelişmenin ne demek olduğu daha iyi anlaşılacaktır. Bir hükümet çiftçisini kandırır mı? Neden üreticilerimiz mağdur ediliyor? Pamukta desteklemenin düşürülmesinin amacı nedir? Çiftçimiz bu yükün altından nasıl kalkacaktır? Pamuk üreticisinin ekmeğiyle oynamayın, köstek olmayın. AKP iktidarını bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz.'

 

 

 



1

ADANA’DA ÇOCUK HAKLARI KORULUĞU

2

2024’TE ŞARJ İSTASYONLARI YÜZDE 235 ARTTI

3

YURTDIŞI ÇIKIŞ HARÇ PULU TARİH OLUYOR

4

“BU KARA HEPİMİZİN ALNININ KARASIDIR”

5

TGC 48. SEDAT SİMAVİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU