Tarih: 09.10.2023 22:54

PAMUK TABAN FİYATI NEDEN GEÇEN YILINKİNDEN DAHİ DÜŞÜK AÇIKLANMIŞTIR?

Facebook Twitter Linked-in






Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Çukobirlik tarafından 18,5 lira olarak açıklanan pamuk taban fiyatının geçen yıl  21 TLolduğunu anımsatarak, “Artan maliyetlere rağmen Çukobirlik’in geçen yıldan daha düşük fiyat açıklaması hem üreticilerin hem de ziraat odalarının tepkisine neden olmuştur.” dedi.









TBMM Başkanlığına Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları henüz pamuk hasadı sürerken pamuk üreticilerinin düşük fiyat, taban fiyatı belirsizliği ve destek yetersizliğine dikkat çekmesine, maliyetlerinin üzerinde bir alım fiyatı beklediklerine değinerek konuyu soru önergesi olarak sunduğunu hatırlatarak; pamuk üreticisinin beklentisinin çok altında alım fiyatı açıklandığını vurguladı.





Tülay Hatimoğulları; “Çukobirlik tarafından geçtiğimiz günlerde pamuk alım fiyatı 18,5 lira olarak açıklanmıştır. Geçen sene ise alım fiyatı 21 TL idi. Artan maliyetlere rağmen Çukobirlik’in geçen yıldan daha düşük fiyat açıklaması hem üreticilerin hem de ziraat odalarının tepkisine neden olmuştur. Bu sene maliyetlerin yüzde 300-400’e çıktığını ifade eden çiftçiler, alım fiyatının geçen yılın bile altında kalmasının üreticiyi üretimden vazgeçmeye götüreceğini ifade etmekte” olduğuna değinerek konunun aciliyetine ve önemine vurgu yaptı.





Türkiye’de 1998-1999 yıllarında 757 bin hektar pamuk ekim alanı mevcutken şimdi bu alanın 360-400 bin hektara kadar gerilediğini, tarımda enflasyonun yüzde 100’ün üzerine çıktığını ve üreticinin pamuğu maliyetinin altında satmak zorunda bırakıldığı ifade eden Hatimoğulları soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:





1. Pamuk taban fiyatı neden geçen yılınkinden dahi düşük açıklanmıştır?





2. 1 kg üretim maliyeti 25 TL olan pamuğun alım fiyatı üreticinin beklentisi olan 30 TL olarak güncellenecek midir?





3. Azalan pamuk ekim alanlarını artırmaya yönelik pamuk üretim politikası belirlemek için çalışmalarınız var mıdır?





4. Fark ödemesi, mazot ve gübre desteğinin artırılması için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?





5. Ziraat Bankası’na, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne borçlu çiftçi ve üreticilerin borçlarını ödeyebilmeleri için, erteleme dışında, Bakanlığınız tarafından önlemler alınmakta mıdır?





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —