PAMUK ÜRETİCİSİ PANİK HALİNDE!
Manşet Haber 9.10.2022 15:18:56 0

PAMUK ÜRETİCİSİ PANİK HALİNDE!

PAMUK ÜRETİCİSİ PANİK HALİNDE!

Yaygın ve zorunlu kullanım alanıyla, yarattığı katma değer ve istihdam ile büyük bir ekonomik öneme sahip pamuk ürününün Adana’daki hasadı devam ediyor. Adana-Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Türkiye’de yıllar itibariyle pamuk üretimindeki azalışa ve tekstil sektöründe yaşanan genişlemeye paralel olarak tüketimindeki artışın iç üretim ile karşılanamaması nedeniyle net pamuk ihracatçısı olan Türkiye’nin son yıllarda net pamuk ithalatçısı ülkeler arasına girdiğine dikkat çekti.
“VERİMLİLİKTE 2. SIRADAYIZ”
Dünyada az sayıda ülke ekolojisinin pamuk tarımına elverişli olması sebebiyle Türkiye ile birlikte Çin, Hindistan, ABD, Avustralya, Brezilya, Pakistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi az sayıda ülke tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çeken Girmen, “Üretimde ilk sırada olmayan Türkiye, verimlilikte Avusturalya’nın ardından 2. sırada gelmektedir. Dünya pamuk ihracatında ise ABD yüzde 35 pay ile uzak ara ilk sırada gelmektedir. Özellikle tekstil ve dokuma sanayisinin ham maddesi olarak öne çıkan pamuk Türkiye ekonomisi açısından çok önemlidir” dedi.
“PAMUK ÜRETİCİSİ PANİKTE”
COVİD-19 salgınından dolayı dünyada alınan önlem ve sınırlamalar sonucu küresel pamuk tüketim ve ticaretinin azaldığını, stokların arttığını ifade eden Başkan Girmen, “Pamukta üretici üstüne düşeni yaptı. Yüksek girdi maliyetlerine rağmen üretimi arttırmayı başardı. Tüketimin yerli üretim ile karşılanabilmesi ve devamlılığı için fiyatın ve destekleme priminin önemi çok büyük. Geçen sezon açıklanan pamuk fiyatlarındaki artış oranı maliyetlerdeki artış oranının çok altında kaldı. Şuan oluşan pamuk piyasasındaki aşırı düşük fiyattan dolayı üretici panik halindedir” diye konuştu.
Pamuk üreticilerinin tekstil sanayicilerine sitem ettiğini de vurgulayan Başkan Girmen, Tekstil sanayiinin pamuk fiyatlarını baskıladığını, Türkiye’de pamuk piyasasını siyasileri etkileyen tekstil sanayicilerinin belirlediğini savundu. Girmen, mevcut durumda pamuk destekleme rakamlarının mutlaka güncellenmesi gerektiğini kaydetti.
“2 MİLYAR 450 BİN DOLAR İTHALAT İÇİN HARCANDI”
Başkan Süleyman Girmen, 2021 yılında Türkiye’de 420 bin hektar pamuk üretimi gerçekleştiğini, hasadı devam eden 2022 yılı tahmininin 530 bin hektarda yaklaşık 2 milyon 500 ton kütlü pamuk olduğuna işaret etti. Pamuk tüketimin yarısının ithalat ile karşılandığını, pamukta ithalata sıfır vergi uygulandığını kaydeden Girmen, 2021 yılında 1 milyon 200 bin ton pamuk ithalatına karşılık Türkiye’nin kasasından 2 milyar 450 bin dolar para çıktığını sözlerine ekledi.

YAZARLAR

16.6° / 8.1°