Pamuk fiyatlarının çok düşük bir seviyede seyrettiğine dikkati çeken Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şahin Yeter, bu yıl ekim alanları azalma nedeniyle pamukta geçen yıla göre yüzde 20-25 oranında bir verim kaybı olduğunu söyledi. Yeter, “Pamukta desteğin yüksek olması, gerekirse ithalatında vergi oranını artırmak, iç üretimi desteklemek gerekiyor” dedi.
ZMO Adana Şube Başkanı Yeter, Günaydın Adana Gazetesi'ne verdiği demeçte,
pamuğun geçen yıl para etmemesi nedeniyle rekoltenin de düşük olduğunu anımsatarak şu anda da pamuk fiyatlarının çok düşük bir seviyede olduğunu bildirdi. Önümüzdeki yıllarda tekstil sektöründe sıkıntılar yaşanacağını dile getiren Yeter, tekstil sektörünün hammaddesi olan pamuğu daha pahalı olarak ithal etmek zorunda kalacağını kaydetti.
Türkiye’nin dünyada Avustralya ve Brezilya’dan sonra en yüksek verimi alan ülke olduğunu anımsatan Yeter, buna karşılık Türkiye’nin pamuk ithal ettiğini belirtti. Yeter, “En acısı da bunun 3-5 yılda bir tekrarını yaşıyoruz. Önleminin alınması gerek. Desteğin yüksek olması, gerekirse ithalatında vergi oranını artırmak, iç üretimi desteklemek gerekiyor” dedi.
Bu yıl iklim koşullarındın dolayı Türkiye’deki verimin dünya ortalamasının üzerinde olduğunu aktaran ZMO Başkanı Yeter, buna karşılık ekim alanlarındaki azalma nedeniyle önceki yıllara göre verimin düşük olduğunu vurguladı. Türkiye’nin geçen yıla göre toplam veriminde yüzde 20-25 oranında bir azalma söz konusu olduğunu ifade eden Yeter, “Bu, önceki yıla göre pamuk ithalatı yapacağız anlamına geliyor” diye konuştu.
Türkiye’nin lif pamuk ithal ettiğini anımsatan Yeter, ülkenin hem tohum hem de yağ açığının bulunduğunu söyledi. Yeter, “Pamuğu ayrıca hem bitkisel ham yağ hem de hayvan yemi (küspe) olarak kullanıyoruz. Küspe, protein değeri ve enerjisi yüksek olan bir hayvan yemi oluyor. Samanı dahi ithal ettiğimizi düşünürsek sadece pamuk ekerek biz hem lif pamuğumuzu hem ham yağımızın bir miktarını, hem de hayvan yemi ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Ayrıca, sektörde üretim arttığı zaman sektörde yan kollar da beslenecektir. Pamuk hasadından sonra lif tekstil sektörüne gelene kadar çırçır fabrikaları, yağ fabrikalarında işleneceği için istihdama da çok olumlu bir etkisi olacak. Yani pamuk bitkisi diğer tarla ürünlerinden farklı olarak birkaç konuda değerlendirildiği için ülke ekonomisine katkısı da son derece yüksek” şeklinde konuştu.(
GÜNAYDIN ADANA GAZETESİ)