PANDEMİNİN RUH SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ NELER?
PANDEMİNİN RUH SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ NELER?
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Demirkol pandeminin ruh sağlığı üzerine olan etkileri hakkında açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Demirkol, pandeminin ruhsal olarak en çok etkilediği gruplar ve Balcalı Hastanesi’ndeki örnek çalışma hakkında bilgi verdi.
Doç. Dr. Demirkol, özellikle sosyal izolasyon ve karantinanın kendimize yakınlarımıza ve sevdiklerimize bulaş korkusunun hayatımızı olumsuz etkilediğini söyledi. Sosyal ilişkileri yoğun yaşayan bir toplum olduğumuza dikkat çeken Doç. Dr. Demirkol, toplumun pandemi kuralları olan mesafe, maske ve karantina ile ilk kez karşılaştığının altını çizdi. Pandemin özellikle çocuk ve ergen ruh sağlığına daha fazla etki ettiğini ifade eden Doç. Dr. Demirkol, “65 yaş üzeri yaşlılarda, sağlık çalışanlarında, hastalık bulaşanlarda ya da bulaş şüphesi ile karantina altına alınanlarda ve geçmişte herhangi bir ruhsal bozukluk tanısı alan insanlarda oldukça yoğun hissedildi.” dedi.
En Çok Hangi Gruplar Etkilendi?
Çocuk ve ergenlerin sosyal toplumdan uzak kalmaları neticesinde kaygı bozukluğu, çökkünlük gibi ruhsal sorunlara yol açtığını ifade eden Doç. Dr. Demirkol, sağlık çalışanlarının da bu dönemde kendisine bulaş olması korkusuyla ve aile bireylerden uzak kalma durumunda olmalarından dolayı kaygı bozukluğuyla karşılaşıldığını söyledi.
Yaşlıların da pandemiden fiziksel ve ruhsal olarak etkilendiğini ifade eden Doç. Dr. Demirkol, “Yaşlılarda özellikle ölüm korkusu ve ölüm kaygısı gibi depresif şikâyetler sıkça karşımıza çıktı. Pandemi öncesinde ruhsal hastalık tanısı alan bireyler pandemi koşullarında sağlık kuruluşlarının zaman zaman kapanmasıyla sağlık hizmeti almakta zorluk yaşadı.“ dedi.
Balcalı Hastanesi’nde Örnek Bir Uygulama
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak pandeminin ilk gününden bu güne kadar poliklinikleri sürekli açık tuttuklarına değinen Doç. Dr. Demirkol, pandemi şartları gereği zaman zaman yataklı servislerinin kapalı olmasına rağmen hastalara hizmet vermeyi sürdürdüklerini söyledi. Balcalı Hastanesi’nde Türkiye’de ender örnekleri olan bir uygulamayı da hayata geçirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Demirkol, covid 19 nedeniyle ruhsal problem yaşayan hastane çalışanlarına hizmet veren bir poliklinik kurduklarını bildirerek, sadece sağlık çalışanları ve hastane personelinin yararlandığı bu poliklinikten Salı günleri saat 09:00 ile 12:00 arasında hizmet alınabildiğini duyurdu.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Demirkol’un “Pandeminin Ruh Sağlığı Üzerine Etkileri Neler?” konulu açıklamalarının tamamını Çukurova Üniversitesinin @cuhabermerkezi isimli resmi sosyal medya hesaplarından izlenilebilecek.
bitlis mutlu son masaj