POZANTI
Manşet Haber 5.08.2023 23:51:51 0

 POZANTI'DA, ATATÜRK TERS YÖNDEN GELEN TEMSİLİ TRENLE KARŞILANDI!

 POZANTI'DA, ATATÜRK TERS YÖNDEN GELEN TEMSİLİ TRENLE KARŞILANDI!






Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Pozantı’ya ilk gelişinin ve Pozantı Kongresinin 5 Ağustos 2023 Cumartesi yapılan 103. Yıldönümü kutlamalarında, çok dikkat çekici, bir o kadar üzücü ve tarihin akışına tamamen ters düşen bir ilk yaşandı.





Pozantı Gazetesi’nden Tamer Ünal’ın bu konudaki haberi şöyle:





“Mustafa Kemal Atatürk beraberinde kurmayları ile birlikte, 5 Ağustos 1920’de trenle Konya’dan Pozantı’ya geldi. Adana’nın o tarihlerde Fransız ve Ermenilerin işgali  altında olması dolayısıyla,  daha ileriye gidemedi. Pozantı’da Ulusa seslenen bir konuşma ve daha sonra da bir  kongre yaparak, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başladığını da, bütün dünyaya Pozantı’dan ilan  etmiş oldu.





ONUR GÜNÜ





Pozantı’nın bu onur günü olan 5 Ağustos 1920, Milli Mücadelenin Kalesi Pozantı Gazetesi tarafından, yayınları ile devamlı gündemde tutuldu.  5 Ağustos 2003 yılından itibaren de, her yıl 5 Ağustos da yerel resmi törenlerle kutlanmaya başlandı.





ÇELENK SUNUMU VE ETKİNLİKLER  





5 Ağustos 1920’nin, 103. Yıldönümü olan 5 Ağustos 2023 Cumartesi gün, yapılan törenler de,  her yıl olduğu gibi, önce Atatürk Anıtın da  Saygı Duruşu İstiklal Marşının okunması ve  sonrası Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı Çelenklerinin konulması ile başlandı.  





Törenler daha sonra, rutin olduğu üzere istasyon yanındaki alanda, Atatürk’ün Pozantı’ya gelişinde yaptığı konuşma sonrası, Pozantı Kaymakam Vekili Fatih Karamahmut’un günün anlam ve önemini belirten konuşması ile sonlandı.





Devamında,  Merkez Camii önündeki Atatürk Rölyefine,  Kaymakam Vekili Fatih Karamahmut ve Belediye Başkanı Mustafa Çay tarafından, birer buket çiçek sonuldu. Akşamki  etkinliklerde ise, Pozantı  ve Sarıçam Belediyelerinin, ortak katkıları ile Atatürk Kültür Merkezi önünde düzenlenen, Savaş Korkmaz ve Öykü Gürman konseri ile sonlandı.





ÜZÜCÜ İLK





Ulu Önderimiz Atatürk’ün, Pozantı’ya TBMM Başkanı sıfatı ile geliş tarihi olan 5 Ağustos 1920’nin yıl dönümleri,  tarihin  akışına da uygun olarak, her yıl Konya istikametinden gelen bir trenle, Ulu Önderimiz Pozantı istasyon garında temsili olarak karşılanır. Daha sonraki törenlerde, yine rutin olduğu üzere devam ederdi.





Bu yılki kutlamalarda  ise, çok üzücü ve  tarihi tersine çeviren  bir ilk yaşandı.  5 Ağustos 2023 Cumartesi gün yapılan 103. Yıldönümü kutlama törenlerinde Ulu Önderimiz Atatürk, yine her yıl olduğu gibi, Konya istikametinden gelecek olan temsili bir trenle karşılanması gerekiyor idi.  





Ancak, bunun tamamen tersi yaşandı. Temsili karşılama tarihin akışına uygun olarak Konya istikametinden değil,  tamamen tersi ve aksi bir yön olan Adana istikametinden gelen ve de tarifeli bir yolcu treni olan Toros Ekspresinin, Pozantı garına girmesi ile  karşılandı. Bu ters geliş, törene katılan vatandaşlar tarafından, büyük bir şaşkınlık içerisinde karşılandı. Tarihi ve akışını  tersine çevirmek istenen, bu son derece üzücü ve bir  o kadar da Milli saygıdan Ulusal değerlerden yoksun, temsili karşılamanın nedenlerini araştırdık.   





ÇAY: “BİZE AİT DEĞİL”





5 Ağustos Töreninin düzenleyicisi Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay’a, bu tarihi tersliğin neden olduğunu, Basın Bürosu görevlisi Onur Can Bulat aracılığı ile sordurduk. Aldığımız cevap ise, “Tren, tamamen Kaymakamlık yazısı ile geliyor. Hep böyle idi.  Belediye olarak bizim tasarrufumuz dışındadır. Program kutlaması Kaymakamlığa, Konser ise bize, yani Belediye ye aittir.”  şeklinde oldu.





 DEVAM ETTİRDİK





Araştırmalarımıza devam ettik. Temsili trenin getirilmesi için, özelleştirilmiş bulunan Devlet Demir Yollarının 90 BİN TL istediğini, Kaymakamlıkça bir ödeme yapılmamış olması dolayısıyla, temsili tren tahsisinin yapılmadığını öğrendik. Böylece, Ulu Önderimizin Konya yönünden  gelecek olan  trenle değil de, tamamen ters  istikametten Adana’dan gelen, üstelikte tarifeli yolcu treni olan Toros Ekspresinin temsili olarak karşılanmış olmasını, tarihin akışına yapılmış  olan çok büyük bir saygısızlık olarak değerlendiriliyor. Böylesi üzücü bir olaya  sebep olanlar içinde,  yetkileri göreve davet ediyor  olup takipçisi olmayı da sürdüreceğiz.   ( Haber: Tamer Ünal)






https://pozantigazetesi.com.tr/ataturk-ters-yonden-gelen-temsili-trenle-karsilandi/


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

31.6° / 22°