TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, pamuk ve yağlı tohumlu bitkilerde fark ödeme desteklerinin 10 ‘ar krş/kg artmış olmasının üreticinin beklentisine tam cevap vermediğini söyledi.
Umudlarının 2017 yılından itibaren 'Stratejik Tarımsal Havza Modeli’ uygulanmaya başlamasıyla daha da artacağının altını çizen Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Dışa bağımlı olduğumuz; yıllık yaklaşık 4 milyar dolar üzerinde ithalat gerçekleştirdiğimiz ve ülkemiz için stratejik öneme sahip pamuk, soya fasulyesi vb yağlı tohum üretiminin ve üretim alanlarının arttırılması için bu yıl açıklana fark ödeme desteklerin önümüzdeki yıldan itibaren daha etkin bir 'Stratejik Tarımsal Havza Modeli’ içinde açıklanmasıdır. Destekleme modeli geliştikçe pamuk ve yağlı tohumda dışa bağlılığımız ve dış ithalat açığımızın azalması kaçınılmaz olacaktır. Pamuk ve yağlı tohumlardaki fark ödeme destekleri arttırıldıkça ülkemizde soya ve pamuk üretiminin dışa bağımlılığı azalarak devam edecektir. Bölgemizde ikinci ürün pamuk ve soya ekim alanlarının artması beklenmaktedir.” dedi.
YILIN İLK BUĞDAY HASADI
Yılın ilk buğday hasadının Adana’da başladığını belirten Bilgiç, Adana’da toprak, hava ve suyun bu kadar güzel uyumlu olduğu bu bereketli topraklarda neredeyse yetişmeyen ürün olmadığını ifade etti. Bilgiç şöyle konuştu:
”Ülkemizde üretimi yapılan birçok tarımsal ürünün ilk hasadının yapıldığı yer Çukurova’dır. Bu sezondada ilk buğday hasadı ilimizin yumurtalık ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Öncelikle sezonun bölgemiz ve ülkemiz üreticisi için bereketli ve bol kazançlı olmasını diliyorum. Borsamız kotasyonunda yer alan buğday ürünümümüzün ilimiz ekonomisindeki yeri ve üretim alanı yönünden kapladığı alan önem arz etmektedir. Hasadın başlaması ile temel gıda maddesinin ham maddesi olan buğday bölgemizdeki ilgili sektörlere de önemli bir ekonomik hareketlilik sağlayacaktır. Borsamzıca son yedi yıldır süne ile biyolojik mücadele için yapılan çalışmalarda da altını çizerek vurguladığımız gibi verimle birlikte kaliteli buğday üretilmesi gerek bölge çiftçimize, gerekse bölge sanayicisine önemli bir katma değer yaratmaktadır.”