“PROJE OKULLARI ATAMALARINDA LİYAKAT ESAS ALINMALI”
EĞİTİM 11.04.2025 21:48:00 0

“PROJE OKULLARI ATAMALARINDA LİYAKAT ESAS ALINMALI”

Eğitim Sen Adana Şubesi, proje okullarında keyfi uygulamalara son verilmesini, liyakatin esas alınmasını istedi.

ÇEAŞ Anadolu Lisesi önünde gerçekleştirilen eyleme KESK Şubeler Platformu da destek verdi. Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Millî Eğitim Bakanlığına (MEB) Bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme sonuçları açıklanmıştır. 2025 yılı atamaları tıpkı geçmiş yıllarda olduğu gibi yine şeffaflıktan uzak ve liyakat ilkesini hiçe sayan bir anlayışla gerçekleştirilmiştir. Proje okullarına yapılan atamalarda süreç; somut, ölçülebilir ve nesnel hiçbir kritere dayanmamakta; tamamen siyasi ve idari takdirle şekillenmektedir.

Bakanlık; herhangi bir kriter ilanı yapmadan, kıdem, hizmet puanı ya da mesleki yeterlilik gibi objektif göstergelere bakmadan, istediği öğretmeni ya da eğitim yöneticisini proje okullarına atayabilmektedir. Bu uygulama, yıllardır eğitimde adalet ve hakkaniyet duygusunu ciddi anlamda zedelemekte; emek, birikim ve mesleki yetkinlik yok sayılmaktadır.

SİYASİ SADAKAT, MESLEKİ LİYAKATİN YERİNİ ALMIŞTIR! 

Proje okullarında öğretmen ve yönetici atamaları uzun süredir siyasi sadakatin belirleyici olduğu bilinmektedir. Mülakat gibi denetime kapalı uygulamalar, yandaş sendikalara mensup olanlara sağlanan ayrıcalıklar ve hakkaniyetsizlik, öğretmen atamalarını ve eğitim yöneticiliği görevlendirmelerini proje okullarına yönelik açık bir siyasi kadrolaşma aracına dönüştürmüştür. 2025 yılı atamaları da bu tabloyu değiştirmemiştir. Yüzlerce nitelikli ve deneyimli öğretmen ve eğitim yöneticisi hak ettikleri halde “Bakanlık takdiri” sonucunda proje okullarına atanmamıştır. Bu durum, sadece kişisel mağduriyetler yaratmakla kalmamakta; aynı zamanda eğitimin niteliğini doğrudan etkilemektedir.

Cimer başvuruları yapıldığında gelen bilgilere baktığımızda yönetmeliğe atıfta bulunarak tek yetkilinin bakan olduğu bir atama modeli olduğunu görüyoruz. Bu gün Adana genelinde yüzlerce eğitim emekçisi arkadaşımız ataması yapılmayarak bu okullarda norm fazlası duruma düşürülmüş durumdalar. Bizler biliyoruz ki atamalar bakanın elinde olsa da bu isimlerin kendine yetkili sendika diyen kişiler tarafından okul idareleri ve il milli eğitim müdürlüklerince yapılmaktadır. Buraları sendikal bir alan olarak kullananlar diğer sendika üyelerini yok saymakta ve anayasal olarak örgütlenmeyi engelleme faaliyetinden dolayı suç işlemektedirler.

Atamalarda mesleki kıdem, hizmet süresi, akademik yeterlilik ve performans gibi nesnel kriterlerin olmaması, bu uygulamanın keyfiliğini gözler önüne sermektedir. Bu uygulamalar, kamu yönetimi ilkelerine, hukuka ve kamu yararına açıkça aykırıdır.

EĞİTİM KURUMLARI İKTİDARIN ARKA BAHÇESİ DEĞİLDİR!

Öğretmen atamalarının ve yönetici görevlendirme süreçlerinin şeffaf, denetlenebilir ve liyakat esaslı hale getirilmesi, kamusal eğitimin geleceği açısından hayati önemdedir. Eğitim kurumlarını, siyasal iktidarın arka bahçesine dönüştürmeyi hedefleyen atama politikalarından derhal vazgeçilmelidir. Eğitimde eşitlik, adalet ve bilimsellik esas alınmalıdır. Bunun için atılması gereken adımlar bellidir.

Eğitim kurumlarının, iktidarın siyaseten müdahale ettiği birer arka bahçe haline getirilmesine seyirci kalmamız mümkün değildir. Eğitim Sen olarak bu adaletsizliğe karşı hukuki süreci sonuna kadar sürdüreceğimiz bilinmelidir.  Tüm eğitim emekçilerini bu haksız ve hukuksuz uygulamaya karşı birlikte mücadeleye davet ediyoruz. Üyemiz olsun olmasın tüm eğitim emekçileri ile mücadeleyi büyüterek devam edeceğiz. Haklarımızı kazanana kadar alanlarda sesimizi duyuracağız.”

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

17.9° / 6°