Psikolojik Desteğe Hazırız

22.10.2015 17:38:12

Psikolojik Desteğe Hazırız

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Elemanları ortak bir deklarasyon yayınladı. Toplumun tüm kesimini derin üzüntüye boğan hain terör saldırılarından psikolojik olarak etkilenmemenin mümkün olmadığının belirtildiği deklarasyonda, psikolojik desteğe gereksinim duyan herkes için Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Elemanlarının yardıma hazır oldukları vurgulandı.

Deklarasyonda şu görüşlere yer verildi;

Ankara’da 10 Ekim 2015 Cumartesi günü “Barış, Kardeşlik ve Demokrasi” için sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen toplantıda yurttaşlarımıza yönelik insanlık dışı bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Saldırıda yaşamını kaybedenlerin yakınlarına dayanma gücü, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bizleri derinden etkileyen ve sarsan bu olayın yarattığı acıyı yürekten paylaşıyoruz.

İnsanın insana yönelik kasıtlı olarak gerçekleştirdiği katliamların, yaşanabilecek travmatik yaşantılar içinde en ağır bireysel ve toplumsal hasar yaratan olaylar olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. İnsanın insana uyguladığı katliamların ve savaşların etkileri insanlık tarihinde derin izler bırakmaktadır. Terör bağlantılı kitlesel ölüm olayları, olayı doğrudan yaşayanların yanı sıra, yaşamını kaybedenlerin ve yaralananların yakınlarında,  olanlara tanıklık edenlerde, yardım çalışmalarına katılanlarda ve tüm toplumda kaygı, keder, öfke, çaresizlik, güvensizlik, umutsuzluk, yabancılaşma ve daha pek çok baş edilmesi zor duyguya neden olmaktadır.

Ülkemizin yaşadığı bu travmanın etkilerinin onarılabilmesi, toplumsal işbirliği ve dayanışmanın sağlanmasıyla mümkün olabilir. Psikoloji biliminin ışık tuttuğu bilimsel gerçekler, bu olayların faillerinin bulunarak gerekli cezayı almalarının, sorumluların ve ihmali olanların görevden uzaklaştırılmalarının toplumda yaşanan güvensizlik, çaresizlik duygularını azalttığı ve iyileşmeye katkıda bulunduğunu göstermektedir. Ayrıca, olayın ardından ölenler için gerçekleştirilen toplumsal ritüel, cenaze törenleri ve anma toplantıları, duyguların paylaşıldığı toplantılar bireysel ve toplumsal olarak yaşanılan yas sürecinin olumsuz etkilerini önlemede önemli role sahiptir. Bu nedenle, bu tür etkinliklerin doğal akışı içinde yapılabilmesi için yetkililerin kolaylaştırıcı bir tutum içinde olması önemli görülmektedir.

Bu saldırı, doğrudan maruz kalanlar, yaşamını yitirenlerin yakınları, tanık olanlar ve yardım edenler için travmatik olay niteliği taşımaktadır. Böyle beklenmedik yaşanan bir travma sonrasında uyku sorunları, çabuk sinirlenme, olağan uyarılara aşırı tepki gösterme, bedensel şikayetler, suçluluk duyguları, olayın tekrar tekrar akla gelmesi vb. psikolojik tepkiler yaşanabilir.

Patlamadan etkilenen kişilerin tüm bu olası şikâyetlerle başa çıkabilmesi için sosyal destek sistemlerinin harekete geçirilmesi, yaşananların paylaşılması, dayanışmanın sağlanması önemlidir. Bunun yanında gereksinim duyanların psikolojik destek almaları önerilmektedir. Bu konuda Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Anabilim Dalı Öğretim Elemanları ihtiyaç halinde yardıma hazır olduklarının bilinmesini istemektedirler. Başvurular için: 0322 3386733/2772-16 nolu telefon kullanılabilir.

 

ÇÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ELEMANLARI



1

ORHAN: SİNEMA UMUTTUR, SİNEMA DAYANIŞMADIR

2

TÜRKİYE’DE AĞUSTOS AYINDA 134 BİN 155 KONUT SATILDI

3

“NEFES AL, DOĞA İLE BÜTÜNLEŞ“

4

GÜRER: “HAYVANCILIKTA ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR”

5

DİKKAT! BİLİNÇSİZ KULLANIMI SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR!