REÇETESİZ İLAÇ ENDİŞE VERİCİ

13.06.2017 03:23:34

REÇETESİZ İLAÇ ENDİŞE VERİCİ

Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, Türkiye’de okuryazarlık oranı zorunlu eğitime rağmen ilkokul 3,5 olduğunu hatırlatarak “sağlık okuryazarlığı oranı ilkokul 2 seviyesindedir. Sağlık okuryazarlığı ilkokul 2 olan bir ülkede ilaçta reklamın yaratabileceği felaketler iyi düşünülmelidir” dedi.
Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, reçetesiz ilaç satışı yönünde çalışmalar yapıldığının bilindiğini de ifade ederek açıklamasında şöyle dedi:
“Reçetesiz ilaçların sıklıkla ilaçta reklam ile beraber yürüyen bir olgu olması bizlerde söz konusu ilaçların reklamının serbest bırakılacağına dair endişeler uyandırmaktadır. Bizim bu konudaki temel yaklaşımımız; hasta insan odaklı eczacılık anlayışı çerçevesinde toplum sağlığının, hasta güvenliğinin, ilaca erişim hakkının ve nitelikli ilaç hizmet sunumunun korunması ve geliştirilmesi dün olduğu gibi bugün de önceliğimizdir. Sağlık okuryazarlığı düşük, ekonomik kaynakları kısıtlı olan toplumumuz reçetesiz ilaçlara henüz hiçbir şekilde hazır değildir. Maalesef bu durum aynı zamanda sağlık bakanlığının uygulamakta olduğu akılcı ilaç eylem planının içeriği ile de çelişmektedir”
AR-GE AYRILAN PAY REKLAM PAYININ YARISI KADARersun_ozkan_eczaci
“Toplumun sağlık okur-yazarlığı düzeyi göz önünde bulundurulduğunda, ilaçların herhangi bir ticari ürün gibi reklamının yapılması, ilaç kullanımının artmasına bağlı olarak ilaçlardan kaynaklı sorunları ve tedavi gerekliliğini, dolayısıyla hem kişilerin hem kamunun sağlık maliyetlerini artıracaktır. Türkiye’de okuryazarlık oranı zorunlu eğitime rağmen ilkokul 3,5, sağlık okuryazarlığı oranı ilkokul 2 seviyesindedir. Sağlık okuryazarlığı ilkokul 2 olan bir ülkede ilaçta reklamın yaratabileceği felaketler iyi düşünüp taşınılmalıdır. İlaç şirketlerinin Dünya çapında pazarlama faaliyetleri için harcadığı miktar 2011 yılında 92 Milyar Dolar, 2014 yılında 98,3 Milyar Dolardır. İlaçta reklam dolayısıyla 429,4 Milyar Dolarlık satış gerçekleştirilmiştir. Oysa ilaç şirketlerinin ar-ge’ye ayırdığı kaynaklar pazarlamaya ayırdığı kaynaklarının yarısı kadardır. Bu rakamlar oldukça düşündürücüdür. O nedenle yarın iyice ağırlaşacak, dallanıp budaklanacak, ceremesini çok acı bir biçimde çekeceğimiz sağlık riskleri, hatta ölümler ile karşılaşmak istemiyorsak reçetesiz ilaç, ilaçta reklam ve internetten ilaç satışına yönelik girişimlere izin verilmemelidir. İlaç hekim reçetesiyle eczacı kontrolü ve danışmanlığında hastaya sunulmalıdır”



1

YÜREĞİR’DE MEME KANSERİ FARKINDALIK SEMİNERİ

2

ZORLUDEMİR: SANATIN HER YÖNÜ İNSANLARI MUTLU ETMEKTİR

3

ADANA BAROSU’NDA VOLKAN BÖKE DÖNEMİ

4

KADIN VOLEYBOLCULAR KAYBETMİYOR

5

ADANA LEZZET FESTİVALİ, LEZZET ŞÖLENİ YAŞATTI