RTÜK’E AİT TAŞINMAZ İHALESİ İPTAL EDİLMELİDİR!

16.02.2021 14:04:08

RTÜK’E AİT TAŞINMAZ İHALESİ İPTAL EDİLMELİDİR!


Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Ahmet Uncu; yaptığı yazılı açıklamada Atatürk Caddesi üzerindeki Radyo Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) ait taşınmazın satış ihalesinin iptal edilip, gerekli düzenlemeler yapılarak yeşil alan olarak Adanalıların kullanımına açılması gerektiğini söyledi.
Kamuya veya resmi kurumlara ait taşınmazların özelleştirme kurumu veya kurumun kendisi aracılığı ile yerli veya yabancı kişi ve kuruluşlara satılmasının, ülkemizde sıklıkla tanık olduğumuz konulardan biri olduğunu ifade eden Uncu; bu gibi yerlere satıldıktan sonra konut, AVM veya rezidans gibi imalatlar yapılarak, beton yığını haline dönüştürüldüğünü, böylelikle az sayıda kalmış olan yeşil alanların da yok edildiğini belirtti.
Atatürk Caddesi’nin, Ziya Paşa ve Gazipaşa Bulvarlarıyla birlikte 1930'lu yıllarda Adana'nın ilk planlı şehir projelerinden miras olan caddemiz olduğunu ve üzerindeki tasarrufların kentimiz için önem teşkil ettiğini ifade eden Uncu şöyle devam etti:
“Geçen yıllar içinde; kamu yararına uygun planlama anlayışı terk edilmiş ve rant temelli siyasetten desteklenen yapılaşmalar boy vermiştir. Cadde kenarlarındaki bahçeli tarihe tanıklık eden binalar yerini, artan nüfusu ve araç trafiği ile şehir merkezine olumsuz katkıları olan yüksek yoğunluklu, yüksek rantlı yapılaşmalara bırakmıştır.
RTÜK ARSASI KENTİMİZDE YEŞİL KALMIŞ NADİR ARSALARDAN BİRİDİR
Kentimizde yeşil kalmış nadir alanlardan bir tanesi de RTÜK’e ait Adana Seyhan ilçesi Çınarlı mahallesi sınırları içerisinde ve Atatürk Caddesi üzerinde bulunan 3.365 m2 resmi kurum arsadır. Bu kuruma ait taşınmaz için 27 milyon bedelle ihale ilanına çıkılmıştır.
Taşınmazın bulunduğu cadde yoğun insan ve araç trafiğinin olduğu bir bölgedir. Adana’mızın yaz aylarındaki sıcaklığı göz önünde bulundurulduğunda iklimsel ısınmanın hedeflerindeki illerden birisi olan kentimizde yeşil alanlara olan ihtiyaç açıktır.
Ayrıca ülkemizin deprem kuşağında bulunması, kentimizi de yakından ilgilendirmektedir. Ülkemizde olduğu gibi kentimizde de herhangi bir deprem felaketi sonrası toplanma alanlarının sınırlı olduğu bilinen bir gerçektir. Dolayısıyla halkımızın nefes alacağı yeşil ve açık alanlar, çevresel etkileri kadar, olası depremlerde can güvenliği açısından da önem teşkil etmektedir.
TMMOB ADANA İKK OLARAK KONUNUN TAKİPÇİSİYİZ
Resmi kurum arsalarının satılmasıyla, ülke ekonomisini kurtaracak kaynak oluşturulamayacağı da açıktır. RTÜK arsası gibi rant getirisi yüksek arsaların satış yoluyla bireysel mülkiyete konu edilmesini kabul edilemez buluyoruz. Kente ve kentsel topraklara sadece 'ekonomik değer' olarak bakılması, kentleri yaşanılamaz hale getirmektedir. RTÜK arsasının, kentimiz yararına uygun şekilde kalması sağlanmalıdır. Kentlerin geleceği kısa dönemli çıkarlar uğruna ipotek altına alınmamalıdır.
RTÜK 'ün satışa çıkardığı 3,365 m2 'lik alan, kent merkezimizde kalan kamuya ait yeşil alan olabilme niteliğinde belki de son bir iki noktadan birisidir. Atatürk Caddesi üzerindeki RTÜK’e ait taşınmaz ihalesi iptal edilip, gerekli düzenlenme yapılarak yeşil alan olarak kamuya açılmalıdır.
TMMOB Adana İKK olarak konunun takipçisi olacağız. Adana adına yetkililerinden gereğinin yapılmasını talep ediyoruz.”




1

TGC KADIN GAZETECİLER KOMİSYONU TOPLANTI DÜZENLEDİ

2

TÜRKİYE’DE Kİ ALZHEİMER DERNEKLERİ ADANA’DA BULUŞTU

3

DEMİRÇALI’DAN AKÜLÜ SANDALYE

4

OTOBÜS ŞOFÖRLERİNE KADINA YÖNELİK ŞİDDET EĞİTİMİ

5

ADANA CHP’DE PARTİ PROĞRAMI YENİLEME ÇALIŞTAYI