Rum kesiminde çalışıyor, KKTC'de yaşıyor

2.06.2014 08:56:19

Rum kesiminde çalışıyor, KKTC'de yaşıyor

murat_ozcevger_kktc1Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti eğlence merkezi ve kumarhaneleri ile anılıyor. Oysa KKTC’de 100’ün üzerinde üniversite var.

KKTC’den Rum kesimine, Rum kesiminden KKTC’ye bu ülke vatandaşları pasaportsuz gidip gelebiliyor.  3 gün KKTC’de kaldık ve göze çarpan ilk şey söylendiği gibi oteller ve buradaki kumarhaneler dikkat çekiyor. En çok Türkiye’den gelen var. Hatta nüfusun önemli bölümünü de Türkiye’den gelenler oluşturuyor.murat_ozcevher_kktc (2)

Üretim var mı veya yeterli mi? Bu sorunun yanıtını aslında  Rum Kesimi’ne çalışmaya  giden KKTC vatandaşları veriyor. Anlayacağınız KKTC vatandaşının Rum kesiminde başta inşaat olmak üzere bir çok sektörde çalışmaya gitmesi bile sorunun yanıtı.

Lefkoşe’de sınır kapısındayız. Rum kesimine geçmemiz mümkün değil. Fotoğraf çekilmesine izin veriliyor. Tam bu sırada Rum kesiminden bisikletli bir kişinin geldiğini görüyorum.  Sohbet ediyoruz. Murat Özcevher kendini tanıtıyor, “10 yıldır Rum kesiminde çalışıyorum. Sabah bisikletimle gidiyor, mesai bitiminde dönüyorum 37 yaşındayım, evliyim ve 3 çocuğum var” diyor.

Murat Özcevher’e “Neden Rum kesimi” diye soruyorum, yanıtı kısa ve net oluyor: “İş bulamadığım için zorunlu olarak gidiyorum”. Rum kesiminde bir gümrükleme şirketinde çalıştığını söyleyen Özcevher, aylık bin avru yani yaklaşık 3 bin lira para aldığını ifade ediyor.  KKTC’de çalışanların asgari ücretinin bin 450 lira ile 1650 lira arasında değiştiğine dikkat çekiyor Murat Özcevher..

“Rum kesiminde kazandığım para ile yaşayamam. Orada yaşam pahalı. Her sabah yemeğimi de birlikte işyerine götürüyorum, götürmek sorundayım” diyen KKTC’li Murat Özcevher, çalışma yaşamını da şöyle özetliyor:

“Günde toplam 8 saat çalışıyorum. Ayda 2 gün izin hakkım var. 10 yıldır ayni işyerinde aynı işverenle çalışıyorum. Rumca ve İngilizce konuşuyor ve çok iyi anlaşıyoruz. 10 yıldır hiçbir sorunla karşılaşmadım. Maaşımı düzenli alıyorum, hiçbir aksama olmuyor.”

KKTC’li Murat Özcevher, Türkiye’ye Hatay’a ve Reyhanlı’ya gideceğini söylüyor ve nedenini de şöyle açıklıyor. “Dişlerimi yaptıracağım”murat_ozcevher_kktc (1)



1

ADASO’DA YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM DESTEK PROGRAMLARI KONUŞULDU

2

"ÜRETEN DE, TÜKETEN DE MAĞDUR"

3

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINIZ İÇİN 10 ÖNEMLİ ÖNERİ!

4

“KALP SAĞLIĞI İÇİN HER YAŞTA HAREKET ŞART”

5

SEYHAN’I YÜREĞİR’E BAĞLAYAN YAVUZLAR KÖPRÜSÜ AÇILDI