Rusça Olimpiyatlarına Türk Damgası
Rusça Olimpiyatlarına Türk Damgası
Moskova Nükleer Enerji Enstitüsü Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesinde (MEPhI) eğitim gören Türk öğrenciler, yabancı öğrenciler için düzenlenen IX. Rusça Olimpiyatları’na katıldı. Olimpiyatların “grup halinde şarkı söyleme” kategorisinde birinciliği Türkiye’den gelen öğrenciler kazandı.
MEPhI Üniversitesi’nde düzenlenen olimpiyatlarda, Angola, Venezuela, Vietnam, Gana, Gine, Kamboçya, Kenya, Kongo,Çin, Meksika, Moğolistan, Mozambik, Myanmar, Nijerya, Yemen, Filistin, Peru, Ruanda, Suriye, Sudan ve Türkiye’den gelen öğrenciler yarıştı.Tüm kategorilerin Rusça yapıldığı olimpiyatlara, 250 öğrenci 120 performansla katıldı.
Olimpiyatların sonunda düzenlenen ödül töreninde Moskova Enerji Enstitüsü Rektörü Nikolay Rogalev yarışmacıları kutlayarak, şunları söyledi:
“Rusça Olimpiyatları bu sene sınırlarını genişletti. 10 üniversiteden gelen lisans ve yüksek lisans öğrencileri Rusça dil bilgisi için yarıştı. Gelecek yıl katılımı daha da genişleteceğimize inanıyorum. Katılımcı sayısı daha fazla olacaktır. Bu tür etkinlikler, Rus dilinin daha iyi öğrenilmesini ve konuşulmasını sağlıyor. Jüri performansları objektif olarak değerlendirdi. Bu olimpiyatlarda Brodski, Blok, Esenin, Mayakovski, Marşak, Pasternak, Puşkin, Turgenev ve Rusya’da popüler olan birçok şairden edebi şaheserler izledik.”
Türk öğrenciler, “Ah, don, don” şarkısını, 2. sınıf öğrencisi Rengin Türkel'in gitar performansı eşliğinde seslendirdi. Türk öğrencilerin performansı, jürinin ve diğer yarışmacıların beğenisini kazandı.
Anı hediyelerini ve başarı belgelerini alan Türk öğrenciler, diğer katılımcılarla çektirdiği fotoğrafları sosyal medyada paylaştı. Yarışmacılardan Onmuş Can düşüncelerini, “Olimpiyatlara katıldığımız için çok mutluyuz. Birincilik beklemiyorduk.Yarışma için çok çalıştık. Burada birçok ülkeden gelen, Rusya’nın diğer teknik üniversitelerinde eğitim alan öğrencilerle tanışma imkanı bulduk. Diğer ülkelerden gelen gençlerle Rusça iletişim kurmak çok ilginç” sözleriyle ifade etti.
Ayaz Zahid ise izlenimlerini şöyle paylaştı: “Performans sırasında ve ödül töreninde atmosfer çok samimi ve neşeli. Öğrencilerle dolu salonun önüne çıkmak hoşuma gitti. Biliyorsunuz onlar için Rusça aynen bizim için olduğu gibi, yabancı bir dil. Bizim ülkemizde de buna benzer etkinlikler yapılıyor. Tek farkı, Rusya’da genelde şiir okunuyor, Türkiye’de ise şarkılar söylenir, tiyatro gösterilerine de yer verilir. Bir sonraki yılda mutlaka katılacağım, hatta şimdiden hazırlanmaya başlayacağım.”
Olimpiyatları izleyen Rusça Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr.Natalya Kalujenskaya Türk öğrencilerin başarısını değerlendirirken şöyle konuştu:
“Öğrencilerimiz Rus kültürüne, sanatına, edebiyatına büyük ilgi duyuyorlar. Çok zor ancak onlar, nükleer fizik alanında olduğu gibi Rus dili alanında da zorluklarla başa çıkmayı biliyorlar. Bu gibi etkinlikler, yabancı ülkelerden gelen öğrencilerin bilgilerini ölçme fırsatı veriyor. Birinciliği hak eden Türk öğrencilerin, doğru yönde ilerlediğini güvenle söyleyebiliriz. Şarkıyı, hazırlık sınıfında olan ve sadece bir yıl Rusça eğitimini alan öğrencilerimiz söyledi. Sonuç ortada, onları kutluyorum.“