RUSYA İLE DOĞAL GAZ ALIMI GİZLİ
EKONOMİ 5.06.2017 15:03:13 0

RUSYA İLE DOĞAL GAZ ALIMI GİZLİ

RUSYA İLE DOĞAL GAZ ALIMI GİZLİ

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına yönelttiği sözlü soru önergesini Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak yanıtladı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “Rusya ile yapılan doğalgaz anlaşması kapsamında alınan yıllık gaz miktarı TL. Olarak ne kadardır? İstanbul ve çevresinde dağıtılan gaz miktarı ne kadardır? Rusya'dan alınan doğalgaz ile çalışan kaç enerji santralimiz vardır? Üretimleri kaç megavattır Türkiye'nin toplam doğalgaz ihtiyacının ne kadarı Rusya'dan alınmaktadır? Doğalgaz depolama tesislerimizdeki gaz miktarı Türkiye'nin ihtiyacını kaç gün karşılayabilir?” sorusunu yöneltti.omer_efthi_gurer_chp
Başbakan yardımcısı Veysi Kaynak TBMM tutanaklarında yer alan şu açıklamayı yaptı.-“CHP Milletvekilimiz Ömer Fethi Gürer’in sorusuna cevaben: Doğal gaz alım satım anlaşmaları uluslararası ilişkiler açısından ekonomik ve siyasi etkileri olan ticari akitler olup bu anlaşmaların hükümleri ticari gizlilik içermektedir. Gizli tutulan konuların açıklanması anlaşmaya aykırılık teşkil eder. Bu durum, gerektiğinde anlamanın feshi veya bu nedenle doğan zararın tazmini gibi yaptırımlara yol açabilir.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 2015 yılı sektör raporunda yer alan verilere göre, İstanbul ilinde tüketilen doğal gaz miktarı 8.344,53 milyon santimetreküptür.
Ülkemiz başta Rusya Federasyonu olmak üzere farklı tedarikçi ülkelerden boru hatlarıyla gaz olarak, deniz yoluyla da LNG ithal etmektedir. İthal edilen doğal gaz ulusal iletim ve dağıtım kanallarıyla tüketicilerin hizmetine karışık olarak sunulmaktadır. Bu nedenle Rusya Federasyonu’ndan ithal edilen doğal gazla çalışan kaç adet doğal gaz yakıtlı termik santral olduğuna ilişkin bir sayı verilebilmesi mümkün değildir.
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) – Toplam rakam yok mu Sayın Bakan? Alınan miktar… Rusya’dan alınan doğal gaz miktarını soruyoruz.
BAŞBAKAN YARDIMCISI VEYSİ KAYNAK (Devamla) – 2014 yılında ithal edilen gazın yüzde 54,76’sı Rusya’dan karşılanırken kesin olmayan verilere göre 2015 yılında bu oran yüzde 56 civarında olmuştur.
Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisinin depolama kapasitesi 2,661 milyar metreküp olup günlük enjeksiyon kapasitesi 16 milyon metreküp, geri üretim kapasitesi ise 25 milyon metreküptür. Ayrıca BOTAŞ Genel Müdürlüğü tarafından Tuz Gölü’nde 1 milyar metreküp yer altı doğal gaz depolama projesi yürütülmekte ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından ise Silivri’deki mevcut depolama tesislerinin kapasite artırma çalışmaları sürdürülmektedir. Kış dönemi olarak değerlendirilen 2014-2015 Ekim-Mart döneminde ülkemiz doğal gaz talep ortalaması 156,26 milyon metreküp olmuştur. Ülkemizin yer altı doğal gaz depolama kapasitesi 2,661 milyar metreküp olup günlük üretim kapasitesi olan 25 milyon metreküp miktar kadar katkı sağlamaktadır.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

8.7° / -1.3°