Türkiye’nin en büyük 500 kuruluşu araında yer alan SASA artık sabancıların değil. Erdemoğlu Holding, yüzde 49’u halka açık Adana’daki SASA Polyester Sanayi A.Ş.’nin Hacı Ömer Sabancı Holding bünyeindeki yüzde 51 hissesinin tamamını satın aldı. Satış işlemlerinin tamamlandığı ve SASA’nın resmen Erdemoğlu Holdin’e devrinin gerçekleştiği öğrenildi.
Sabancı Holdin’in Adana’daki fabrikalarından SASA’yı da elindenm çıkarmasından sonra Adana’da TEMSA dışında sanayi kuruluşu kalmadığı öğrenildi. Bir dönem Adana Sabancı ailesi ile anılıyordu. Mersin girişinden Adana’dan Osmaniye çıkışına kadar D-400 karayolundaki fabrikalarf “SA” olarak biliniyordu. Sabancılar, daha önce de Bossa, Pilsa, Marsa gibi tektil ve yağ fabrikalarını elden çıkarmıştı.
SASA yeni yönetimi ise şu isimlerden oluştu:
İbrahim Erdemoğlu Yönetim Kurulu Başkanı
Ali Erdemoğlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Toker Özcan Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür
Mehmet Erdemoğlu Yönetim Kurulu Üyesi
Hüsnü Ertuğrul Ergöz Yönetim Kurulu Üyesi ( Bağımsız Üye )
Mehmet Kahya Yönetim Kurulu Üyesi ( Bağımsız Üye )
Adana’da Merin yolu üzerinde 1977 yılında kurulan SASA; polyester elyaf , filament, polyester bazlı polimerler, ara ürünler ve özellikli ürünler konusunda dünyanın önde gelen üreticisidir.
Sektöründeki liderlik sorumluluğu ile güçlü teknik mirasını ve yüksek üretim kapasitesini harmanlayan SASA; tasarımdan, üretim ve dağıtım aşamalarına kadar tüm süreci başarıyla yönetir.
Polyester sektöründeki üretimine 1966 yılında başlayan SASA; kurulduğundan buyana, aralıksız yatırımlarıyla, hızlı büyüme sürecini hep sürdürdü.
Kurulduğundan bu yana polyester sektöründeki öncülüğünü sürdüren SASA; bu konumunu daha da güçlendirmek amacıyla 2000 yılında dünya kimya devi Dupont ile joint-venture tarzı ortaklık kurdu ve DupontSA adını aldı.
Sabancı Holding’in, 2004 yılında Dupont hisselerini satın almasıyla, DupontSA ismi, ADVANSA olarak değiştirildi. Grubun Türkiye organizasyonun adı da 2005 yılında ADVANSA SASA Polyester Sanayi A.Ş. oldu.
2011 yılında ise Sabancı Holding, ADVANSA BV.’ye ait tüm hisseleri satın aldı ve Eylül 2011'de ADVANSA SASA olan adını SASA olarak değiştirdi.
Bünyesinde Nobel, ICI ve Dupont teknolojilerini barındıran SASA, 1500'ü aşkın nitelikli çalışanı, yüksek kapasiteli öncü üretim tesisleri ve 2002 yılında kurulan Araştırma Geliştirme Merkezi ile güçlü bir teknik altyapıya sahip.
Enerjisini doğrudan bağlantılı bir tesisten alan SASA’nın, Türkiye üretim tesisleri Adana’da iki farklı bölgededir. Bu tesisler 1.000.000 m² alan üzerinde kurulu olan Merkez İşletmesi ve 128.000 m² alan üzerinde kurulu olan Hacı Ömer Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Tekstil İşletmesidir.
SASA kendi hammadde üretim tesisine de sahiptir. 1977 yılında 60.000 ton/yıl kapasite ile kurulan DMT işletmesi, artan ihtiyacı karşılayabilmek için farklı zamanlarda yapılan yatırımlarla bugünkü kapasitesi olan 280.000 ton/yıl seviyesine ulaştı. DMT’nin büyük çoğunluğu dahili tüketimde kullanılırken,bir bölümü de katı halde satılmaktadır.
Haber: İsmail BAŞKAN-ADANA