Sabri ARPAÇ yazdı/ TÜVTÜRK’ÜN YÜKSEK ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİ YABANCILARA GİDİYOR…
TÜVTÜR’ün yabancı hisse oranı %67’dir. Bu şirketin 2025 Yılında sadece muayene ücretlerinden elde edeceği hasılat 40 Milyar TL dolaylarında olacak!
Araçların muayene işlemleri Karayolları Muayene İstasyonları tarafından ücretsiz olarak yapılmaktayken, 2007 Yılından beri bu işlemler yüksek ücretlerle Doğuş Gurubu ile İngiliz-Alman ortaklığı olan TÜVTÜRK Şirketine verildi. TÜVTÜR’ün yabancı hisse oranı %67’dir. Bu şirketin 2025 Yılında sadece muayene ücretlerinden elde edeceği hasılat 40 Milyar TL dolaylarında olacak!
TÜVTÜRK’ÜN ORTAKLARI KİM?
TÜVTÜRK, Türkçe anlamı, ''Teknik Denetim Kurumu'' ya da ‘’Teknik Muayene Birliği’’ anlamlarına gelmektedir. Almancası "Technischer Überwachungs Verein." Şeklindedir. Ortakları Doğuş Grubu ile birlikte Alman Tüv Süd Grubu ve Londra merkezli özel sermayeli fon sahibi Bridgepoint Şirketleridir. Bu Şirket çeşitli sektörlerde büyüme potansiyeline sahip şirketlere sermaye yatırımı yapan özel sermaye şirketlerinden biridir.
Hamdi Akın’ın Akfen Holdingi kuruluş aşamasında ortağı olduğu TÜVTÜRK’ün % 33 ortaklık payını 2009 yılında Bridgepoint Şirketine devredilmesi ile yabancı şirketlerinin payı yüzde 67 olmuştu.
MİLYON 30 MİLYON 300 BİN ARACIN MUAYENE ÜCRETİ ALMAN-İNGİLİZ ŞİRKETLERİNİN CEBİNE!
TÜVTÜRK, Türkiye’nin 81 İlinde ve bazı büyük ilçelerinde, 30 Milyon 300 Bin aracın; periyodik araç muayenesi, yola elverişlilik muayenesi, tadilat sonrası muayenesi, zorunlu muayene ve egzoz gazı emisyon ölçüm işlemlerini, tek başına rekabet koşullarına uymadan monopol yani tekel olarak yapmaktadır.
2025 MUAYENE ÜCRET, CEZA VE GECİKME ZAMLARI EL YAKACAK!
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi tarafından 2024 Yılına ait olup çeşitli mevzuatlarda yer alan maktu hadler ile asgari ve azami miktarları belirtilmiş olan para ile ödenecek ceza miktarlarının artırılmasına dayanak teşkil eden yeniden değerleme oranı 574 Seri Numaralı Vergi Usul Kanunu Tebliği 27.11.2024 Tarih ve 32735 sayılı Resmi Gazetede %43,93 yani yaklaşık %44 olarak açıklandı.
Bu oran, 2025 Yılı asgari ve azami hadleri belirtilen parasal hadler ile cezalar için de uygulanacak olan bu oran 2025 Yılı TÜVTÜRK’ün; periyodik araç muayenesi, yola elverişlilik muayenesi, tadilat sonrası muayene, zorunlu muayene ve egzoz gazı emisyon ölçümü ve tespit işlemlerine de uygulanacaktır.
30 Milyon 300 Bin aracın bu işlemleri için yaklaşık 50 Milyar TL vatandaşın cebinde çıkacak, %67’si yabancıların elinde olan TÜVTÜRK’e ödenecektir. TÜVTÜRK 2024 Yılı ücretleri %43,93 oranında artırılarak uygulanacaktır. Buna göre;
- Traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet muayene ücretleri için 1.335 TL,
- Otomobil, minibüs, kamyonet, arazi taşıtı, özel amaçlı taşıt ve römorklar için 2 Bin 621 TL,
- Otobüs, kamyon ve çekicilerin muayene için ise 3 Bin 544 TL,
Olarak uygulanacaktır.
Yeniden değerleme oranı aynı şekilde taşıtların Trafik Para Cezaları, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve araç sahiplerinin diğer kamu alacaklarına da aynen uygulanacaktır.
TÜVTÜR’ün yaklaşık olarak 2025 Yılında 15 Milyon aracın muayene ve egzoz gazı ölçümlerinden 40 Milyar hasılat elde edeceği beklenmektedir.
ARAÇ SAHİPLERİ İDARİ PARA CEZASI VE GECİKME ZAMMI DA ÖDEYECEKLER
TÜVTÜRK’e verilen muayene ve egzoz gazı ölçümlerini zamanında yaptırmamanın cezai ve mali yükümlükleri de araç sahiplerine çok önemli yükler getirmektedir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 35/3’nci maddesine göre; muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücreti %5 fazlası ile tahsil edilir. Ay kesirleri tam ay olarak hesap edilir.
Gecikme cezası olarak %5 oranında fazla tahsil edilen tutarın tamamı Hazine Payı olarak, izleyen ayın 7’nci günü akşamına kadar TÜVTÜRK tarafından, yıllık Gelir veya Kurumlar Vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine şekli ve içeriği Maliye Bakanlığınca belirlenen bir bildirim ile ödenir.
Yukarıda anılan kanun hükmü gereğince muayene ücreti, muayene süresi aşılan araçlardan geçirilen her ay için, muayene süresi tespit edilemeyen araçlardan ise Kanunun yürürlüğe girdiği 01.01.2005 Tarihinden itibaren her ay için %5 fazlasıyla tahsil edilerek tamamı hazine payı olarak aktarılmaktadır.
Oysa; Devletin 21.05.2024 Tarihinden beri uyguladığı gecikme zammı oranı %4,5, yıllık oranı ise %54’dür. Faizlerin en aylık %1,60, yıllık 19,20 düşük seyrettiği dönemlerde de gecikme zammı oranı %60 olarak devam etmekteydi.
Kaza ve benzeri nedenlerle aracın trafiğe çıkmadığı dönemlerde ceza ve faiz alınmaya devam etmektedir. Örneğin, karıştığı kaza nedeniyle 3 Yıl boyunca hiç trafiğe çıkmayan araçlara da ceza ve faiz aynı şekilde alınmaya devam edilmektedir.
İşte garabet burada da devam etmektedir. Kaza nedeniyle trafikte olma olanağı olmayan bir aracın muayene için muayene istasyonuna gidemeyeceği açıkken bir taraftan da hem muayene hem de ceza ve faiz istenmesi tuhaflığını yasa ve mevzuatla nasıl izah edilebileceği de başka bir tuhaflıktır.
Buna göre; kazaya karışmış ve 3 Yıldan beri trafikte olmayan aracın muayeneye götürüldüğünde hem araç muayene ücreti ve 3 yıl için %180, 2’nci yıl için %120 ve 1 Yıl için ise yüzde 60 gecikme faizi ödenecektir.
MUAYENE YAPTIRMAYANLARIN TRAFİK CEZALARI DA ARTIYOR
Araç sahiplerinin derdi sadece bu değil. Yapılan değişikliklerle araç muayene yaptırmama cezaları da artırıldı. Aracınızın muayenesini yaptırmadan trafik memuruna yakalandığınızda başınıza geleceklere bakalım.
Muayenesi yapılmamış araçların trafiğe çıkılması halinde, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 34/a maddesine göre; 2024 yılı için 1.506 TL’yken 2025 Yılı için 2.168 TL trafik para cezası ödenecektir.
ÇEVRE KANUNUNA GÖRE DE İDARİ PARA CEZALARI VAR!
Egzoz muayenesi, araç motorlarından çıkan zararlı gazların standartlara uygun olup olmadığının belirlenmemesi amacıyla yapılan bir denetimdir. Binek araçlar için egzoz muayenesi, ilk kez trafiğe çıktıkları tarihten itibaren 3 yıl sonra ve sonrasında her 2 Yılda bir zorunlu olarak yapılırken ticari araçlar için ise her yıl düzenli olarak egzoz muayenesi yapılması zorunludur.
Egzoz gazı ile ilgili ücret ve cezalar;
- Periyodik olarak yapılması gereken egzoz muayenesi ücreti 2024 yılında 256 TL olarak uygulanmaktayken, 2025 Yılı için 368 TL’ye,
- Zamanında egzoz muayenesini yapmayanlara 2024 Yılında 9 Bin 943 TL olarak uygulanan ceza 14 Bin 310 TL,’ye
Yükseltilmektedir. Ayrıca;
- Egzoz gaz emisyonu arıtımını yaptırmayan ve kirletici emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine 19.897 TL,
- Belirlenen usul ve esaslara aykırı ölçüm yapan istasyonlara 39.797 TL,
- Yetki belgesi olmadan ölçüm yapan sahte belge düzenleyicilere 79.611 TL,
Ceza uygulanacaktır.
2025 Yılında araçladan alınacak muayene ücretlerinden alınacak 40 Milyar TL’nin %67’si Alman Tüv Sud Grubu ile Londra merkezli özel sermayeli fon sahibi Bridgepoint Şirketleri’ne gidecektir.
Sabri Arpaç
sabriarpacymm@gmail.com