Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, sağlık emekçilerinin performans ücretinden yeteri kadar faydalanamadığını belirterek, performans ücretlendirilmesine son verilmesini, insanca yaşanacak ücret ödenmesini istedi.
Adana kamu hastanelerinde hekim dışı sağlık çalışanlarının aylardır performans ücretini ya almadığını ya da çok cüzi aldıklarını, hekimlerin de beklenenin altında aldığını ifade eden SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Yetkililer sebebini açıklamalılar. Performanslarımı yeterli değil başka bir sebebi mi var? Sağlık emekçilerinin hakları verilmelidir, bu sistemden memnun değiller.
Performansa dayalı döner sermaye hekim odaklıdır, çok çalışan çok kazanacak. Bu rekabet yaratacak herkes çok çalışacak hem kurum kazanacak hem çalışan kazanacak ve bu kazançtan hekim dışı çalışana(hemşire, ebe, sağlık teknisyeni, memur vs) da ortalamadan ödenecek. İçinde bulunulan ayın gelirinin belli kesenekler kesildikten sonra gelirin %50 si kurum çalışanlarına dağıtılmalıdır. İlgili ay içinde ödeme olmazsa o ayki haklarını kaybedersin. Performansa dayalı döner sermaye güvenceli bir ücretlendirme değildir. Bu ay olabilir gelecek ay olmayabilir .
Adana kamu hastanelerinde, Üniversite hastanelerinde bu yıl çalışan sağlık emekçileri performans ücretlerinden yeteri kadar faydalanamadı. Özellikle yıllın kinci yarısında hekimler beklenenden çok az performans ücreti alıyor, hekim dışı çalışanlar öncelikli yerlerde ( acil ameliyathaneler de) 50.00-200.00tl alırken diğer kısımlar da büyük çoğunluk olanlar 10.00-50.00 TL gibi trajikomik aylık ücretler alıyor. Bu sağlık kurumları: Adana kamu hastaneleri Yüregir Devlet Hastanesi, Çukurova Devlet Hastanesi Ekrem Tok Ruh Sağlığı hastanesi Seyhan devlet hastanesi, Ağız diş sağlığı merkezleri ÇÜ Balcalı diş hastanesi çalışanları cüzi performans ücreti alıyor.
Osmaniye ilin de Osmaniye Devlet Hastanesi Düziçi Devlet Hastanesi çalışanları dört yıldır performans ücreti bazı aylar 33.00 tl , 57.00 tl 77.00.tl gibi çok cüzi alıyor veya hiç almıyor
Yetkililere sorduğumuz zaman yeterli gelirlerinin olmadığını ifade etmekteler. SUT fiyatlarının düşük olduğunu hasta işlemlerinin az olduğunu iletmekteler SUT artışı demek SGK den daha fazla para almak yurttaştan da fazla ücret almak demektir yani salığa zam yapmaktır bu çözüm olamaz Bizim gözlemlerimize göre hasta artmakta onun için de Adana da yatak sayısı artmaktadır.
Performans demek çok çalışmak demek değil mi bir hemşire kadro yetersizliğin den üç hemşirenin yapacağı işi yapmakta görevi olmayan angarya işler de yapmakta performans daha ne kadar olacak diğer çalışanlar da aynı şekil de bu sitem ekip hizmetini yıkıyor bu kadar çok çalışacaksın karşılığına gelince gelir yok deyip ödeme yapmayacaksın. Ödeme yapılmıyorsa performans yok demektir bu hastane çalışmamış demektir. Adana da kamu hastaneleri çalışmadı da performans düştü mü niçin sağlık emekçileri hakkı olan ücreti alamıyor.
Adana şehir hastanesin tam kapasite ile çalışıyor bu hastane çalışanların dan bu konu da şikayet yok hastalar kamu hastanelerine gitmiyor mu yarın bu hastaneler çalışmıyor çalışanlar memnun değil diyerek kapatılacak mı
Yetkililer kamu hastanelerinde niçin performans döner sermaye ücreti ödenmiyor açıklamalıdır.
Osmaniye hastaneleri de aynı şekilde performans döner sermaye ücreti ödememekteler. Bu komisyonlara giren İdarecileri savunan yetkili sendikaya sormak lazım komisyon da ne yaptınız niçin adaletli zamanın da dağıtılmıyor Acaba bu sistem kaldırılıyor mu? Bu yıl sokak enflasyonu %30ların üzerin de gıda%28 elektrik %30 doğal gaz%32 ulaşım%28 benin 30 kuruş artmış maaşlar da ki vergi dilimi ile maaşlarda bir hemşirenin maaşı 250.00 tl kadar düşmüş Hekim dışı bir sağlık emekçisi bunlara karşı alacağı performans ücret döner sermaye payına bağlamışken bu ücreti de alamayınca hayal kırıklığına uğramış biraz daha borçlanmıştır onun için bu performans ücretleri sağlık emekçileri için çok önemlidir SES sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sendikası olarak performansa dayalı döner sermaye ödeme sistemine karşı olduk çünkü adaletli bir sistem değildir çalışanlara karşı eşit değil çalışmayı tam ölçen bir sistem değildir her sonuç idarecilerin iki dudağı arasın da dır işlem puanlandırmaları adaletli .değildir ekip hizmeti iş barışı bozulmuştur eşit davranılmamakta çalışanlar ne yapsın performansları çok düşük greve mi gitsinler yetkililerin hiç mi hatası yok niçin performans ücreti ödeyemediklerini açıklamalı bakanlık konuyu incelerek yeni bir yol çizmelidir
Performans sistemi kaldırılmalı tüm ek ödemeler emekliliğe yansıtılarak maaşlara eklenerek genel bütçeden karşılanmalı ilk adım olarak sabit ek ödemeler iki katına çıkarılmalıdır. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yoksulluk sınırı üzerin de ( bu gün için aylık en az 6750,00) insanca yaşayacak aylık b ir ücret ödenmelidir. SES Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sendikası olarak bu eşitsiz adaletsiz performans ücretlendirilmesinin takipçisi olacağız bu haksızlıklara karşı mücadele edeceğiz.”