SAĞLIK TA PERFORMANS SİSTEMİ KALDIRILMALI
Manşet Haber 24.07.2019 00:18:20 0

SAĞLIK TA PERFORMANS SİSTEMİ KALDIRILMALI

SAĞLIK TA PERFORMANS SİSTEMİ KALDIRILMALI

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, performans sistemi uygulanmaya başladığından bu yana hep karşı çıktıklarını belirtti, “Çünkü hekim odaklı performans sistemi adaletsiz eşitsiz ekip hizmetini yok eden iş barışını bozan bir sistemdir. Çalışırken performans olacak, fakat sınırına kadar çalışacaksın ödemelere gelince hekim çalışması puanlandırılacak” dedi.
Performans sistemine en başından beri karşı çıktıklarını ifade eden SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Bu performans sistemi tüm itirazlarımıza karşı uygulanmakta, kendi içinde çelişkiler gittikçe derinleşmekte, iş yerleri arasın da, aynı işyerin de servisler, bölümler arasın da farklılıklar var. Meslekler arasın da farklılıklar var. Ödenecek ücretler idarecinin dudaklarında puanı yüksek yerlere yandaş, idareye biat eden yandaşlar yerleştiriliyor, dolasıyla ekip hizmeti iş barışı bozuluyor, iş verimi düşüyor. Bunu artık yetkililer de kabul ediyor.
Adana’da kamu sağlık kurumlarında ödemeler hem eşit adaletli değil hem de performans çalışmaya uygun değil. Yetkililer bu konu ile ilgilenmiyor. İki aydır( Haziran ve Temmuz 2019 ayların da) Adana’daki iki büyük kamu hastanemiz Adana Yüregir devlet hastanesi ve Adana DR. Ekrem Tok hastanesinde kamu emekçileri performans ücretlerinden yeterli faydalanmamakta sorunun çözümüne de gidilmemektedir. Özellikle Adana Yüregir devlet hastanesi ve Adana Ekrem tok ruh salığı hastanesin de hekim dışı salık emekçisi bu performans ücretinden bir kısmı hiç faydalanmıyor, bir kısmı da 10 ve 100 tl gibi cüzi aylık ücret alınıyor. Adana Yüregir devlet hastanesinde işçiler hariç 700 civarında kam emekçisi çalışmakta. Aylık 2.400.000 tl döner sermaye dağıtılmakta neden hekim dışı personele para kalmıyor? Şehir hastanesinin açılması ile Yüregir devlet hastanesinde çocuk, plastik cerrahi, fizik tedavi, kardiyoloji gibi servisler kaldırıldı. Şöyle bir soru akla geliyor? Bu hastane çalışmıyor personel huzursuz performans ücret alamıyor diyerek acaba kapatılmak mı isteniyor?
Adana DR. Ekrem Tok Hastanesinde durum aynı. 500 yataklı bir bölge hastanesi işçiler hariç 371 kamu emekçisi çalışıyor. Aylık ödenen döner sermaye tutarı 1.000.000 tl civarın da bu hastanede de hekim dışı sağlık ve sosyal hizmet emekçisi performans ücreti alamamaktadır. Üstelik bu hastane çalışanlarına öncelikli performans ödenmeli bu hastane de ne düşünülüyor bölge hastanesin den kent hastanesine mi düşürülmek mi isteniyor görülüyor ki çalışan kamu emekçisi hasta yatak ayısın dan az diğer işlerde var herhalde bu insanlara kimse performansınınız düşük diyemez
Adana Sağlı Müdürlüğünde çalışan 3200 emekçi yıllardır hiç faydalanmaz. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren döner sermaye işletmeleri maliyeden alınarak sağlık bakanlığının il sağlık müdürlüğü denetim ve kontrolüne verilmiştir. Sağlık müdürlüğü mağdur olan geliri düşen kamu hastanelerinin giderlerini pekala diğer geliri olan hastanelerin döner sermayeleri gelirlerinden telafi edebilir. Buna benzer bir ödemeyi Adana promosyon ödemesinde asgari ücretle çalışan sağlıktaki kamu emekçilerine yaptılar.
Çözüm performans sistemi kaldırılmalı tüm ek ödemeler yan ücretler maaşa ve emekliliğe yansıtılmalı tüm ücretler genel bütçeden yapılmalıdır.
1 Ağustos 2019’da 2020-2021 toplu sözleşme görüşmeleri başlıyor. Dilerim bu sorun TİS masasın da çözülür. SES Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak bu adaletsiz eşitliksiz performans çalışmanın takipçisi olacağız”


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

30.8° / 20.2°