Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi Başkanı Muzaffer Yüksel, sağlık hizmet emekçilerine fiili hizmet yıpranma hakkı verilmesini istedi.
Hükümetin TBMM’sine sunduğu torba yasasında sağlık emekçilerine yıpranma payı ( fiili hizmet tazminatı) nın da yer aldığını, ulaşan bilgilere göre hemşirelere, hekimlere, eczacılara, diş tabiplerine bir yıla 75 gün yıpranma payı verileceği, hekimlerin emekli maaşlarının arttırılacağı, ek ödemelerin emeklilikten sayılacağı, performans puanlarının arttırılacağını öğrendiklerini ifade eden SES Başkanı Yüksel, yazılı açıklamasında şöyle dedi:
“Sağlık emekçileri hasta ve hastalıklar ile ilgilenir, çalışma ortamı radyasyon ısı anestik gazlar, antiseptikler kimyasallar, virüsler, bakteriler, biyolojik faktörlerle hasta ve hasta yakınlarının şiddeti saldırısı ile karşı karşıyadır. Hepatit-b, hepatit –c, AIDS, kırım Kongo kanamalı ateşi KKKA, kan ve kan ürünleri inflüenza sars mers solunum hastalıklarıyla, uzun gece nöbetleri sonucun da diabet obezite, kalp, kanser, ülser, depresyon hastalıklarına yakalanma riski , psiko-sosyal hastalıklarıyla iş yaralanmaları, iş kazaları ile sağlık emekçileri karşı karşıyadır, iç içedir . Bu risklere karşı sağlık emekçilerine yıllık 360 güne karşılık işyerine çalışma şartlarına göre( 90-120-150 -180) sosyal güvenlik, sosyal adalet sağlanmalı iş risklerine göre sağlık personeline 120 gün, diğer personele 90 gün nöbetçi icapçı sağlık emekçisine 150 gün, yoğun bakım acil radyasyonda çalışan sağlık emekçilerine 180 gün hizmet süresine ek yapılmalı . Emeklilik yaşı erkene alınmalıdır. Yaş bekleyenler emekli olabilmelidir, emekli olanlar da dahil yasa tüm sağlık emekçilerine çalıştıkları tüm yıllar için geçerli olmalıdır.
Yıllar önce başbakan Erdoğan memur-sen büyük kongresinde 5 yıl çalışmaya 1 yıl ekleneceğini söylemişti. Dileriz bu defa adaletli bir şekilde tüm sağlık emekçilerini memnun eder . Geçen yıl hükümetin teklifi 1 ay içinde kesintisiz 8 saat olmak üzere (icap nöbeti hariç) nöbet tutanlar faydalanacak diye bir tasarı hazırlamıştı. 1 ayda 2-3 gün nöbet tutan 1.25 gün, 24 yılda 1 yıl faydalanacak, 1 ayda 6 günden fazla nöbet tutan 7.5 gün, 4 yılda 1 yıl faydalanacak, 24 yılda 6 yıl faydalanacak. Yalnız nöbet tutanlar faydalanacak, tutmayanlar faydalanmayacak. Bu kadar nöbeti kesintisiz tutmak mümkün değil, bu durum da normal çalışmada 33 yıl çalışmaya 1 yıl eklenebilir, yasa yürürlüğe girdikten sonra geçerli olacaktı. Geçmiş yıllar sayılmayacaktı, sonuç da bu tasarı iyiki gerçekleşmedi . Sağlık emekçileri ile ilgili yasa TBMM sin de görüşülürken yalnız hekimler düşünülmemeli sağlık bir ekip hizmeti dir tüm sağlık emekçileri düşünülmelidir gerçekten sağlık emekçilerinin emeklilik maaşları çok düşüktür çalışırken aldığı ücreti emeklilikte de almalıdır Ek ödemeler döner sermaye payları performans ücretleri emeklilikten sayılmalıdır . Sağlık ta şiddet yasası da çıkarılmalıdır . Sağlık emekçilerinin ücretlerin de asgari ücret kadarın dan vergi alınmamalı geri kalanda da vergi oranları %15 le sabitlenmelidir . Sağlık emekçileri adaletli çıkarılacak böyle bir yasa ile memnun olacaktır çalışma şevki artacak verimlilik artacaktır dileriz TBMM üyeleri bu durumumuzu görerek faydalı bir yasa çıkarırlar.”