SAĞLIKTA TELEFONLA RANDEVU İÇİN 4.5 LİRA ÖDÜYORUZ

21.11.2017 23:23:26

SAĞLIKTA TELEFONLA RANDEVU İÇİN 4.5 LİRA ÖDÜYORUZ

Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şube Eş Başkanı Muzaffer Yüksel, vatandaşın sağlığı için 10 çeşit katkı payı ödediğini söyledi. Yüksel, telefonla randevu için 4.5 lira ödendiğini açıkladı.
SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, üçüncü dünya ülkelerinin çoğunda olduğu gibi Türkiye’de de sağlık hizmetlerinin “reform” ve “dönüşüm” adı altında ticarileştirildiğini, sağlığın rant alanı haline getirildiğini savunarak şöyle konuştu:
muzaffer_yuksel“2012 yılından itibaren zorunlu GSS uygulamasına geçilmiş ve sağlık sisteminin finansmanında köklü değişiklikler ortaya çıkmıştır. Reform öncesi Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) sağlık giderlerini düşürmek amacıyla kendi hastanelerini, ilaç fabrikalarını ve eczanelerini kurmuştu. Sağlık sigortası, sağlık hizmeti ile ilaç üretim ve dağıtımının bütünleştirdiği bu sistem, giderlerin düşürülmesini sağlıyordu. Ancak özel sağlık kuruluşlarını destekleyen yeni sisteme geçiş ile sağlık harcamalarında önemli artışlar gerçekleşmiştir. . GSS’ nin hangi sağlık hizmetlerini vereceği her yıl SGK tarafından yeniden belirlenmekte ve bazı sağlık hizmetleri giderek GSS temel teminat paketi dışında kalmaktadır. Pakete dahil edilmeyen hizmetler için cepten ekstra ödeme yapılması ya da özel sigortaya yönelim söz konusudur. Bir diğer sorun da paket kapsamındaki hizmetlerden faydalanmak için bile katkı payı ödenmek zorunda olmasıdır.
VATANDAŞ SAĞLIĞI İÇİN 10 ÇEŞİT KATKI PAYI ÖDÜYOR
İlaç bedeli emekliden yüzde 10 çalışandan yüzde 20 muayene için 6-15 tl Reçete için 3 Tl Eşdeğer ilacın en ucuzunun yüzde 10’uİlaç kutusu başına ek 1 Tl Özel hastane işlemlerinde liste fiyatından % 200’e ulaşan oranlarda ödeme İstisnai hizmetle hastaneye göre değişen otelcilik ücretleri ödemesi Telefonla randevu için 4.5 Tl ödemekte sağlık harcamalarının%20si yurttaşların cebinden çıkmakta Sağlık harcamaları, yeni sağlık politikalarının uygulanmaya başladığı dönemde 2009 yılında 28,8 milyar lirayken, 2016 yılında 68 milyar liraya dayandı. Sağlıkta dönüşüm programı başlatıldıktan sonra hastanelere başvuru sayısında da çok hızlı artışlar yaşanmıştır. 2009′da 245,9 milyon olan başvuru sayısı 2016 yılında 490 milyona ulaşmıştır. 6.3 milyon kişiye ücretsiz bakılmış 3 milyon Suriyeliye bakılmış Hastaneler adeta ticaret hanelere dönüştürülmüş, 3 dakikada 1 hasta muayene / tedavi sürecine gelmiştir. “
MHRS SİSTEMİNDEN HASTANE RANDEVUSU NASIL ALINIR?
Adana Şehir Hastanesi web sitesine göre, vatandaşlar muayene olmak için neler yapması gerektiği şöyle izah ediliyor:
“MHRS Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) Randevu alma ana kanalları şu şekildedir:
ALO 182 çağrı merkezi, MHRS web sitesi (https://www.hastanerandevu.gov.tr / https://www.mhrs.gov.tr), MHRS mobil uygulaması MHRS üzerinden randevu alabilmek için ALO 182 hattımızı arayarak operatörlerimizden destek alabilirsiniz.
Web'den randevu almak için; Daha önceden üyelik kaydınız yok ise 'Randevu Al' butonuna tıkladıktan sonra gelen ekrandan 'Üye Ol' seçeneğini tıklayarak üyelik işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer üyeliğiniz mevcut ise kimlik numaranız ve şifrenizle istediğiniz hastane ve hekimi seçerek randevunuzu oluşturabilirsiniz. MHRS mobilde randevu almak için ise akıllı cihazınızın uygulama marketinden MHRS uygulamasını indirerek üyelik kaydınız yoksa oluşturabilir, var ise kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak randevunuzu alabilirsiniz.



1

SİYASİ YASAKLI BAŞKANDAN İLK AÇIKLAMA

2

CEYHAN BELEDİYE BAŞKANI AYDAR’A CHP’DEN TAM DESTEK

3

CHP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI AYDAR’A SİYASİ YASAK

4

ANKARA’DAN İNCİRLİK ÜSSÜNE YÜRÜYORLAR

5

ORHAN: SİNEMA UMUTTUR, SİNEMA DAYANIŞMADIR