Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Diş Malzemeleri Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (DİŞSİAD) destekleriyle ‘Arayı Açmayalım’ kampanyasını başlattı. 1 yıl sürecek sosyal sorumluluk projesindeki temel amaç düzenli DİŞHEKİMİ kontrolleriyle genel sağlığın korunabileceği mesajını, diş ve dişeti rahatsızlıklarının önlenebilir olduğu bilincini tabana yaymaktır. Proje kapsamında nitelikli sosyal medya platformları için özel içerikler üretilerek, sosyal mesajlar hazırlanacak ve her yaş grubu için kategorize edilerek geniş kitlelere en etkili biçimde aktarılması sağlanacaktır.
Avrupa’da 1.570 kişiye bir dişhekimi düşerken, Türkiye’de 2.000 kişiye bir DİŞHEKİMİ düşüyor. Tahminlere göre ülkemizde 2030 yılında 650 kişiye bir DİŞHEKİMİNİN düşmesi bekleniyor. Sağlık Bakanlığı’nın ‘Sağlık İstatistikleri 2022’ çalışmasına göre ise Avrupa’da 1 kişi yılda 5 kez dişhekimini ziyaret ederken Türkiye’de bu oranın 0,62 olduğu görülüyor. Almanya’da kişi başı diş macunu kullanımı yıllık 457 Ml olurken Türkiye’de bu oran 85Ml. Tüm bu veriler Türkiye’deki Dişhekimliği Fakültelerinin artış hızının halkın DİŞHEKİMİNE gitme sıklığı ile ters orantılı seyrettiğini gösteriyor. Bu noktada Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) ile Diş Malzemeleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (DİŞSİAD) 1 yıl sürecek geniş kapsamlı bir kampanya için harekete geçerek, ‘Arayı Açmayalım’ temalı projenindetaylarını düzenlenen imza töreninde açıkladı.
DÜNYADA EN SIK GÖRÜLEN İKİNCİ HASTALIK
TDB Genel Başkanı Fatih Güler, imza töreninde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Bu anlamlı projenin ana hedefi yaşam boyunca yani gencinden, artan yaşlı nüfusa kadar ağız ve dişleri korumaya odaklanmaktır. Toplumun ağız diş sağlığı eğitimi ve ağız hastalıkları ve ağızdaki durumlara ilişkin bilgilendirilmesi, temel ağız diş sağlığı hizmetleri, koruyucu önlemler ve programlar hakkında bilinçlendirilmesi amaçlanmaktadır. Küresel boyutta dünya nüfusunun yüzde 90’ı çürük, dişeti hastalıkları ve ağız kanserine kadar uzanan ağız hastalıkları yönünden, ciddi bir risk altındadır. 19. ve 20. yüzyıllarda diş çürüğü dünya genelinde bir epidemik salgın olarak tanımlanmış ve halen günümüzde de nezleden sonra dünyada en yaygın olarak görülen ikinci hastalık olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda bireyler sadece düzgün fırçalama ve diş ipi kullanma, şekerli yiyecekleri kesme, sağlıklı yemek yeme ve kontrol için 6 ayda bir için DİŞHEKİMİNİ ziyaret ederek, iyi bir ağız sağlığına sahip olabilirler. Bu noktada diş ve dişeti hastalıklarının önlenebilir hastalıklardan olduğu gerçeğinden hareket ederek; toplumun bilgilendirilmesi ve ağız-diş bakımı konusunda alışkanlık oluşturulması konusunda hükümetlere, sağlık alanındaki meslek kuruluşlarına, eğitim kurumlarına, gönüllü sağlık kuruluşlarına ve sağlık endüstrisine sorumluluklar düşmektedir. Başta merkezi yönetim olmak üzere; yerel yönetimler, Dişhekimliği Fakülteleri, sağlık meslek birlikleri, sivil toplum kuruluşları ve sağlık endüstrisi vb yapılar ağız ve diş sağlığının iyileştirilmesi konusunda mevcut ürün ve süreçlerde önemli teknolojik yeniliklerin ağız sağlığının geleceğini şekillendirmedeki rolünü tartışarak gerçekçi ve sürdürülebilir projeler üzerinde çalışmalıdırlar. Türk Dişhekimleri Birliği ve Dişhekimleri Odaları olarak ağız diş sağlığı politikaları üretme ve hayata geçirmede tüm bileşenlerle ortak çalışmaya, üzerimize düşeni yapmayı dün olduğu gibi bugün de hazır olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunarız. DİŞSİAD’ın destekleri ile hayata geçireceğimiz ‘Arayı Açmayalım’ projemizle ülkemizde diş ve dişeti rahatsızlıklarının önlenebilir olduğunu halkımıza en etkin medya araçları vasıtası ile aktarmaya ve bir bilinç oluşturmaya gayret edeceğiz.”
ÖNCE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
DİŞSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Uçar ise, “Diş malzemeleri sektörünün en büyük STK’sı olarak yerli üretime ve ülkemizin toplam ihracatına sürdürülebilir katkı sağlamanın gayreti içerisindeyiz. 10 yıl öncesine kadar ithalat ağırlıklı çalışan bir sektörken bugün ihracatçı bir sektör konumuna geldik. Hedefimiz 5 yıl içerisinde ihracatımızı 1 milyar dolar seviyesine çıkarmak ancak önemli bir hedefimiz daha var; Türkiye’de diş ve diş eti rahatsızlıklarının önlenebilir bir durum olduğunu halkımıza doğru ve etkin bir şekilde aktarmak” dedi
Türkiye’de DİŞHEKİMİNE gitme sıklığının istikrarlı bir şekilde artması gerektiğine dikkati çeken Uçar, “Yapılan tüm bilimsel araştırmalar diş ve dişeti rahatsızlıklarının birçok kronik hastalığın habercisi olabileceğini gösteriyor. Bu noktada sağlığın ağızdan başladığını ifade etmek yanlış olmayacaktır. TDB ile birlikte başlattığımız ‘Arayı Açmayalım’kampanyamızın temelinde sosyal sorumluluk var. Halkımızın dişhekimine gitme sıklığını artırmamız ve bu konuda bir bilinç oluşturmamız gerekiyor. Sağlıklı ve mutlu bireylerin var olması bize göre özgüvenli ve doğal gülüşlerle mümkün. 1 yıl sürecek ‘Arayı Açmayalım’ projemizin ülkemizin her bir ferdi için hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.