Tarih: 15.03.2017 18:23

SAHRA TOZU VE YAĞMUR YÜKSEK VERİMİN HABERCİSİ

Facebook Twitter Linked-in

Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) tarafından, Çukurova çiftçisine yönelik “Sahra Tozu ve Tabiat Etkileşiminin Verim Üzerindeki Etkileri” konulu seminer düzenlendi.
Adana Çiftçiler Birliği İzzettin Özgiray Toplantı Salonu’nda düzenlenen seminerin açılışında konuşan ADATÜB Yönetim Kurulu Üyesi Remziye Karabucak, bu tür toplantılarla üreticileri bilinçlendirmeyi ve daha donanımlı hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Cemal Saydam, çiftçilere yaptığı sunumda, Çukurova bölgesinde son birkaç gündür yağan yağmurların içerisinde Sahra Çölü tozlarının da bulunduğuna dikkat çekti. İlk cemrenin havaya düşmesinin ardından Türkiye'de bazı bölgelerde lodosla birlikte Sahra Çölü’nden gelen toz taşınımı gözlendiğini ifade eden Saydam, “Yerde toz, havada toz. Ancak, ne zaman toz bulutla buluşuyor işte o zaman işler değişiyor. Toz, bulut ve cemre sonrası güneş enerjisi, bulut içerisindeki kimyasal ve biyolojik değişimleri tetikliyor ve sonuç olarak bize gökten rahmet yağıyor” dedi.
“FAYDALI BİRÇOK ELEMENT TOPRAKLA BULUŞUYOR”
Tozla karışık yağan yağmurla birlikte doğanın, ihtiyaç duyduğu birçok elementle buluştuğunu kaydeden Prof. Dr. A. Cemal Saydam, şöyle devam etti:turuncgil_ureticileri (2)
“Atalarımız yağmur yağdığında ‘rahmet yağıyor’ derlerdi, çok doğru söylemişler. Sahra tozu ile karışık yağan yağmur ile doğanın kullanımına hazır demir elementi olan Fe (II) geliyor. Bikarbonat (HCO3) geliyor, bu da doğanın kullanımına hazır karbon kaynağıdır. Her türlü eser element geliyor hem de doğanın beklediği oranlarda ve bildiğiniz tüm amino asitler geliyor. Amino asit demek; proteinin temeli demektir. Amino asit demek hayat demektir, bizler için olmazsa olmazların en başındadır. Ve bunlar gündüz yağan yağmurda oluşmaktadır. İşte tüm bunlar nedeni ile yağmura ‘rahmet’ sıfatı eklenmiştir.”

“ÇUKUROVA BÖLGESİ, BU SENE DAHA ÇOK VERİM ALACAK”
Tozun ardından bereketli bahar yağmurlarının başlayacağına dikkat çeken Saydam, ''Bunlar baharın bereket yağmurları. Bu yağışların bereketli olmasını çöl tozları sağlıyor. Tozlar ve yağmurlar, bu yıl çok bereketli bir tarımsal dönem geçirileceğini gösteriyor. Ağaçlar daha da çiçeklenecek, denizdeki algler daha da çoğalacak, havadaki sinekler de elbette daha da artacak. Doğa böyle çalışıyor. Bu sene Çukurova bölgesi daha çok verim alacak” diye konuştu.
“TOZUN GELMESİ BEKLENMEMELİ”
Sahra Çölü’ne giderek buradan aldıkları örneklerle birçok başarılı deneme gerçekleştirdiklerini kaydeden Prof. Dr. A. Cemal Saydam, tozun gelmesinin beklenmemesi gerektiğini ifade ederek, “Bandırma fosfat fabrikasına nasıl Sahra’dan fosfat kayası getiriyorsak, çöl toprağı da getirebiliriz. Bunu sulama kanallarına koyarsak (1000 litreye 10 kilogram kadar), bir başka deyişle Seyhan Barajı suyunu kanallara öylesine vermek yerine çöl tozu ile birleştirip, kanala öylece bırakırsak, çok daha verimli sonuçlar elde edebiliriz” ifadelerini kullandı.
“VERİM YÜZDE 10 ARTTI, GÜBRE MALİYETİ SIFIRLANDI”
TÜBİTAK Harran Koruklu Deneme Sahası’nda yaptıkları uygulamaların son derece olumlu sonuçlar verdiğine işaret eden Saydam, şunları kaydetti:
“Atatürk Barajı’ndan gelen suyu bereketli su haline getirdik. Sahra tozunu güneş enerjisi ile ışınlandırdık ve deneme tarlasına verdik. Uygulama sonucunda Sahra toprağı karıştırılmış Harran toprağında faydalı demir arttı, fosfor arttı, organik madde arttı, tuzluluk azaldı. Harran Ovası’na bundan daha büyük bir iyilik yapmak mümkün mü? Sonuç; pamuk döneminde tarla 11 defa sulandı. Sahra tozlu uygulama alanında verim diğer alanlara göre yüzde 10 arttı. Gübre maliyeti neredeyse sıfıra indi ve ürün kelimenin tam anlamıyla organik oldu” diye konuştu.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —