CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye’nin AKP döneminde ikinci kez samanı bile ithal eder duruma gelmesini, AKP’nin tarımda söylediği ile yaptığının örtüşmediğinin somut yansıması olduğunu belirtti. Niğde ili Ovacık, Dikilitaş, Himmetli, Elmalı, Kızılören, Karatlı, Yeşil Gölcük, Kömürcü, Orhanlı ve Bağlama yerleşmelerinde çiftçilerle ve vatandaşlarla görüşen Gürer, AKP dönemi yazboz dönemi olarak anımsanacak, eğitimde, tarımda, ulaşımda, ekonomide bir yıl önce alınan karar bir yıl sonra değişiyor. TEOG’u getirirken reform dediler götürürken çocuklarımızı düşünüyoruz diyorlar, getirende götürende aynı, hayvancılıkta, tarımda hibe destek teşvik dağıtıyorlar ama erdikleri nokta saman ithal edecek duruma geliyorlar, Ekonomide uygulamalarda tutarlılık yok, yol yaptık diyorlar yollarda da yapım çalışmaları nerede ise her ay yenileniyor, yolları kalitesiz ve acele yapınca yeniden yapım işi başlıyor ”dedi.
2012 yılında kuraklık bahane edilirken bu kez sapı kısa hububat ekiminin saman açığı yarattığı yönündeki savunmasının inandırıcı olmadığına vurgu yapan Gürer, “Görünen o ki, sapla samanı karıştıran bir yaklaşımla çalışmalar devam ediyor ” dedi.
TARIMDA DIŞA BAĞIMLI HALE GELDİK
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten Türkiye’nin artık saman ithal eder duruma gelmesine tepki gösterdi. AKP’nin uyguladığı yanlış tarım politikaları sonucunda, Türkiye’nin samanı bile ithal etmeye başladığını anlatan Gürer, “Tarımda ve hayvancılıkta ne yazık ki dışa bağımlı bir hale geldik” diye konuştu.
Türkiye’nin saman ithal etmesinin ardından, Bulgaristan’da 40 dolar civarında olan saman fiyatının bile arttığına vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde samanın maliyeti 110-120 doları buluyor. Saman ithal etmemize bulunan kılıf da çok ilginç; güya Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde buğday ve arpa tohumunda yapılan değişiklik nedeniyle yüksek dane verimi olan kısa saptı çeşitler ekildiği için ve sapın anız olarak tarlada kaldığı için saman üretilmiyormuş. Bu durum bile yetersiz ve bilinçsiz tarım uygulamasının bir göstergesi olabilir. Yine plansız, yine öngörülebilirliği düşünülmeden uygulama, sürekli sorunları yaşayıp yeni arayışlara yönelen bir tarım uygulaması. Görünen o ki sapla samanı karıştıran bir yaklaşımla üretim sağlanmaya çalışılıyor. Buğday bu yılda geçen yılki fiyatla satan çiftçi mecbur kalmazsa ekmem diyor. Tarım da yerli yerel ve kendine yetecek yaklaşımlarla sorun ele alınma zamanı geldi geçiyor” dedi.
Lafla, süslü sözlerle ve broşürlerle tarımın iyiye gitmeyeceğini vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her olumsuzluğu ana muhalefet partisine yükleyerek de hükümet olunamayacağını ifade etti.
2002 yılında AKP’nin sıfır terör ve planlı ekonomiyi devralarak hükümet olduğunu ancak ne yazık ki yaşanan süreçte sürekli sorun ürettiğini anlatan Gürer, halkın her alanda mağdur olduğunu belirtti ve “Yol yapmak her iktidarın görevi ama saman ithal etmek yalnızca AKP hükümetine nasıp oldu” diye konuştu.
Tarımda işlerin iyi gitmediğini ve hükümetin yaptığı açıklamalar ve uygulamalarında inandırıcılığını yitirdiğini kaydeden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bulgaristan’dan saman alarak mı hayvancılığımızı geliştireceğiz” diye sordu.
AKP hükümetinin, Türkiye’yi olumsuzluklarda dünyada ilk sıralara taşıdığını ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iş cinayetlerinde dünya üçüncüsü ve Avrupa birincisi olan Türkiye’nin eğitimde PISA verilerine göre OECD ülkelerinde son sırada olduğunu belirtti. Türkiye’nin tarımda kendi kendine yeten bir ülke olduğunu anımsatan Gürer, “şimdi fasulyeden karpuza pek çok ürünü ithal eden ülke konumuna geldik. Ülkemiz bu kere hayvancılıkta da derece yaptı ve sığır ithalatında dünya ikincisi ve Avrupa birincisi konumuna geldi” dedi.
AKP hükümetinin 15 yıldır uyguladığı yanlış politikaların ülkemizde tarımda dışa bağımlı hale getirdiğini, gübre, mozat, tohum, ilaç ve mazotun ithal edildiğini söyleyen Gürer, “Ancak bakanlık ‘milli tarım politikamız var’ diyor. Her şeyin ithal olduğu bir ülkede nasıl milli tarım politikasından bahsedilir? Aile çiftçiliği bitme noktasına geldi. Köyler boşalıyor” şeklinde konuştu.
Ömer Fethi Gürer, Köylerin boşaldığının yansıması kapanan okullardır,2016 yılında 1 milyon 380 bin 677 öğrencinin taşımalı eğitim aldığı dikkate alırsa kaç köyde okul kalmadığını görmüş oluruz, eğitimde geldiğimiz noktanın da iç açıcı olmadığını, köylerde giderek boşaldığını görürüz. Devlete ait tarıma yönelik faaliyette bulunan KİT’lerin içi boşaltıldı. Bazı değerlerimiz yok fiyatını satıldı. AKP hükümetleri ise tarihe saman ithal eden ülke olarak geçti. Cumhuriyet tarihinde ilk kez böyle şeyler oldu. 5 yıl önce saman ithal eden ülkemiz yine saman ithal etmeye başladı. Bundan anlaşılıyor ki, AKP hükümetleri 5 yılda bir gelişme sağlayamamış, samanı bile ithal etmek zorunda kaldık” diye konuştu.