Tarih: 29.09.2012 12:23
Sanayicilere Ar-Ge ve yenilik desteği
Adana(Ulus)--TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programlığı Başkanlığı’nın (TEYDEB) “Özel Sektöre Yönelik Ar-Ge ve Yenilik Destekleri”, Adana Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda iş dünyası temsilcilerine tanıtıldı.
Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök, ülkemizde ar-ge ve inovasyon çalışmalarının istenilen seviyede olmadığını, ayrılan kaynağın ise gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kaldığını belirterek, mutlaka artırılması gerektiğini söyledi.
Dünyanın ilk 10 büyük ekonomi arasına 2023 yılında girilmesinin hedeflendiğine dikkat çeken Sürenkök, kaynakların iyi kullanılarak daha çok katma değeri yüksek ve teknoloji içeren ürünlerin üretilerek ihraç edilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’nin, 143 ülke arasında küresel rekabetçilik endeksinde 43., inovasyon kapasitesinde 55. iş kolaylığında 71., matematik ve fen bilimlerinde 103., refah kapasitesinde 75. sırada yer aldığına dikkati çeken Sürenkök, “İlk 10 hedefine girmek istiyorsak bu endekslerde ilk 10 olmasa bile ilk 20 içerisinde olmalıyız. Bunları düzeltmeden ekonominin tek başına düzelmesi mümkün değil. Bu nedenle ar-ge ve inovasyona önem verilmelidir” dedi.
HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ
TEYDEB Başkanı Fatih Yülek de, bugüne kadar 8 bin 371 ar-ge ve yenilik projesine 2,5 milyar lira destek verildiğini, bu yıl içerisinde 2 binin üzerinde proje başvurusu olduğunu, yıl sonuna kadar 300 milyon lira hibe verilmesinin planlandığını bildirdi.
Tanıtım ve eğitim çalışmalarıyla hibe desteğine talebin artırılmasını amaçladıklarını belirten Yülek, başvuran her projenin titizlikle değerlendirildiğini belirtti. Küçük veya büyük firma ayırımı yapılmadığını ifade eden Yülek, “Ar-ge ve yenilik çalışmalarına her türlü desteği vermeye hazırız. Gelin başvurunuzu yapın ve desteğimizi alın. Başvurmaktan bıkmayın, yılmayın. Başvurunuz ilkin kabul edilmese de ret gerekçesini göz önünde bulundurup revizyon yapıp tekrar gönderin, projenizin sonuna kadar takipçisi olun” diye konuştu.
TÜBİTAK TEYDEB’in destek programları ile ilgili bilgi veren Bilimsel Programlar Uzmanı Metin Tosunoğlu, desteklenen proje firmaların yüzde 90’ını KOBİ’lerin oluşturduğunu bildirdi. Ar-ge ve yenilik desteğinden potansiyeli büyük olmasına karşın Adana’nın yeterince yararlanamadığını belirten Tosunoğlu, 203 proje başvurusundan 60 firmanın 111 projesine 20.6 milyon lira hibe alan Adana’nın Akdeniz Bölgesi’nde birinci, Türkiye genelinde ise 10. sırada yer aldığını kaydetti.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —