SATILAMAYAN SOĞAN TARLADA KALDI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, hasat dönemi ithalat darbesi yiyen soğan üreticilerinin ihracat kısıtlaması nedeniyle de ürünlerini satamadığını, satılmayan soğanın tarlada kaldığını söyledi. Soğanın soyan ve doğrayanın gözünü yaşarttığını belirten Barut, 'Yiğit kuru soğana muhtaç edilmişken cefakar soğan üreticilerimizin de gözü yaşlı. Ürünü para etmeyen, binbir emekle ürettiğini satamayan çiftçilerimizin sesi artık duyulmalıdır, üretici vakit kaybetmeden desteklenmelidir' dedi.
Adana'nın Yüreğir İlçesi'ne bağlı Yalnızca Köyü'nde soğan alıcı bulunmayınca satılmadığı için tarlada bırakan üreticilerle buluşan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, çiftçilerin mağduriyetini yerinde gördü. Turfanda soğan üretiminin yapıldığı bölgede üreticilerin içler acısı haline tanıklık eden Barut, çiftçilerle sorunlarını konuşup çözüm için neler yapılabileceğini değerlendirdi. Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir'in de eşlik ettiği Ayhan Barut, soğan üreticilerinin yalnız ve sahipsiz olmadığını, sorunlarının çözümü için bugüne kadar olduğu gibi yine mücadele edeceğini vurguladı.
Dönüme 4 bin lira maliyetle soğan üreten ancak kilogramını 40 kuruşa bile satamayan üreticilerin mağduriyetine dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
'Soğanda perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. Soğan tarlada kaldı, çünkü satamıyor. Hasadı yapılan soğan tarlada kalmasın diye üretici alıcı bekliyor. Üretici perişan halde. Tam 6 ay önce söyledik. Ocak ayında soğanda ihracata yasak getirdiler. 'İhracatı değil ithalatı yasaklayın' dedik. Sözümüzü dinletemedik. Bu nedenle soğan üreticisi perişan halde. Soğan soyanın ve doğrayanın gözünü yaşarttığı gibi üreticinin de gözünü yaşartıyor. Türkiye'de yıllık ortalama 2 milyon 200 bin ton soğan üretiliyor, 1 milyon 800 bin ton tüketim var. Günlük 5 bin ton tüketim var. Ancak pandemi günlerinde lokantalar ve işyerleri kapalı olduğu için günlük tüketim yarı yarıya yani 2-3 bin tona düştü. Salgın nedeniyle üretici sıkıntılı günler yaşıyor. Dekara 4 bin lira maliyetle soğan üreten çiftçi kilogramını 40 kuruşa satamıyor. Çürümeye terk edildi soğan. Artık yeter, üreticiyi bu kadar hor görmeyin. Üreticinin mağduriyetini destekleyerek giderin. Çiftçinin sorununu Mısır'daki sağır sultan duydu, bizim bakanımız duymadı ya da duyuyor ama işine gelmiyor. Yerli üreticiyi desteklemezseniz daha çok ithalat yapmak zorunda kalırız. Üreticinin sesine ve feryadına kulak verin. İthalatı kaldırın ve ihracatı tamamen açın. Üretici üretsin, toplumu beslesin.'
Soğanda sorun yaşanan günlerin 'bağıra bağıra' geldiğini bildiren Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir ise, 'Sayın bakan uyarılarımıza rağmen soğanda ihracatın önünü açmadı. Soğan arazide kaldı. Tüm dünyada soğan çıkmaya başladı, bizim turfandacılık özelliğimiz kayboldu. Adana'da şimdi sıcaklar da başlayınca soğan tarlada kaldı ve üretici mağdur oldu' diye konuştu. Hasat ettiği soğanı tarlada satılmayı bekleyen üreticiler ise, 'Dönümde 4 bin lira maliyetle yetiştirdiğimiz soğanı çürümeye bıraktık. Çünkü malımızı satamıyoruz. Kimse malımızı 5 kuruşa almıyor. İhracatı zamanında açmadılar. Şu an malımız satılmıyor, alıcı yok. Soğanlarımız çuvalda çürümeyi bekliyor' şeklinde konuştu