ABD’den ithal edilen, sebze ve meyvelerde “Güneş Yanığı” ve “Don Zararını” önleyen “Anti-Stress550” adlı madde Adana’da zirai ilaç bayilerine tanıtıldı.
Adana Hilton Oteli’nde “su bazlı akrilik polimer maddenin” tanıtımını yapan özel bir şirketin Teknik Müdürü Ziraat Mühendisi Tümay Tekin, “Anti-Stress550” adlı maddenin özellikle sebze ve meyvelerde “Güneş Yanığı, Don Zararı vb. olumsuz İklim Koşullarına Karşı Farklı ve Yeni Bir Çözüm” olduğunu söyledi.
Son yıllarda “Global ısınma”’nın sonucu olarak ani ve extrem iklim değişikliklerine tanıklık ettiklerini belirten Tümay Tekin, şöyle konuştu:
“10 -15
0C’yi bulan ani sıcaklık değişimleri bitkilerde kışın don; yazın ise su kaybı ve sonucunda meyve ve yapraklarda yanma şeklinde önemli zararlara ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır.
Hepimizin hatırlayacağı üzere 30 Mart 2014 tarihinde yaşadığımız ilkbahar donu sonucunda başta kayısı olmak üzere fındık ve antepfıstığı’nda rekolte büyük oranda düşmüş ve bu da ciddi fiyat artışlarına neden olmuştu.
Anti-Stress biyolojik olarak ayrışabilen su bazlı “Akrilik polimer” kaplama maddesi olup bitki üzerinde yarı geçirgen elastik bir doku oluşturarak söz konusu olumsuz iklim koşullarında su kaybını azaltır. Bu sayede yaprak –meyve sürgün gibi bitki aksamları uzun süre önemli oranda korunur.
SAĞLADIĞI FAYDALARGüneş yanığı zararını önemli ölçüde azaltarak; Meyve Kalitesini Korur. Sıcak koşullarda oluşan meyve gelişimindeki olumsuz etkiyi önlemesi nedeniyle Meyve Dökümleri azalarak bitkinin verim potansiyeli korunmuş olur.
Ağaç ve meyvede don zararını önemli ölçüde ( 3-4
oC ) önler böylece; Bitki ve Meyveler Korunur. Bunların sonucunda; bitkiler daha sağlıklı olup, verim potansiyeli korunur ve kaliteli ürün elde edilir, üreticilerimizin kazancı güvence altına alınmış olur.”
Ziraat Mühendisi Tümay Tekin, “Anti-Stress550”in kullanım Avantajlarını anlatırken de, “Su bazlı olup hazırlaması ve uygulaması kolaydır. Etkisini 40-50 gün sürdürür, bu nedenle sık sık uygulama gerektirmediğinden işgücü ve uygulama maliyetinden tasarruf sağlar. Fotosentez ve vestoma aktivitesi devam eder; bitki gelişimi olumsuz etkilenmez, şeffaf olduğundan meyvede leke yapmaz; böylece meyvenin pazar değeri korunmuş olur, Normal yağıştan etkilenmediğinden; yağış sonrası tekrarlama gerekmez.” dedi.
Tekin, sebze ve meyvelerde stres koşulları başlamadan uygulanması gerektiğini ifade ederek, “Sıcak stresini için sıcaklık 36
oC’yi aşmadan, don zararı için don ihtimali oluşunca; bağ ve taş çekirdeklilerde %30-40 çiçek döneminde, bitki yüzeyini kaplayacak şekilde yeterli ilaçlama hamcı kullanılmalıdır. Korunması gereken bitki kısımlarının (meyve, yaprak ,dallar) kaplanmasına özen gösterilmelidir.” şeklinde konuştu.