ŞEHİR HASTANESİNDE SAĞLIKÇILARA İLK SALDIRI
ŞEHİR HASTANESİNDE SAĞLIKÇILARA İLK SALDIRI
Adana’da 15 Eylül’den bu yana hizmet vermeye başlayan 1550 yataklı Şehir Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına ilk saldırı gerçekleşti. Hastanede görevli hemşire Dilek Keskin, yoğun bakım ünitesindeki bir hastanın saldırısına uğradı. Edinilen bilgilere göre olay 30 Eylül Cumartesi günü sabaha karşı meydana geldi. İddialara göre, hastanenin Koroner Yoğun Bakım Ünitesi'nde görevli Dilek Keskin, yoğun bakımda yatmakta olan Ö.Ç. isimli hastayı ayakta dolaşmasının sağlığı açısından tehlikeli olacağı yönünde uyardı. Bunun üzerine Ö.Ç.’nin Dilek Keskin’e EKG cihazını kaldırıp vurduğu ve daha sonra ise cihazın kabloları ile vurmaya devam ettiği ileri sürüldü. Başı ve vücudunun çeşitli yerlerinden darbe alan hemşirenin yardımına yine ünitede yatmakta olan bir hasta yetişti. Diğer bir hasta tarafından kurtarılan Dilek Keskin, polise şikayetini bildirerek, darp raporu aldı. Dilek Keskin polise verdiği ifadede, 'Hastayı dolaşmasının tehlikeli olabileceği konusunda uyarınca, küfür edip saldırdı. EKG cihazını üzerime attı. Yanımda 2 hemşire arkadaşım daha vardı. Onlar odaya doğru kaçtı. Ben hastayı sakin olması için uyarmaya çalışırken, bu kez beni yakalayıp EKG cihazının kablosuyla sırtıma vurdu. Kurtarmasalardı bana büyük zarar verecekti.' dedi. Bunun üzerine hastanede yatan hastanın da ifadesi alınarak konu yargıya taşındı.
OLAYI YÜKSEL ANLATTI
Hemşireye saldırı haberini alan Sağlık Emekçileri Sendikası ve Adana Tabipler Odası üyeleri ortak basın açıklaması yaptı. Dilek Keskin'e yapılan saldırıya tepki gösteren SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, sağlık çalışanlarına yapılan bu şiddet olaylarının artık son bulmasını istedi. Yükselolayı şöyle anlattı; “Bir hasta tarafından EKG cihazı ve kabloları ile darp ediliyor. Kendisi darp raporu alıp şikayetçi oldu. Bu hastanede gerçekten personel azlığı var. Kişinin psikolojik sorunları olduğu söyleniyor. Hastanede her katta 3 koridor var. Ancak, güvenlik görevlisi eksik. Hastanede personel de yetersiz. 30 yoğun bakım yatağının olduğu ünitede sadece 2 hemşire nöbet tutuyor. Doktorlar hastaları muayene ederken tüm sekteryayı kendileri yapıyor. Hastane yönetimini gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz'
SAĞLIKTA ŞİDDET GİDEREK ARTIYOR
Sağlıkta şiddetin giderek arttığını vurgulayan Yüksel, “2012 yılında doktor Ersin Arslan, 2015 yılında Dr. Kamil Furtun olmak üzere ve onlarca sağlık emekçisi yaşamını yitirmiştir. Hergün 30’un üzerinde sağlık emekçisine saldırı olmuştur. En son olarak ise Dr. Serkan Yarımoğlu bıçaklanmış, ameliyat olmuştur. Bu vesile ile kendisine acil şifalar diliyoruz. Sağlık emekçilerinin şiddet görmesine, öldürülmesine, sakat kalmasına sessiz kalmamalıyız. Dayanışma içerisinde olmalıyız. Son olarak saldırıya maruz kalan hemşire arkadaşımıza hukuksal destek vereceği, olayın takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.
ÖKTEN: TEDBİRLER ALINMALI
Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten ise gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda sağlık çalışanlarına saldırıların artacağını söyleyerek, “Sağlıkta şiddet cezalarının arttıran yasanın bir an evvel çıkmasını istiyoruz. Bu yasanın bir an evvel çıkartılması bu olaylara bir caydırıcılık olacaktır. Bu saldırıyı yapan kişi hakkında sürekli psikolojisi bozuk deniyor. Böyle söylenmesi karşıdaki kişinin daha az ceza almasına neden oluyor. Şuan şehir hastanesinde ciddi bir hemşire açığı bulunuyor. Polikliniklere bir miktar sekreter veriliyor ama hala sekreter eksiğimiz mevcut bu eksiklikler bize şiddet yada şikayet olarak dönüyor. Sağlıkta şiddet gerçekten büyük bir sorun olarak devam ediyor. En son Iğdır’da bir arkadaşımız bir hasta tarafından bıçaklandı. Bu şartlar altında ameliyat gerçekleştirildi. İşin sevindirici tarafı şuan da arkadaşımızın sağlık durumu iyi. Şehir hastanesinde bunun bu şekilde yaşanması gerçekten üzücü.” diye konuştu.