2020 yılında 32. kuruluş yılı, 29. sanat sezonunu Adanalı sanatseverlerin beğenisine sunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nın (ÇDSO) sanatçı yetersizliği ve salon sorunu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 1988 yılında kurulan ve ilk konserini 5 Ocak 1992 yılında gerçekleştiren ÇDSO’nun 71 kişilik norm kadrosu olmasına karşın mevcut kadroların vizesizliği nedeniyle bugün 35 kişilik bir orkestra sanatçısı nedeniyle dışarıdan destek almadan konser gerçekleştirmesinin imkansız hale gelmesi nedeniyle konuyu mecliste dile getirdi.
TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alan Dr. Şevkin, ÇDSO’nun personel yetersizliği nedeniyle konserlerini yapamaz hale geldiğini, çeşitli nedenlerle sanatçı sayısı hızla düşen orkestranın, 71 kişilik norm kadrosu olmasına karşın mevcut kadrolarının vizesizliği nedeniyle bugün 35 kişilik bir orkestra sanatçısı kadrosuna sahip olduğuna işaret etti.
120 kişilik sanatçı kadrosu olması gereken ve neredeyse tüm bestecilerin eserlerini bu orkestra sayısına göre yazdıkları göz önüne alındığında repertuarın en küçük eserlerini dahi kendi bünyesinde dışarıdan destek almadan gerçekleştirmesinin mümkün olamadığına dikkat çeken Dr. Şevkin, “ÇDSO’nun mevcut boş kadrolarına sınav vizesi verilerek 71 kişiye çıkartılmasının sağlanması, ardından norm kadronun artırılarak sayının Ankara, İstanbul, İzmir gibi diğer Devlet Senfoni Orkestralarında olduğu gibi 120 kişiye çıkarılması gerekliliği görülmektedir” dedi.
Öte yandan orkestranın konser salonu ihtiyacının da karşılanması gerektiğini ifade eden Dr. Şevkin, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, ulusal ve uluslar arası sanatçıları, sanatseverleri ağırlayan Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nı kadro ve salon sorununu çözmelidir” diye konuştu.