ŞEVKİN: HİÇBİR VATANDAŞ MAĞDUR EDİLMEMELİ
ŞEVKİN: HİÇBİR VATANDAŞ MAĞDUR EDİLMEMELİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Adana’nın Seyhan, Yüreğir ve Karataş ve Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı toplam 11 mahallede yıllardan bu yana yaşanan tapu ve mülkiyet mağduriyetlerinin giderilmesinin önemine işaret etti.
Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ kapsamındaki görüşmelere katılan Dr. Şevkin, Seyhan, Yüreğir, Karataş ve Tarsus ilçelerindeki Hadırlı, Yalmanlı, Karayusuflu, Salmanbeyli, Mürseloğlu, Dervişli, Ziamet (Damlapınar), Kuranşa (Gümüşyazı), Kumrulu (Kara Ahmetli), Çöplü ve Kefeli mahallelerinde Seyhan nehrindeki taşkınlar nedeniyle oluşmuş 72 yıllık mülkiyet probleminin çözümü aşamasında dikkat edilmesi gereken konuları gündeme taşıdı.
Adı geçen mahallelerdeki muhtarlar ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla yaptığı görüşmelerin ardından derlediği bilgileri komisyon üyelerine anlatan Dr. Şevkin, henüz komisyon aşamasındaki konunun medyaya ‘sorun çözüldü’ şeklinde aktarılmasının yanlışlığına dikkat çekti.
Mülkiyet probleminin ilgili komisyonlarda ve meclis genel kurulunda görüşüldükten sonra hiçbir vatandaşın mağduriyet yaşamadan çözülmesi gerektiğini kaydeden Dr. Şevkin, kanundaki değişiklik maddesiyle Devlet Su İşleri (DSİ) himayesindeki arazilerde ihaleye çıkmak yerine bu yerlerde on yıllarca yıldan bu yana ikamet eden vatandaşlara direkt tapu verilmesinin büyük önem taşıdığını dile getirdi.
“KOMİSYON KURULMALI”
Tapu düzenlemesi esnasında bir komisyonun kurulması gerektiğini dile getiren Dr. Şevkin, muhtarlar ve mahallelerdeki heyetlerin de sürece dahil edilerek hakkaniyet ölçüsünde hareket edilmesini istedi. Dr. Şevkin, özellikle el değiştirmiş arazilerde herhangi bir sorun yaşanmadan gerçek hak sahiplerine hakkının teslim edilmesi için ince elenip sık dokunmasının önemini vurguladı.
Daha çok yoksul vatandaşların yaşadığı Adana’nın güney mahallelerini ilgilendiren yerlerde yapılacak düzenlemelerde rayiç bedelin alınmaması çağrısında bulunan Dr. Şevkin, “Halkımızla yaptığımız görüşmelerde minimum bedel bile olsa ödeyemeyecek zorlukta olduklarına dikkat çektiler. Gerekirse vatandaştan rayiç bedel alınmamalıdır. Tapu olmamasına rağmen el değiştiren yerlerde bazı hak sahiplerinin olmamasından ve başka kişilerin buralara yerleşmesinden kaynaklı sorunlar da oluşabilir. Tüm bunlar öngörülerek hareket edilmeli ve kanun teklifinde açık ve net ifadeler kullanılmalıdır” diye konuştu.
TURİZME DİKKAT ÇEKTİ
Görüşmelerde bacasız sanayi turizmin sorunlarına da değinen Dr. Şevkin, Adana’da bir çok turizm seyahat acentasının kendisine ulaştığını ve Türkiye ekonomisine büyük katkı sunan turizmcilerin özellikle pandemi sürecinde yalnız ve işsiz bırakıldığına işaret etti.
Sektörle ilgili görüşmeler gerçekleşirken temsilcilerin görüşlerinin alınmasının önemine vurgu yapan Dr. Şevkin, “Her şeyi aynı bir torbaya doldurup kanun çıkarmanın zararlarını görüyoruz. Kafamızı kuma gömerek sorunları çözemeyiz” dedi.