Seyhan Baraj Gölüne her türlü atık yasağı
Seyhan Baraj Gölüne her türlü atık yasağı
Valilik, Seyhan Baraj Gölü ve Çevresinin Müdahale ve Kirlilikten Korunması ile İlgili yönetmelik yayınladı. Yönetmelik uyarınca Seyhan Baraj Gölü’ne hiçbir atık bırakılamayacak
Adana(Ulus)—Adana Valiliği Seyhan Baraj Gölü ile ilgili yönetmelik yayınladı. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği bildirildi ve Seyhan Baraj Gölü’ne hiçbir şekilde atık bırakılamayacağı duyurusu yapıldı.
Valilikten yapılan açıklamaya göre, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilerek işletmeye açılan Seyhan Baraj Gölü ve çevresinin müdahale ve kirlilikten korunması amacıyla yapılan toplantıya Valiliğimiz Başkanlığında, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, DSİ VI. Bölge Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden yetkililer katıldı. Toplantı sonucunda hazırlanan “Seyhan Baraj Gölü ve Çevresi Yönetim Tebliği” Valilik Makamının 7 Ocak 2013 tarihli onayı ile yürürlüğe girdiği belirtilen tebliğ şöyle:
“
1- DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve işletilen enerji-sulama-taşkın amaçlı Seyhan
Barajı ve Regülatörüüzerinde, yapılması planlanan faaliyetlerle ilgili olarak DSİ VI. Bölge Müdürlüğünden yazılı izin alınacaktır.
2- Seyhan Baraj Gölü ve regülatöründe, yapılacak tüm faaliyetlere, Orman ve Su İşleri 7. Bölge
Müdürlüğü “Yaban Hayatı Geliştirme sahası Yönetim Planı” na göre izin verilecektir.
3- Baraj gölü ve çevresindeki alanlarda hiçbir şekilde kaçak yapılaşma ve gölü kirletecek faaliyete izin verilmeyecektir.
4- Seyhan Baraj Gölü çevresindeki tüm bina ve tesislerin, arıtılmış dahi olsa atık sularının Seyhan Baraj Gölüne deşarj edilmesine izin verilmeyecektir.
5- Su üstü araçların atık suları ile ilgili olarak, 6360 sayılı yasaya, İç Sularda Çalışan Gemi ve İç Su Araçları Yönetmeliği ile Bağlama Kütüğü Uygulama Yönetmeliğine göre Büyükşehir Belediyesi gerekli çalışmaları yaparak tedbir alacaktır.
6- Seyhan Baraj Gölü çevresinde, 662 sayılı KHK ile mülkiyeti DSİ’ ye ait alanlarda ve DSİ’ ye tahsisli alanlarda, DSİ VI. Bölge Müdürlüğü’nün yazılı izni olmadan herhangi bir faaliyette bulunulamaz ve özel - tüzel kişilere hiçbir kurum tarafından işletme izni verilemez.
7- Seyhan Baraj Gölünde sportif faaliyetler için Kuruldan yazılı izin alınacaktır. Can güvenliği açısından yüzme amaçlı suya girilmesi önlenecektir.
8- Seyhan Baraj Gölü ve çevresi Adana'ya rekreasyon amaçlı olarak da hizmet verdiğinden, bu alanların bakım-onarım, temizlik ve güvenlik hizmetleri Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanacaktır.
9- Seyhan Barajının güvenliği için N 37° 02 27.00” E 35 19 18-66” koordinatları ile N 37° 02 46.56'7 E 35° 20’ 39.3 1” koordinatları arasındaki hattın güneyindeki bölgeye girilmesi kesinlikle yasaktır. Ayrıca, baraj güvenliği için gerekli tedbirler ilgili kurumlar tarafından en üst düzeyde alınacaktır.
10- Mevcut kafes balıkçılığı tesislerinin, Seyhan Baraj Gölünde görsel kirlilik oluşturmaması amacıyla, DSİ VI. Bölge Müdürlüğü, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Orman ve Su İşleri 7 Bölge Müdürlüğünce, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Yönetim planına göre uygun görülen alanlara taşınması sağlanacaktır.
11- Balıkçılık faaliyetinde bulunanlara ait su üstü araçlarının sayısı, nitelikleri ve faaliyet alanları DSİ VI. Bölge Müdürlüğü, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Orman ve Su İşleri 7 Bölge Müdürlüğünce Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Yönetim Planına göre belirlenecektir.
12- Baraj Gölündeki suyun sportif amaçlara uygun olup olmadığı Sağlık Müdürlüğünce periyodik olarak tahlil edilerek kamuoyuna açıklanacaktır.
13- Seyhan Baraj Gölü ve çevresinden, DSİ VI. Bölge Müdürlüğünün hakları saklı kalmak kaydıyla, her türlü malzeme alımı ile moloz, hafriyat ve çöp dökülmesi Büyükşehir belediyesi tarafından önlenecektir.
14- Kurul, günün değişen şartlarına bağlı olarak oluşabilecek yeni talepleri, ilgili mevzuat ve kanunlar çerçevesinde değerlendirerek karar verir.
15- Gemi ve su araçlarının denetimi ve belgelendirilmesi aşağıdaki şekilde uygulanacaktır;
a) Seyhan Baraj Gölünde faaliyet gösteren gemi, tekne ve diğer her türlü su üzerinde faaliyet
gösteren araçların hukuki denetimleri İl Emniyet Müdürlüğünce yapılacaktır.
b) Tam boyu 15 metrenin altındaki gemi ve iç su araçlarının belgelendirme işlemleri Büyükşehir Belediye Başkanlığınca yapılacaktır.
c) Tam boyu 15 metre ve üzerindeki gemi ve iç su araçları ile boyuna bakılmaksızın yolcu gemilerinin belgelendirme işlemleri Mersin Liman Başkanlığınca yapılacaktır.
d) Seyhan Baraj Gölünde çalışan gemi ve iç su araçlarının bağlama kütüğüne kaydı için başvurular Büyükşehir Belediyesine yapılacaktır.
e) Gemi ve iç su araçlarının sahibi veya kanuni temsilcisi “İç Suya Elverişli” belgesi almak için Büyükşehir Belediyesine başvuracak, belediye tarafından yapılacak inceleme sonucunda tekne veya diğer su üstü araçlarının makine, can yeleği, yeterli personel ve genel donatım bakımından şartlara uygun durumda olup, olmadığının tespitine müteakip, “İç Suya Elverişlilik” belgesi verilecektir.
f) Belgesini almış, ancak geçerlilik süresi içerisinde niteliklerini kaybetmiş olduklarından şüphe edilen, gemi ve iç su araçlarının denetimleri süre beklenmeksizin tekrar yapılacaktır.
g) İç suya elverişlilik belgesi olmayan veya belgesinin süresi dolmuş olan gemi ve diğer su üstü araçların yola çıkmasına izin verilmeyecektir.
h) Her hangi bir sebeple iç suya elverişlilik belgesinin gereği olan niteliklerini kaybetmiş olan su üstü araçlarının iç suya elverişlilik belgeleri Büyükşehir Belediye Başkanlığınca iptal edilecektir.
i) Seyhan Baraj Gölünde çalışacak boyu 35 metreden küçük gemiler “Gemi Sevk ve İdareci Belgesi” veya “Usta Gemici Yeterlilik Belgesine” sahip olanlar tarafından, boyu 35 metre ve daha büyük gemiler ise “Kıdemli Sevk ve İdare Belgesine veya Sınırlı Vardiya Zabiti Yeterliliğine” sahip olanlar tarafından sevk ve idare edilecektir.
j) Tam boyu 10 metreden küçük balıkçı tekneleri” Amatör Denizci Yeterlilik Belgesine” sahip kişiler tarafından sevk ve idare edilecektir.
k) Boyları 8 metreden küçük balıkçı tekneleri “Miço veya Üstü Yeterliliğine “ sahip olan gemi adamı tarafından sevk ve idare edilir.
l) Devamlı olarak kürekle sevk ve idare edilecek kadar küçük olan, motorsuz ve yelkensiz tekneleri idare edeceklerin, herhangi bir yeterlilik belgesine sahip olmaları zorunlu değildir.
m) Taşımacılık yapan iç su araçlarında yanıcı, parlayıcı, zehirli madde ile radyoaktif madde taşınması yasaktır.
n) İç su araçları ve gemiler güneşin doğuşu ile batışı arasında Türk Bayrağı çekmek zorundadır.
- o) Gemi ve iç su araçlarında bağlama kütüğü adı, numarası ve kaydının yapıldığı belediyenin adı yazılı olacaktır.
Kamuoyuna duyurulur.”