Seyhan Belediyesince yapımı gerçekleştirilen ve bölgede tek olma özelliğini taşıyan 1. Sınıf Atık Getirme Merkezinin açılışı, Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Meclis üyeleri ve Mahalle halkının katılımıyla gerçekleştirildi. Atık Getirme Merkezinde 14 çeşit atık toplanarak yeniden değerlendirilebilecek.
Şakirpaşa Mahallesinde tamamlanan 1. Sınıf Atık Getirme Merkezinin açılışına Başkan Akif Kemal Akay’ın yanı sıra, Meclis üyeleri, Adana Tabip Odası Başkanı Uz. Dr. Selahattin Menteş, Belediye bürokratları, atık sektörünün bileşenleri ile Mahalle halkı katıldı.
Son dönemde Türkiye’ye özellikle de Adana’ya “Plastik Atık” getirilmesi haberlerinin Dünya basınında yer aldığı süreçte hayata geçirilen “1. Sınıf Atık Getirme Merkezi” ile dışarıdan getirilen “Niteliksiz Atık”lara son verilmesi hedefleniyor.
Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay tesisin açılış töreninde yaptığı konuşmada, çağın en önemli sorunlarından bir tanesinin atık sorunu olduğuna dikkat çekti.
Daha önce adliye vakalarıyla gündemde olan Adana’nın “Atık Merkezi” olarak anıldığını aktaran Başkanı Akay şöyle konuştu:
“Ülkeler kendi sınırları içinde yok edemedikleri atıklarını ülkemizde özellikle Adana’da yok etmeye çalışıyorlar. Bu çerçevede ciddi bir sağlık ve çevre sorunu oluyor. Kaynakların giderek azaldığı bir dünyada geri dönüşümün en temel endüstri olduğu herkes tarafından biliniyor. Adana’ya baktığımızda da en fazla çalışan sanayi kolu geri dönüşüm sektörü. Kaynakların kıtlığı nedeniyle karbon ayak izinin azalması mecburiyeti içerisinde bunların geri dönüştürülmesi temel meselelerimizden bir tanesidir. Paris anlaşması gibi çeşitli anlaşmalara baktığımız zaman yakın gelecekte dünyada karbon ayak izinin çok ciddi anlamda değerlendirileceği ve buna uymayan ülkelerin de cezalandırılması söz konusu. Bizlerin de atık konusunu en doğru şekilde en sağlıklı şekilde çevreye zarar vermeyecek şekilde değerlendirmemiz temel bir mesele haline geldi. “
“ATIKLARI YENİDEN DEĞERLENDİRECEĞİZ”
Atıkları yeniden değerlendirmenin önemine işaret eden Başkan Akay Bugün bir kâğıdın elde edilmesi için çokça ağaç kesilmesi lazım. Oysa kâğıdın yeniden kullanılması çok sayıda ağacın kesilmesini önleyecek. Dolayısıyla olumlu çevresel bir sürü etkiyi de beraberinde getirecek.” Dedi.
“KULLAN, AYRIŞTIR, DEĞERLENDİR YENİDEN KULLAN”
Akay şöyle devam etti:
“Artık bu atıkları sistemli olarak toplamak mecburiyetindeyiz. Atıklar ayrıştırarak toplandığı zaman mutlaka çok daha yararlı olarak geri dönüşüme araç olacak. Bugün burada bölgede tek olan 1. Sınıf atık getirme merkezini açıyoruz. Bunun yanında Adana, Mersin ve Osmaniye bölgesinde “Sıfır Atık” belgesini de bizden başka henüz alan olmadı. Atıkları ayrıştırarak toplamanın yanında Pazar atıklarını da 2 yıldır topluyor ve kompost üretiminde kullanıyoruz. Belediye olarak mümkün olduğu kadar kullandığımız malzemeleri yeniden kullanmak “kullan, ayrıştır, değerlendir ve yeniden kullan” sloganıyla kaynaklarımızı büyük ölçüde yeniden değerlendirmiş oluyoruz. İsraftan kaçınmış oluyoruz.”
“MOBİL MERKEZİMİZLE NİTELİKLİ ATIK TOPLUYORUZ”
Seyhan Belediyesi olarak kurdukları Mobil sistemle “Nitelikli Atık” topladıklarını aktaran Başkan Akif Kemal Akay, şöyle devam etti:
“Mobil atık merkezimiz var. Bilgisayar sistemi içerisinde toplanan atıkların bizlere bildirilmesiyle temiz olarak topluyoruz. Bugüne kadar temiz ve nitelikli olarak 20 bin kilo atık toplandı. Eczacılar Odası ile yaptığımız işbirliği ile kullanma tarihi geçmiş atık ilaç olarak da 3 tonun üzerinde tıbbı atık toplandı ve tasnif edilerek imha edildi. Bunun tüm topluma yayılması gerekiyor. Atık toplama yayıldığı takdirde ciddi anlamda tasarrufta bulunacağız. Bunu sağladığımızda ülkemize gönderilmeye çalışılan niteliksiz atıklardan kurtulmuş olacağız.”
14 ÇEŞİT ATIK AYRIŞTIRIP EKONOMİYE KAZANDIRILACAK
Konuşmaların ardından Başkan Akay ve katılımcılar bir süredir faaliyette olan “1. Sınıf Atık Getirme Merkezi”nin resmi açılışını yaptı. Merkezde endüstriyel değeri olan 14 çeşit atık grubu toplanarak ekonomiye yeniden kazandırılacak.