SICAK DOMATESİ DE VURDU

18.07.2017 00:42:23

SICAK DOMATESİ DE VURDU

Bunaltıcı sıcaklar Adana’da karpuzdan sonra domatesi vurdu. Domates üreticisi sıcaktan çürüyen domatesleri kurtarmak için her yolu deniyor.
En çok tüketilen ürünlerden domates aşırı sıcağa yenik düştü. Geçtiğimiz haftalarda aşırı sıcak havadan dolayı çürüyen karpuzlar hala akılarda ki yerini korurken, bu kez çürüyen domatesler üreticisini kara kara düşünmeye sevk etti. Üreticiler güneşler çürüyen domateslerin arasında kalan domatesleri toplamak için tüm çabalarını harcıyor. Tutulan işçiler tarlalarda sağlam domates toplamak için adeta zamanla yarışıyor. Yaşanan olaydan üreticiler zarar görürken domates toplayan işçilerde işlerinin biteceğini söyleyerek durumun kendilerine de yansıyacağını belirtiyor.
Üreticiler, sıcak ve poyraz nedeni ile domateslerinin yandığını söyledi. Tarladan mal kaldıramadıklarını anlatan çiftçiler, çürüyen domatesler nedeni ile zarara uğradıklarını belirten üreticiler, işçiler getirdiklerini ve son kalan sağlam domatesleri toplattıklarını aktardı. Ekilen arazilerin büyük bölümünden çok az miktarda domates elde edildiğini ifade eden üreticiler, durumlarının aç açıcı olmadığını savundu.
YÜZDE 60’I YAND
Domates üreticilerinden Hamdin Akçakoca, yaşanan durumu anlattı. Domateslerin sıcak ve poyraz nedeni ile çürüğünü kaydeden Akçakoca, olumsuz hava koşulları nedeniyle domateslerin yüzde 60’ının yanarak çürüdüğünü savundu. Domatesin dönümünü
2 bin 800 TL masraf yaparak ektiklerini işaret eden Akçakoca, “Domateslerin yüzde 60'ı yandı. Bir dönümden 6 ton alacağımız yerde 2 ton zor alıyoruz. Şuanda ürün kaldıramıyoruz ve domatesler sıcak ve poyrazdan ötürü tarlada yandı. Zararımız çok. Geçen yıl domates iyiydi. Şimdi ise kötü” dedi.
TARLADA UCUZA SATIYORUZ
Zaten kendilerinin ucuza sattıkları domatesleri vatandaşların pazarlarda pahalı fiyata satın aldıklarını işin kaymağını aracıların ve pazarcıların kazandığını anlatan Akçakoca, “ 30 ila 50 kuruş arasında tarladan satışını yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
İŞÇİLER TEDİRGİN
Tarlada son kalan domatesleri güneş altında toplamaya çalışan işçilerde domates de ki olumsuz durumun kendilerine de yansıyacağını anlattı. Evlerini bu işlerde çalışarak geçindirdiklerini söyleyen tarım işçileri, “Sıcak ürünlerin bu yıl yanması hem üretici çiftçilere, hem de bizlere olumsuz yansıyor. Bizler bu ürünler tamamen yanarsa çalışamayacağız ve evimize ekmek parası götüremeyeceğiz.” diye konuştular
BİBERDE DE ÇÜRÜME ŞİKAYETİ
Kavun, domatesin yanma konuları gündemdeyken son olarak ise biber üreticilerinin bazılarından biberlerimiz sıcak nedeni ile çürümeye başladı şikayetleri gelmeye başladı.



1

ORHAN: SİNEMA UMUTTUR, SİNEMA DAYANIŞMADIR

2

TÜRKİYE’DE AĞUSTOS AYINDA 134 BİN 155 KONUT SATILDI

3

“NEFES AL, DOĞA İLE BÜTÜNLEŞ“

4

GÜRER: “HAYVANCILIKTA ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR”

5

DİKKAT! BİLİNÇSİZ KULLANIMI SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR!