Muş’ta buluşan, Sığınaklar ve Dayanışma/Danışma Merkezleri Kurultay bileşeni kadın örgütlerinin milletvekili adaylarına “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kadın Örgütlenmelerinden Bağımsız Yürütülemez!” çağrısında bulundu.Sığınaklar ve Dayanışma/Danışma Merkezleri Kurultay bileşeni kadın örgütleri kurultay sonrası yaptıkları açıklamada şu görüşlere yer verdi:“Kadına yönelik şiddet ve cinsiyet temelli ayrımcılık toplumu olumsuz etkilemeye ve çözülmesi gereken öncelikli sorun olmaya devam ediyor. Bu sorunun çözülerek kamusal ve özel alanda cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne büyük sorumluluk düşmektedir. TBMM’nin bu sorumlulukları, kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadın örgütlenmelerinden bağımsız yürütmesi düşünülemez. Bu mücadele uluslararası insan hakları hukuku temelinde yürütülmek zorundadır. Türkiye’nin taraf olduğu İstanbul sözleşmesi (Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi)’nin ve Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW)’nin tam olarak uygulanması sağlanmalıdır.
Sorunun ve çözümün birincil muhatabı TBMM’dir, bu nedenle milletvekilli adaylarını taleplerimizi öncelikli gündem yapmaya davet ediyoruz. 30 yıldır Türkiye’nin farklı bölgelerinde, kararlılıkla şiddetle mücadele eden bağımsız kadın örgütlenmeleri ve 18. yıldır bir araya gelen Sığınaklar ve Dayanışma/Danışma
Merkezleri Kurultay bileşenleri olarak aşağıda acil eylem taleplerimizi bildiriyoruz.
Canımıza kasteden bu şiddetten uzaklaşmamız için acil olarak;Kadın ve Eşitlik Bakanlığı’nın kurulmasını talep ediyoruz.Kadına yönelik şiddetle mücadele aile merkezli politikalarla çözülemez. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin kültürel ve geleneksel değerler ekseninde çözülmesi mümkün değildir. Kadın sorunlarını çözmeyi amaçlayan Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kurulmalıdır.
Kadın Dayanışma ve Danışma Merkezlerinin yaygınlaştırılmasını talep ediyoruz.Şiddetten uzaklaşmaya çalışan kadınların psikolojik, sosyal ve hukuki destekleri de alabilecekleri, deneyimlerini paylaşarak karşılıklı güçlenebilecekleri, ulaşılabilir, kadın dayanışma/danışma merkezleri bu alanda çalışan kadın örgütlenmelerinin işbirliği, izleme ve denetiminde yaygınlaştırılmalıdır.
Kadın sığınaklarının yaygınlaştırılmasını talep ediyoruz.Üyesi olduğumuz Avrupa Konseyi tavsiye kararlarına göre her 10 bin nüfus için sığınakta kalacak bir yer olmalıdır. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’deki mevcut kapasitenin en az iki katına çıkarılması gerekmektedir. Tüm çeşitliliğiyle kadınlar olarak yaşadığımız şiddetten gerekli destekleri alarak korunabileceğimiz ve yeni bir yaşama adım atabileceğimiz uluslararası standartlardaki sığınaklar, bu alanda çalışan kadın örgütlenmelerinin işbirliği, izleme ve denetiminde yaygınlaştırılmalıdır.
Kadına yönelik şiddetle mücadele için merkezi ve yerel yönetim bütçelerinden hem devletin kendi çalışmalarına hem de bu alandaki bağımsız kadın örgütlenmelerinin çalışmalarına yeterli pay ayrılmasını talep ediyoruz.Merkezi ve yerel yönetim bütçeleri, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme ilkelerine uygun olarak yapılmalı ve kadına yönelik şiddetle mücadeleye ayrılan paylar ciddi oranda artırılarak sürekliliği sağlanmalıdır. Ek olarak, bu alanda çalışan kadın örgütlenmelerinin, kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin faaliyetleri kalıcı ve sürekliliği sağlanmış bir sistemle mali olarak desteklenmelidir.
Kadın Sığınakları ve Dayanışma/Danışma Merkezleri Kurultay Bileşenleri
- Adana Kadın Dayanışma Merkezi Ve Sığınma Evi Derneği (AKDAM)
- Adıyaman Yaşam Derneği (AKAYDER)
- Antalya Kadın Danışma Merkezi Ve Dayanışma Derneği
- Aydın Söke Kadın Sığınma Derneği
- Buca Evka-1 Kadın Kültür ve Dayanışma (BEKEV)
- Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği ve Kadın Danışma Merkezi (ELDER)
- Diyarbakır Selis Kadın Derneği
- Diyarbakır Ergani Selis Kadın Derneği
- Diyarbakır Ceren Kadın Derneği
- İstanbul Gökkuşağı Kadın Derneği
- İstanbul Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV)
- İstanbul Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı
- İzmir Çiğli Evka-2 Kadın Kültür Derneği (ÇEKEV)
- İzmir Kadın Dayanışma Derneği
- Kadın Dayanışma Vakfı
- Mersin Bağımsız Kadın Derneği (BKD)
- Muş Kadın Derneği (MUKADDER)
- Muş Kadın Çatısı Derneği
- Nevşehir Kadın Derneği
- Şanlıurfa Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği
- Van Kadın Derneği (VAKAD)