SİVİL SAVUNMA VE FARKINDALIK EĞİTİMİ
SİVİL SAVUNMA VE FARKINDALIK EĞİTİMİ
Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (Adana BTÜ) Sivil Savunma Farkındalık Eğitimi’nin ikincisi Yeşiloba Yerleşkesinde düzenlendi. Eğitime, Adana BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Tokgöz, Genel Sekreter Osman Arık, Üniversite personeli ve öğrencilerin yanı sıra Adana İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığından temsilciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını Adana BTÜ Sivil Savunma Birimi Sorumlusu Mustafa Sıray yaptı. Sıray, konuşmasında sivil savunmada farkındalığın, yaşamın her alanında gerekli olduğunu belirterek doğru bilinen yanlışların daha büyük felaketlere yol açmaması adına Üniversite olarak bu tür eğitimlerin devamlılığının sağlayacaklarını vurguladı.
Adana BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Tokgöz, yapmış olduğu konuşmada ülkemizin afet bölgesinde yer aldığını belirterek, geçmişte yaşanan birçok afette çok sayıda can kaybı yaşandığına dikkat çekti. Bu yüzden her türlü afete hazırlıklı olmanın önemli olduğunu ve bunun da eğitimlerle mümkün olacağını belirten Prof. Dr. Tokgöz; AFAD ve Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı temsilcilerine ve kurum çalışanlarına katkılarından dolayı teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Adana İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden Arama Kurtarma Teknisyeni Cevat Öztürk, “Afete Hazır Birey ve Aile Eğitimi” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Öztürk, sunumunda afetin tanımını, afeti meydana getirebilecek riskleri, deprem, sel, heyelan, çığ gibi çeşitli afetlerin öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenleri anlattı. Afet farkındalığının çocukluktan başlayarak verilecek eğitimlerle sağlanması gerektiğini belirten Cevat Öztürk, özellikle binaların deprem dayanıklılığı konusunda denetiminin önem arz ettiğini vurguladı.
Eğitimin ikinci bölümünde Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Eğitim Birimi, üniversite bahçesinde yangın çeşitlerini ve hangi çeşit yangına ne tür müdahale edilmesi gerektiğini uygulamalı şekilde anlattı. Yapılan söndürme uygulamalarında Üniversite personeli ve öğrenciler de yangın tüpleriyle alevlere müdahale ederek tecrübe kazandı. Eğitici Hasan Işık Acar, katılımcılara yangın tüpleri ve çeşitleri ile yangın esnasında ve sonrasında yapılması gerekenleri belirten bir sunum gerçekleştirdi.
Eğitimin ardından, Adana BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serkan Tokgöz, Rektör Prof. Dr. Mehmet Tümay adına eğitimcilere teşekkür belgelerini takdim etti.