Soğukların Zararı  Yüzde 10-20
Manşet Haber 6.01.2016 17:19:13 0

Soğukların Zararı Yüzde 10-20

Soğukların Zararı Yüzde 10-20

Adana Valiliğinden mevsim normallerinin üzerinde seyreden soğuk havanın narenciye üreticisinde yüzde 10-20 arasında zarara yol açtığını duyurdu.

Valilikten bu konuda yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Tarımsal yada hayvansal üretim olsun; çiftçi için tarımsal faaliyetler son derece meşakkatli bir iş olup, çiftçilik bir meslek erbabıdır. Bu mesleği icra edenler bilir ki tarım emek ister, sabır ister, cesaret ister. Hava bulutlanınca çiftçinin gözü havada olur, aşırı sıcaklar olur çiftçinin yüreği ağzına gelir, yağmur yağmaz barajlar boşalır çiftçi meteoroloji verilerini takiptedir. Kısacası çiftçilik yapılırken profesyonel davranılması ve gelişen teknolojinin de takip edilerek uygulanması gerekmektedir. Bu mesleği başarıyla sürdürebilmenin ilk şartı da meteorolojiyi yakından takip edip, doğayla barış halinde olmaktır.

aid793narenciyeTurunçgil yetiştiriciliğini sınırlayan önemli etkenlerden biri de sıcaklıktır. Düşük sıcaklıklar meyve verimliliği ve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bitkilerin dona hassasiyetleri tür ve çeşit özelliklerine, donun süresine, ağaçların gelişme durumuna, bulundukları gelişme periyoduna, budamaya, hastalık ve zararlılardan zayıf düşmesi gibi etkenlere göre değişir.

İlimizde Seyhan ve Yüreğir ilçelerinin lokal bölgelerinde (Doğankent, Şıhmurat, Camuzcu, Irmakbaşı, Çağırkanlı, Zağarlı Çotlu, Kilise, Havraniye) yılbaşından itibaren hava sıcaklığının -6 dereceye kadar düşmesi turunçgil bahçelerinde özellikle geçici Mandarin çeşitlerinden W.Murcott ve Freemontmeyvelerinde % 10-20 arasında zararlara neden olmuştur.

Bakanlık mevzuatlarını iyi takip eden profesyonel bir çiftçi, doğa şartları ne olursa olsun mutlaka kazanır. Kıymetli çiftçilerimiz, onların daima yanında olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz web sitesinden (http://adana.tarim.gov.tr) don uyarısı ve hava durumu takibi yapabilirler. Aynı zamanda Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (http://www.mgm.gov.tr) web sitesinden de hava şartlarını takip ederek gerekli önlemleri alabilirler.

İlimiz ekonomisinde narenciye yetiştiriciliği önemli bir yer tutmakta olup, zaman zaman ilimizde meydana gelen doğal afetler maddi kayıplara neden olmaktadır. Olası riskleri minimuma indirmek için Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM)  kurularak, bu bağlamda Bakanlar Kurulu'nun  01/01/2016 tarihinden itibaren uygulamaya koyduğu 'Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler, Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Kararı' 19/11/2015 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. TARSİM devlet desteği de doğa şartları kadar önemli olup buna göre;

“-) Karar kapsamında belirlenen riskler için 2016 yılında, sigorta priminin %50’si oranında prim desteği Tarım Sigortaları Havuzuna bütçeden aktarılarak karşılanacak.

-) Açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme evresinin don riski kapsamına alınması, risk maliyetindeki artışlar ve çiftçinin ödeyeceği prim de dikkate alınarak, verilen prim desteğine ilave olarak, sadece don riski primine 1/3 oranında ek prim desteği de aynı şekilde bütçeden karşılanacak.

-) Bitkisel ürün sigortaları tarife ve talimatları kapsamındaki standart müşterek sigorta seçeneği için verilecek prim desteği, belirtilen oranlara göre hesaplanacak, ancak her halükarda standart müşterek sigorta seçeneği için hesaplanacak prim desteğini geçemeyecek.

-) Meteoroloji Genel Müdürlüğü, tarım sigortalarında teminatların geliştirilmesi, risklerin değerlendirilmesi, aktüerya ve hasar tespit çalışmalarının etkin bir şekilde yürütülmesi için günlük ve/veya aylık meteorolojik verileri, Tarım Sigortaları Havuzu ile bilgisayar ortamında ücretsiz olarak paylaşacak”.

Don Kırıcı Pervane

Kapama bahçeleri uzun süreli kar getiren sabit yatırımlardır. Bu yüzden doğa şartlarının olumsuz etkilerini minimum düzeye indirebilmek için en etkili yöntem olan Don Kırıcı Pervaneler kullanılmalıdır. Bahçelerde kullanılan bir pervane, 55 dekara kadar etkili olmakta olup hava sirkülasyonu sayesinde bitkilerin ve ürünlerin donmasını engellemektedir. Gerek ihracat gerekse iç tüketimde önemli bir yere sahip olan Narenciye üretiminde sıkıntı yaşamamak için özellikle geçci çeşitlerde, don kırıcı bu pervanelerin bahçelerde mutlaka yaygınlaştırılması ve desteklenmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz. Bir defa tesis edilen bir pervane, uzun vadede bitkileri ve ürünleri koruyarak büyük ölçüde fayda sağlayacaktır.

Ürünlerde don zararına karşı alınacak önlemler arasında;     Bahçe sıcaklığının artırılmasını sağlayabilmek için sulama sistemlerinin çalıştırılması, don kırıcı pervaneler, dumanlama (lastik, sap, saman, yanık yağ yakma gibi) teknikleri kullanılabilir.

Var olma nedenimiz olan alın teri ile ekip biçen çiftçilerimize hayırlı, bereketli ürünler diliyorum.

 

 

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

21.9° / 14.2°