Sağlık-Sen Adana Şubesi bu kez sağlık çalışanları yerine, il sağlık müdürü, hastane müdürü gibi çeşitli görevlerde sözleşmeli olarak görev yapan yöneticilerinin maaşlarının da artırılmasını istedi.
Şube binasında basın toplantısı düzenleyerek açıklamasında bulunan Sağlık-Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, sözleşmeli yöneticilerin ekonomik durumlarına dikkat çekti. Sözleşmeli yöneticilerinin maaşlarının hayattın olağan akışının gerisinde kaldığını dile getiren Nennioğlu, “Sendikamızın gayretli çalışmaları ile sağlık çalışanlarına birçok kazanım elde edilmiştir. Allah’a şükürler olsun birçok sağlık çalışanı amirleri kadar veya amirlerinden daha fazla ödeme alır durumu geldi. Bu durumdan bir sendikacı olarak çok memnunum, tüm kazanımlar sendikal mücadele ile olur dedik bugünlere geldik. Her zaman sağlık çalışanlarının yanında olduk olmaya da devam edeceğiz. Sayısına unvanına bakılmaksızın üyelerimizin ve sağlık çalışanlarının yanında olmaya devam edeceğiz. Sözleşmeli uzman ve yöneticiler yapılan zam ve ödemlerin dışında tutulmuş ve hayatın olağan akışı dışında kalmıştır. Beyaz reformdan yararlanamayan tek grup sözleşmeli uzman ve yöneticilerdir” dedi.
Yüzde 20 ek ödeme farkı, taban ödeme ve teşvik ödemlerine dikkat çeken Nennioğlu, “Sağlık hizmet sunumunda sağlık hizmeti veren personel ve hizmet alan hasta, hasta yakını arasında adeta bir köprü görevi görerek o ince çizgiyi koruma gayret ve özverisini gösteren sözleşmeli sağlık yöneticileri maalesef görmezden geldik. Ancak bu arkadaşlarımız bizim omuz omuza sağlık hizmeti sunduğumuz arkadaşlarımızdırlar. Bu arkadaşlarımız bugüne kadar yapılan yüzde 20 ek ödeme farkı, taban ödeme ve teşvik ödemlerinden hiçbirini almamış ve maaşları kuşa dönmüştür.
Mesleğe yeni başlayan bir kişinin amirinden fazla ücret almasının (her kurumda) çalışma barışını sekteye uğratacağı unutulmamalıdır. Attıkları imzalar ile ömür boyu arkalarından kendilerini takip edecek davalar ile uğraşıyorlar. Bu kişiler yönetici icapları tutuyor ve hiç karşılık almıyorlar” diye konuştu.
Yöneticilerin fedakarca çalıştığını savunan Nennioğlu, “İnsan çalıştırmanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz . Her şeye rağmen eksik personel ve ekipmanlarla çalışıyor hizmet üretiyorlar. Herkes mesaisi bittiği zaman nöbeti yoksa evine giderken yöneticiler mesai kavramı olmadan çalışıyorlar ve 24 saat telefonları açık fedakarca çalışıyorlar. Uzman Hekim olarak görev yapan bir hekim, ‘Uzman Başhekim Yardımcısından yaklaşık 1.6-1.9 kat, Uzman Başhekimden 1.35-1.6 kat’ daha fazla maaş alabiliyor. Hastane Müdürleri, Uzman ve Müdür Yardımcıları meslektaşlarından daha az ücret almaktadır. Uzman Hekim olan sözleşmeli uzman, aile hekiminin yaklaşık yarısı kadar maaş almaktadır. Tabi ki bu sözleşmeli yöneticiler bu işi parası için yapmıyorlar ancak haklarını da vermek lazım. Sözleşmeli yöneticilerin görev ve sorumlulukları yatsınamayacak kadar çok ama emeklerinin ve sorumluluklarının karşılığını maalesef alamıyor.
Sonuç olarak sözleşmeli yöneticiler kendi kurumlarında yönetici değil de branşlarında çalışsalar yönetici maaşımdan daha fazla maaş alacaklar. O kadar sorumluluk ve iş yükü üzerlerinde olan bu yöneticiler artık yoruldu. Ne talep ediyoruz. Sözleşmeli yönetici ve uzmanlara verilen ek ödeme ,kanunda belirtilen oranlarda verilmesi için yönergede değişiklik yapılması, sözleşmelilere asıl kadroları üzerinden ayrıca taban ödemesi ve teşvik ödemesi yapılması, aksi halde anılan kurumlarda ( çok yakında) vasıflı idareci bulmakta zorlanılacak, bulunanla idare edilecek bir dönem başlayacaktır” ifadelerini kullandı.