SÖZLÜ: KİTAP ANITININ EN ÜSTÜNDE DAĞLARCA DA YER ALACAK
GÜNCEL 24.11.2017 08:57:51 0

SÖZLÜ: KİTAP ANITININ EN ÜSTÜNDE DAĞLARCA DA YER ALACAK

SÖZLÜ: KİTAP ANITININ EN ÜSTÜNDE DAĞLARCA DA YER ALACAK

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, dünyaca ünlü şiirimiz büyük ozan Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın Türkiye’nin en büyük Kitap anıtının en üstünde yer alacağını söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, kendisini ziyaret eden Yeni Adana Gazetesi’nin 100. Yıl kutlama komitesi üyeleriyle görüştü. Komite, Sözlü’yü Yeni Adana Gazetesi’nin 24 Aralık’ta yapılacak 100. Yıl kutlamasına davet etti. Ziyarette, komite sözcüsü Adana geçmiş dönem Milletvekili Av. Ziya Yergök, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’den Adana’ya Türkiye’nin en büyük kitap anıtı kazandırmasından dolayı teşekkür etti. Yergök, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın fotoğrafı ile birlikte Yeni Adana Gazetesi’nde yayınlanan şiirinden oluşan tabloyu hediye etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de Fazıl Hüsnü Dağlarca adının Kitap Anıtının en üstünde yer alacağını söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Adnan Menderes Sahil Yolu Rekreasyon Projesi kapsamında ada girişinde 13,5 metre yüksekliğinde Türkiye’nin ilk Kitap Anıtı’nı çok anlamlı bir günde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Adana’ya kazandırdı.adana_kitap_aniti
Kitap anıtında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk, İstiklal Marşımızın Yazarı Mehmet Akif Ersoy, Kasım Ener, Arif Nihat Asya, Hüseyin Nihat Atsız, Taha Toros, Abidin Dino, Orhan Kemal, Hüseyin Kalaba,Yaşar kemal, Bahtiyar Vahapzade, Ümit Yaşar Oğuzcan, Cengiz Aytmatova, Turan Oflazoğlu, Muzaffer İzgü ve Demirtaş Ceyhun yer alıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü ile birlikte Türkiye’nin en büyük kitap anıtının açılışında,29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda açılışında yaptığı konuşmada, Atatürk’e kurtuluş ilhamı veren Adana’ya böylesi bir eser kazandırmanın haklı gururunu yaşadığını ifade etti ve şöyle dedi:
‘’Cumhuriyet, sadece vatandaşların eşitliği temin ettiği için bile arkasında dimdik durulması gereken bir rejimdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başarısının kaynağının kitaplarda olduğunu ifade ediyor. Gençlerimizi fikri hür nesiller olarak yetiştirmeliyiz, bunun da yolu kitaplardır. Atatürk vicdanı hür, irfanı hür, düşünme kabiliyetinde olan bir insan olarak bir Allah’a, bir milletimize ve mensubu olduğumuz insanlık alemine borcumuz var. Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür ve bunu vicdanı irfanı hür nesiller gerçekleştirecektir öğüdünü vermiştir’’
FAZIL HÜZNÜ DAĞLARCA 100 YAŞINDAziya_yergok_fazil_husnu_daglarca
Avukat Ziya Yergök 26 Ağustos 2014 tarihinde Yeni Adana Gazetesi Gazetesi’nde Fazıl Hüsnü Dağlarca’yı şöyle yazdı:
26 Ağustos 1914 yılında doğan ve vefat ettiği 15 Ekim 2008 tarihine kadar Türkçenin yaşayan en büyük şairi olarak kabul edilen şiirimizin büyük ozanı Dağlarca’yı 100.doğum yılında saygıyla anıyoruz.
1968 yılında İstanbul Üniversitesi’ne girdiğimde Vezneciler’deki Büyük Reşit Paşa Caddesi üzerinde bulunan bir özel öğrenci yurdunda kalmıştım.Yurdun hemen yanında o zaman da çok ünlü bir şair olan Dağlarca’nın bir Kitabevi bulunmaktaydı,kendisini burada devamlı görürdük.1970 den sonra ise o kitabevini kapatmıştı.
İlk ve Orta okulu Adana,Kozan ve Tarsus’ta tamamlayan Dağlarca’nın ilk öyküsü 1927 yılında Yeni Adana Gazetesi’nde,ilk şiiri de 11 Ocak 1928’de ‘’Gurbette Feryat’’ adıyla yine Yeni Adana’da yayınlanmıştır.
94 yılı bulan uzun yaşamı boyunca çeşitli yayınevlerince 130’u aşkın kitabı yayınlanan Dağlarca, şiirlerini güçlü bir Türkçe tutkusuyla,arı ve duru bir dille yazmış,dilde sadeleştirme çabalarına destek olmuştur.Türkçeye olan tutkusunu ‘Türkçe Katında Yaşamak’ adlı şiirinde ‘’Türkçem benim ses bayrağım’’diyerek dile getirmiştir.Şiiri ile ilgili edebiyat çevrelerinin ortak yargısı ‘’ilk kitabından bu yana kendini devamlı aşmaya çalışarak özü ve ifade sağlamlığı ile kendine has bir şiir geliştirmiştir.İlk başta sezgisel,daha sonra akılcı bir tutum ile insanın evren,tabiat ve toplum içindeki yerini irdelemiş,hiçbir edebi akıma bağlanmadan,hiçbir şairden belirgin olarak etkilenmeden,benzerlerine rastlanmayan özgün bir şiir ortaya çıkarmıştır.’’
Dağlarca,uzun yaşamı boyunca ulusal ve uluslararası alanda sayısız ödül kazanmış,şiiri ve sanatı evrensel boyuta ulaşmıştır.1967’de Uluslararası şiir forumunca ‘’En iyi Türk şairi’’ seçilmiş,1967 yılında 13.Struga (Yugoslavya) Şiir Festivalinde ‘’Altın Çelenk Ödülü’’ nü kazanmıştır.
1940 yılında yazdığı ‘’Çocuk ve Allah’’ şiiri yankı uyandırmış ve büyük beğeni toplamıştır. Özellikle 1970’li yıllardan sonra çok sayıda çocuk şiiri de yazmış olan Dağlarca’ya göre ‘’sanat eseri hem bir saat gibi içinde bulunduğumuz zamanı, hem de bir pusula gibi gidilmesi gereken yönü işaret etmelidir.’’
1979’da yayınlanan ‘’Çukurova Koçaklaması’’ adlı eserinde ise Çukurova’nın Kurtuluş Destanı anlatılmıştır.Çok doğru bir saptama ile ‘’Çukurova Koçaklaması’nda kutsanan sömürgenlere karşı yiğitçe direnen Çukurova halkıdır.’’
Çok üretken bir şair olan Dağlarca’nın,Çakırın Destanı,Üç Şehitler Destanı,İstiklal Savaşı,Sivaslı Karınca,İstanbul Fetih Destanı,Çanakkale Destanı,Vietnam Savaşımız,Kubilay Destanı,Malazgirt Ululaması ve Yeryüzü Çocukları’nı yüzlerce yapıtı arasından örnek olarak sayabiliriz.
Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın uzun yıllar yaşadığı İstanbul,Kadıköy’deki evinin bulunduğu sokak ‘’Fazıl Hüsnü Dağlarca Sokağı’’ adını taşımaktadır.Kendisi de evini ölümünden sonra müze yapılmak üzere Kadıköy Belediyesi’ne bağışlamıştır.Yine Kadıköy Kalamış sahilindeki Kalamış Parkına, elinde kitap olan büyük boy Dağlarca heykeli dikilmiştir.Ayrıca Tekirdağ ve Eskişehir’de de adı cadde ve sokaklara verilmiştir.Çukurovanın kurtuluş mücadelesini en mükemmel şekilde destanlaştıran ve Adana’da büyük izleri bulunan bu değerli ozanın adı daha fazla gecikilmeden Adana’da da bir bulvar,cadde veya parka verilmelidir.Mevcut Belediye yönetimlerinin bu konuda duyarlı olacaklarını umuyoruz.(Yeni Adana Gazetesi-26.08.2014)
FAZIL HÜZNÜ DĞLARCA’NIN İLK ŞİİRİ
15 Ekim 2008 de 94 yaşında aramızdan ayrılan şiirimizin büyük ozanı Fazıl Hüsnü Dağlarca’dan bir şiir. (İlk öğrenimini Adana ve Kozan’da tamamlayan ünlü şairimizin ilk hikayesi 1927 de, ilk şiiri de 11 Ocak 1928 de Yeni Adana Gazetesinde ”GURBETTE FERYAT” ismiyle yayınlanmıştır. Şimdi okuyacağımız ‘Beş Sesin İkincisi’ isimli şiirinin bir bölümü bugün kentimizdeki 5 Ocak anıtının güney tarafındaki rölyef üzerinde yazılı bulunmaktadır.
BEŞ SESİN İKİNCİSİ
yurt özgürlük ağacı
ben özgürlük dalıyım
kivrem Adanalıyım
çağların Seyhandaki
nice yıllık salıyım
kivrem Adanalıyım
bin avuç yıldızım var
geleceğin falıyım
kivrem Adanalıyım

ADANAULUS.COM


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

11.1° / 4.4°