Stresle baş etme yöntemleri
Stresle baş etme yöntemleri
Uzman Klinik Psikolog Hıdır Ünal, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde gazetecilere “Çağın vebası stresten kurtulma teknikleri” konusunu anlattı.
Psikolog Hıdır Ünal, strese yol açan olaylarla herkesin karşılaşma olasılığı bulunduğunu söyledi. Ünal, “Strese neden olan olay, trafikteki sıkışıklık gibi önemsiz ya da sevdiğiniz birinin ölümü gibi önemli olabilir. Stres daima bizimledir ve her zaman kötü bir şey değildir. Çin’cede stres ‘tehlike ve fırsat’ kelimelerine ait sembollerin karışımıdır. Stres bu iki kavramı paylaşmaktadır. Her problem çözümünü de içinde barındırır, Stres altında olduğunuz her an enerjinizi hem yıkıcı hem de yapıcı kullanma potansiyeline sahipsiniz demektir. Başarılı insanlar streslerini yapıcı enerjiye ve yaratıcı güce dönüştürür” diye konuştu.
STRESTEN KAYNAKLI HASTALIKLAR
Stresten kaynaklanabilen hastalıklarla ilgili de bilgi veren Hıdır Ünal, şöyle devam etti: “Stres; hipertansiyon, görme problemleri, cinsel bozukluklar, yutkunma güçlüğü, ülser, astım, beden ağrıları ve sancılarına neden olabilir. Strese karşı alınan tavır genetik özellikler, kişilik yapısı, aile faktörü, kültürel yapı ve eğitim durumuna göre değişkenlik gösteriyor.”
STRESİN BELİRTİLERİ
Stresin belirtilerine de değinen Hıdır Ünal, şunları söyledi: “Ruhsal belirtiler (Kin duyma, hayatın anlamının kaybolması, suçluluk duygusu) Sosyal belirtiler (Diğer insanlardan soyutlanma, ben merkezli olma, insanlarla ilişki kuramamak) Duygusal belirtiler (Duyguların sık sık değişmesi, huzursuzluk, Kabus görme, ümitsizlik) Zihinsel belirtiler (Unutkanlık, konsantre olamama, kararsızlık) Fiziksel belirtiler (Kalp çarpıntısı, kulak çınlaması, hipertansiyon, kilo değişimleri.) “
STRESE GİRMEMEK İÇİN YAPILABİLECEKLER
Hıdır Ünal son olarak strese girmemek için yapılabilecekleri anlattı: “Kendinizi tanıyın, kendinize karşı bağışlayıcı olun, asla vazgeçmeyin ya da gerektiğinde vazgeçmeyi bilin, bulunduğunuz ortamı kendinize göre düzenleyin, olumlu düşünmeye çalışın, çaba gösterin ve hayal gücünüzle çabanızı destekleyin, sürece odaklanın, kendi kurallarınızı koyun ve bu kurallara uyun, kendinize hedefler koyun ve inanın”
ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Uzman Klinik Psikolog Hıdır Ünal’a teşekkür ederek,çiçek verdi.