Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Devlet Su İşleri'nce (DSİ) yayınlanan ve üreticilerin ödenmeyen su kullanım hizmet bedeli ile sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarının tarımsal desteklemelerden mahsup edilmesini öngören tebliğin kabul edilemez olduğunu söyledi.
DSİ Genel Müdürlüğü'nün, 6 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıyan Ayhan Barut, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi sundu. Üreticiler açısından yayınlanan tebliğin sakıncalarına değinen Ayhan Barut, Bu tebliğ ile alınan tasarruf kararı, zaten dar boğazda olan, ithal ürünler karşısında mahsulü para etmeyen ve ekonomik krizden beli bükülen çiftçilerimize vurulmuş bir darbe değil midir?' dedi.
Yükselen döviz fiyatları, sürekli artan mazot ve gübre gibi tarımsal üretim maliyetleri ile piyasada yaşanan ürün fiyat belirsizliklerine rağmen Türk çiftçisinin hep üretip ekonomiye katkı sunmaya çalıştığını vurgulayan Adana Milletvekili Ayhan Barut, 'Yayınlanan tebliğ ile tarımsal destekleme alan üreticilerimizin ödenmeyen su kullanım hizmet bedeli, işletme ve bakım ücreti ile tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik eneri borçlarının tarımsal desteklemelerden mahsup edilecek olması çok zor şartlarda üretim yapan çiftçilerimizi yine mağdur edecek, tarımsal üretimden uzaklaştıracak ve zaten kötü durumdaki ekonomimizi iyice çıkmaza sokacaktır' diye konuştu.
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISINA SORDU
Söz konusu tebliğle ilgili hazırladığı 11 maddelik soru önergesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şu sorulara cevap verilmesini istedi;
'Yayımlanan tebliğden etkilenecek Tarım ve Orman Bakanlığı sistemlerinde kayıtlı fiilen tarımsal üretim yapan gerçek ve tüzel kişi sayısı kaçtır? Bu çiftçilerimizin borç miktarları nedir? Bu tebliğ kapsamında borçları tarımsal desteklemelerden kesilecek kaç çiftçimiz vardır? Tarımsal üretim yapan çiftçilerimizin Tarım Kanunu 21'nci maddesi hükmünce 2006 yılından 2018 yılına kadar yıllar itibarıyla aldığı destek miktarı her yıl için ayrı ayrı ne kadardır? Desteklemeler kanunun hükmettiği gayri safi milli hasılanın yüzde biri tutarında mı yapılmıştır? Yapılmamış ise neden ve sorumluları kimlerdir? Hükümetlerinizin yerine getirmediği bu destekleme tutarı tebliğ yoluyla eritilmek mi isteniyor? 2002 – 2018 yılları arasında ilgili bakanlık tarafından tarımsal destekleme primi verilen kaç çiftçimiz vardır? Destekleme verilen ürün kalemleri neler olmuştur? 2018 yılı itibariyle icralık kaç çiftçimiz vardır? 2018 yılı itibariyle borç ertelemesi yapılan kaç çiftçimiz vardır? Bu tasarrufunuz zaten dar boğazda olan, ithal ürünler karşısında mahsulü para etmeyen ve ekonomik krizden beli bükülen çiftçilerimize vurulmuş bir darbe değil midir? Geçmişte tarımda kendi kendine yetebilen yedi sayılı ülkeden biri olan ülkemizin, gelinen noktada tekrar yerli üretime, öz kaynaklarını kullanmaya ve üreticisini, çiftçisini koruyarak yol alması gerekli iken bu olumsuz kararları hangi dış güçler aldırmaktadır?'