Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,
bitkisel üretimde hastalık, zararlılar ve yabancı otlarla mücadele yapılmadığında yüzde 35'e varan ürün kayıpları yaşandığını, çeşitli türleri bulunan hububat zararlısı sünenin, buğday, arpa, yulaf yetiştirilen bütün illerde görüldüğünü bildirdi. Bayraktar, “Süne zararlısı nedeniyle buğdayın ekmeklik ve makarnalık kalitesinin bozulması, çiftçilerimizin gelirlerinin azalmasına ve buğday ithalatına yol açıyor” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, geçen yıl süne zararlısından kurtarılan ürünün ekonomiye katkısının 819 milyon lirayı bulduğunu, ancak süneden kaynaklı kayıpların halen çok yüksek olduğunu vurguladı.
Tarih boyunca Anadolu çiftçisinin başına bela olan süne zararlısının ne kadar etkili olabileceğini anlamak için geçmişe bakmanın yeterli olduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Yüzyıllar önce yapılan Diyarbakır Surları’nın üzerinde süne zararlısı kabartmaları bulunuyor. Adıyaman yöresinde sünenin yarattığı kıtlığı ve mücadeleyi anlatan halk oyunları, kımıl ve süne üzerine yazılmış hakaretler içeren türküler bulunuyor, hatta Osmanlı döneminde süne zararını önlemek için muskalar yapıldığı rivayet edilmiş. Mücadelesi yüzyıllardan beri süren, buğday ekilen bütün illerde görülen süne zararlısıyla mücadele çok önemli. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız öncülüğünde sürdürülen çalışmalarla geçen yıl süne zararlısından kurtarılan ürünün ekonomimize katkısı 819 milyon lira. Ancak süneden kaynaklı kayıplarımız halen çok yüksek.”
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, şöyle devam etti:
“Bu nedenle ülkemizde zirai mücadele ihmal edilmemekte, devlet bu alanda çiftçilerimizi desteklemeye devam etmektedir. Zirai mücadele yönünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız çiftçilerimize yardımcı olmaktadır. Bakanlığın son yıllardaki uygulamalarıyla ilaçların bilinçli ve kontrollü kullanımı sayesinde ilaç tüketimi 3’te 1 azaltılmış çevreye, ürüne ve insan sağlığına olan zararlar önemli oranda ortadan kaldırılmış, ekonomiye büyük katkılar sağlanmıştır. Bu bağlamda Yönetimli Çiftçi Mücadelesi programı dahilinde, tarla bitkileri, meyve, sebze, süs bitkileri hastalık ve zararlıları ile genel zararlılar, ambar zararlıları ve yabancı ot konularında bakanlık-çiftçi işbirliği gerçekleştirilmektedir.”
Süne fiyat düşürüyor Türkiye’nin buğday üretiminde kendine yeterli pek az sayıdaki ülkeden biri olduğuna; ancak yine de her yıl belli miktarda kaliteli buğday ithal etmek zorunda kaldığına işaret eden Bayraktar, “Buğdayda kaliteyi sağlayan unsurlardan birisi de onun hastalık ve zararlılardan etkilenmemesidir. Süne zararlısı daha fazla buğday olmak üzere arpa ve yulaf üretiminde hedeflere ulaşmada bir engel oluşturmaktadır” dedi.