TAMAM LAN ! GİRİN SUYA ! BAŞTAN OYNUYORUZ ...
Manşet Haber 8.05.2019 11:27:15 0

TAMAM LAN ! GİRİN SUYA ! BAŞTAN OYNUYORUZ ...

TAMAM LAN ! GİRİN SUYA ! BAŞTAN OYNUYORUZ ...

Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ve yenilenmesi kararının ardından gündeme Adana Demirspor’un efsane ismi Muharrem Gülergin’in   “Tamam Lan Girin Suya Baştan Oynuyoruz ...” ifadeleri damga vurdu.

Muharrem Gülergin Türkiye'nin efsane sporcularından biri. 40'lı ve 50'li yılların Türkiyesi'nde 4 dalda birden başarılı bir sporculuk kariyeri yaparak örnek olmayı başarabilmiş bir insan. Adana 5Oocak Stadı'nın kale arkası bölümünün isminin Muharrem Gülergin olarak değiştirildiğini Adana dışında bilen yok.

Sosyal medyada paylaşım rekoru kıran “TAMAM LAN ! GİRİN SUYA ! BAŞTAN OYNUYORUZ ...” ifadeleri nereden geliyor. İşte hihakeyesi:

“1938 yılında Adana Belediye Başkanı Turhan Cemal Beriker ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Rıza Salih Saray’ın girişimleri ile Adana’da Türkiye’nin en modern yüzme havuzunun yapılması için karar verildi..

 

1940’lı yılların ortasında Adana Demirspor su topu takımı kurar. Takımın başına da Muharrem Gülergin getirilir . Ama problem şu ki Adana’da nizami havuz bir tanedir ve onda da pek sıra gelmez zengin çocuklarından .

Muharrem hiç gocunmaz DSİ kanallarında çalıştırır Adana’nın gençlerini . Kendi de zaten 20 yaşında var yok. Demirspor’lu gençler kanala su verildikçe çalışarak önce Çukurova şampiyonu olurlar .

Sonra İstanbul Moda Havuzunda Türkiye finallerine katılırlar. Gençler otobüste yatmakta maç günü havuza girip rakiplerini yenmektedir . Sonunda finale kadar gelirler .

Üstelik antrenörlük ve kaptanlık yapan Muharrem’in parmağı da kırılmıştır. Rakibi 7-6 yenerler ama herbiri kendi arabası ile gelen yalı çocukları ilk defa doğru düzgün havuz gören , otobüste yatan Adanalılara yenilmeyi yediremez kendilerine .

Başlarlar itiraza “ efendim top beş gram normalden ağır “ , “ Adanalıların kaptanın eli sargılı oynadı “ ... bin tane itiraz . Üstelik anne - babaları da kalantor ..Hakemler şaşkın halde beklerken Muharrem Gülergin bu kadar tantanaya dayanamaz , eldindeki sargıyı çıkarır ve Demirspor tarihine geçen o cümleyi söyler ...

TAMAM LAN ! GİRİN SUYA ! BAŞTAN OYNUYORUZ ...

Maçın sonunda Demirspor bu kez 12-0 kazanır ...”

 

MUHARREM GÜLERGİN KİMDİR?

1924 doğumlu olan Muharrem Gülergin demir yolcu bir babanın 4 çocuğundan ikincisi. 1940 yılında kurulan Adana Demirspor Kulübünde ilk yılından itibaren futbolcu, yüzücü, sutopu oyuncusu ve atlet olarak 4 branşta hizmet verip, yüzme ve sutopu branşlarında milli takım kaptanlığına kadar yükseldi.

1957 yılında futbolu, 1962 yılında ise sutopunu bırakarak jübile yapan Muharrem Gülergin, sırasıyla Adana il yüzme ajanlığı, yüzme-sutopu milli takımları teknik menajerliği, Adana Demirspor futbol takımı teknik direktörlüğü ve Adana Demirspor kulübü yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu.

1972-73 sezonunda Adana Demirspor'u 1. Lige çıkaran teknik adam olan Gülergin, Fatih Terim'in yetişmesinde de pay sahibidir. Evli ve üç çocuk sahibi olan Gülergin, 7 Ağustos 1995 tarihinde Adana'da hayatını kaybetti.

Gülergin, ilk gençlik yıllarında Adana Demirspor da spora başlamış ve ölene kadar da Demirsporlu kaldı. Fofo lakaplı Muharrem Gülergin (ki bu lakap kendisine gençlik dönemindeki bir sevgilisinden yadigar kaldığı anlatılır) Adanalının ve Demirsporlu’nun gururu oldu, tüm Demirsporluların 'iyi insan olma gayreti' dir Muharrem Gülergin... 'müstesna yaradılışlı bir ağabey'dir, kulübü en zor dönemeçlerde dahi ayakta tutabilme kudretine haiz olan bir ruhtur... Adana Demirspor'un her şeyi.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

38.7° / 24.7°